לאורך שנות קיומו, הלך צה"ל והשתכלל בכל הנוגע למיצוי הפוטנציאל של משרתיו, או יותר נכון, של משרתיו לעתיד. איפה הימים שאנשים היו מגיעים לבקו"ם ופשוט מקבלים את מרות קצין המיון? כיום, לכל מלש"ב יש תפקיד מועדף וארסנל של שיטות איך להשיג אותו. לתוך הליכי המיון הצה"ליים, שעד היום שקללו את התפקוד בצו הראשון (שקבע את הנתונים האישיים קב"א, דפ"ר ופרופיל), מסלולי מיון לתפקידים ספציפיים (כולל גיבושים, מבחנים עיוניים, פסיכוטכניים ופיזיים וראיונות אישיים), רצונות אישיים וכמובן את צרכי הצבא – נכנס גורם נוסף. קבלו את יום המא"ה, תהליך מיון, איתור והתאמה חדש, שאמור לתת למלש"בים הזדמנות נוספת להוכחת הכישורים והיכולות האישיות. הדרך לתפקיד הנחשק מתחילה כאן.

פזם מלש
חשוב לא לאחר, ורצוי להביא סנדוויץ' או חטיף קל מהבית|צילום: נועה אליהו, באדיבות גרעיני החיילים

למה פתאום החליטו שצריך את יום המא"ה?

בצה"ל הבינו ששיבוץ מדויק יותר, כזה שהולם את יכולות המועמדים לשירות ביטחון, הופך לא רק את החיילים לשמחים יותר, אלא גם את הצבא לכזה שמתפקד טוב יותר. במקום שהשיבוץ לחלק מהתפקידים ייעשה כמעט "על עיוור", בהתבסס על נתונים מספריים בעיקר ולא על אופיים של האנשים, הוחלט לשנות פאזה.

בהתחשב בכך, ניסו בצבא להגדיר את התפקידים השונים דרך הסביבה בה הם מתבצעים ודרך היכולות הנדרשות להם. הם חילקו את התפקידים לסביבות, למשל "סביבת טיפול בפרט", "סביבת מנהל וארגון", "סביבת הדרכה" ו"סביבת שדה". את כל אחד מהתפקידים חילקו ל-2 סביבות עבודה, ראשית ומשנית. לאחר שהמלש"בים מפגינים במסגרת יום המא"ה את היכולות שלהם וממלאים במסגרת שאלון ההעדפות את הרצונות שלהם – מתפנה צה"ל לבחון את הדברים הללו לצד הנתונים המספריים של החייל (למשל הפרופיל הרפואי או הקב"א) וכמובן שלמול התפקידים השונים שנדרש לאייש.

מי בעצם הולך ליום המא"ה?

אוכלוסיית היעד שתקבל זימון ליום המא"ה (הנקרא גם "מיון תעסוקתי") היא כלל הבנות המתגייסות בשנתון, וכן כלל הבנים המתגייסים, שאינם מיועדים לתפקידי לחימה.
הזימון יישלח אליכם בדואר וגם דרך קיוסק המידע האישי  באתר "עולים על מדים", מספר שבועות לפני המועד עצמו.

אז כל מי שמזומן ליום המא"ה לא מיועד לתפקידים קרביים?

לגבי בנים, זימון ליום המא"ה אכן מצביע על כך שתשרתו בתפקיד עורפי או בתפקיד תומך לחימה. הסיבה יכולה להיות הפרופיל הרפואי שלכם, או למשל העובדה שאתם בנים יחידים. במידה ואתם מעוניינים בתפקיד קרבי בכל זאת, פנו ללשכת הגיוס לבירור הליכים (הפרטים בספר הטלפונים שלנו).
לגבי בנות, תוכלו עדיין להתנדב לתפקידי לוחמה ולעבור גיבוש לוחמות, במידה והנתונים שלכן מתאימים.

האם אפשר לדחות את מועד הזימון?

אחותכם מתחתנת? בדיוק רכשתם את בגד הים לקראת החופשה המתוכננת ברודוס? ביומן כתוב "חרישה לבגרות בהיסטוריה – לשכוח מלחיות"? אל דאגה. במידה והתאריך שנקבע עבורכם לא מתאים, תוכלו לשנותו דרך אתר עולים על מדים, או דרך מרכז השירות הקדם צבאי בטלפונים *גיוס (*3529) או 03-7386666.

תהליך המא"ה מתחיל בכיתה י"ב, לאחר תום התהליכים בלשכת הגיוס (במסגרת הצו הראשון). אתם תוזמנו להגיע לאחד ממרכזי ההשמה ברחבי הארץ, ולהוכיח את עצמכם במסגרת יום מיון מקצועי שיאפשר לכם להביא לידי ביטוי יכולות שלא ממש נבדקות באימות הנתונים בצו הראשון. יחד עם הנתונים המספריים שלכם וההשבה על שאלון ההעדפות, צה"ל אמור לדעת לשבץ אתכם טוב יותר לתפקידים השונים, לאור יכולותיכם, כישוריכם והנטיות התעסוקתיות שלכם.

מכוני המיון בהם מתקיים יום המא"ה ממוקמים בארבעה מוקדים מרכזיים:

בחיפה (ברחוב תל-אביב 11),

בתל אביב  (ברחוב תבואות הארץ 3),

בבאר שבע  (במכללת אתגר, ברחוב המשחררים 7),

ובירושלים  (במכון "אדם מילוא", ברחוב שטראוס 24).

חשוב לזכור להגיע בלבוש הולם, עם הזימון שנשלח לביתכם וכשברשותכם תעודה מזהה. בדרך כלל מתחיל יום המיון ב-8:00, וחשוב לא לאחר. במהלך היום יחולק אוכל, אבל רצוי להביא גם איזה סנדוויץ' או חטיף קל מהבית.

אז איך זה בעצם הולך?

יום המא"ה אורך בערך שבע שעות. חוץ ממומחי השמה מיומנים יחכה לכם שם, למרבה השמחה, גם כיבוד קל. אחרי שנקלטים (ושוב, לא לשכוח את התעודה המזהה, בלעדיה לא יקבלו אתכם) מחולקים לקבוצות, ועוברים שיחת פתיחה קבוצתית שתיערך על ידי מדריך הקבוצה, במהלכה תכירו את חברי הצוות. בין השאר תשמעו הסברים על יום המיון, על החשיבות שלו ועל ההשלכות שהוא טומן בחובו בכל הנוגע לשיבוצכם הצבאי העתידי.

בשלב זה תתחילו לגשת לתחנות השונות, שמטרתן לבחון את היכולות שלכם במגוון תחומים. כל תחנה מספקת סביבת עבודה תעסוקתית שונה, וכוללת תרגיל אחד לפחות:

תחנת המבחנים הממוחשבים כוללת סדרת מבחנים ושאלונים המבוצעים באופן אישי על גבי המחשב. תכל'ס, לא יותר מדי שונה מחוויית המבחנים הפסיכוטכניים בצו הראשון. אחד המבחנים המפורסמים הוא מבחן בו מופיע על המסך רקע שחור, וצצות צורות בצבעים שונים. המטרה היא ללחוץ על כפתור מסוים במקלדת בכל פעם שמופיע ריבוע אדום, בניגוד למלבן כחול או עיגול צהוב, למשל. המטרה הכללית היא לבדוק יכולות ריכוז, מהירות תגובה וכדומה.
המבחנים נערכים עם הגבלת זמן, בחדר שקט עם משגיחות. שימו לב, שגם אם אתם מרגישים שקצת פישלתם בחלק מסוים, חשוב להמשיך הלאה במלוא המוטיבציה, ולא סתם ללחוץ על אנטרים – הרי לא תהיה הזדמנות שנייה לשפר את ההישגים. חשוב גם להבין שהזמן לקריאת ההוראות לא כלול בזמן המבחן, כך שאתם מוזמנים להתעכב על ההוראות ולהבין אותן היטב לפני שאתם מתחילים.

פזם מלש
תכל'ס, לא שונה מאוד מחוויית המבחנים הפסיכוטכניים בצו הראשון|צילום: רומן פורצקי, מערכת את"צ

תחנת ההפעלה כוללת תרגילים אישיים וקבוצתיים המודדים תפקוד בתנאי עבודה לא נוחים ותחת לחץ, כמו גם בביצוע מטלה בעלת אופי פיזי. דרך אגב, לכבוד התחנה הזאת מומלץ להגיע בבגדים נוחים.

תחנת סימולציות אישיות כוללת שני משחקי תפקידים ומשימת הרכבה לביצוע אישי. במשחק התפקידים תקבלו כרטיסיה עם סיטואציה מסוימת, אותה תצטרכו לתפעל באלתור מול המדריך. לדוגמא, תצטרכו לתפקד בתור פקידת קבלה בבית מלון המתמודדת עם תלונות של אורחת. יוגדרו לכם מראש מספר הגבלות, למשל שהמלון בתפוסה מלאה ולא ניתן להעביר אותה חדר, או שאין באפשרותכם להעניק לה פיצוי – וייבחנו את היכולת שלכם לתת שירות, להיות אמפאתיים ובו זמנית לשמור על הנהלים ולהיות אסרטיביים, ייצוגיים ומכובדים.
מאגר הסימולציות הוא די אינסופי, כך שאין סיבה להתכונן לסימולציה כזו או אחרת. הרעיון הוא להיות טבעיים, ואפילו ליהנות משיעור הדרמה הקטן שאתם מעבירים.

דוגמה למשימת הרכבה היא בניית מסלול לכדור מתגלגל, הרכבת חללית או בניית מרכז מסחרי מקשים – כך או כך, היכולות הטכניות שלכם מעניינות, אבל יותר מעניינת בעבור המדריכים היא ההזדמנות לבחון אתכם בתהליך עבודת הצוות: האם אתם מנהיגים טבעיים, מפריעים לתהליך, עובדים בשקט או מביעים את הדעה שלכם בצורה נחרצת.

תחנות ההרצאה: שתי תחנות הכוללת תרגילי הרצאה מובנית והרצאה חופשית. בגדול, תידרשו לעמוד מול קהל ולהציג נושא כלשהו, בין אם לבחירתכם או כזה הנקבע מראש. ההרצאות הן די קלילות, ומתקבלות עם לא מעט פרגון מצד המשתתפים האחרים בקבוצה, שלהזכירכם גם הם די חוששים מכל התהליך. יינתנו לכם עט, דף וזמן הכנה, בו תוכלו לחשוב על כמה נקודות שתרצו להעלות ועל המבנה הכללי של דבריכם, אבל לא ללמוד את כל ההרצאה בעל-פה. עלו עם הדף שהכנתם, חייכו, היו משוחררים וצרו קשר עין עם שאר חברי הקבוצה, היושבים מולכם בחצי גורן.
הרעיון הוא לראות איך אתם "זורמים" עם מטלה מיידית, מביעים את עצמכם ועומדים מול קהל. שימו לב שבמסגרת ההרצאה ניתן גם לערוך איזושהי פעילות הקשורה לנושא ההרצאה, ולהפעיל את שאר המשתתפים. הרצאה אחת תדרשו להעביר על נושא לבחירתכם: טיול שעברתם או סרט שראיתם – בחרו נושא הקרוב לליבכם, כזה שאתם "שוחים" בו. בהרצאה השנייה יינתן לכם חומר, עליו תדרשו לדבר. הרעיון הוא לא לבדוק את הידע שלכם בנושא אלא איך אתם מתמודדים עם מידע חדש, והמטרה שלכם היא לנסות ולהעביר את המידע בצורה ברורה ומעניינת ככל שניתן. פעמים רבות יושבים המדריכים בקרב הקבוצה ומנסים להפריע במהלך ההרצאה – מדברים ביניהם, שואלים מה השעה וכדומה.
נשמע מפחיד? זה בעיקר משעשע. חשוב לזכור שהמדריכים פשוט מנסים לבחון אתכם במצבים לא שגרתיים, ואין מה להילחץ.

באופן כללי נסו להיות פתוחים בזמן ההרצאות, ולא לחשוב יותר מדי על מה שאתם אומרים. מה שחשוב הוא איך אתם אומרים את זה.

תחנת דיון: תחנה במהלכה מתבצעת פעילות קבוצתית, הכוללת דיון קבוצתי ואינטראקציה חברתית. התחנה אמורה לבחון את החלק שלכם בתוך הדינמיקה הקבוצתית: האם אתם מובילים אותה? האם יש לכם דברים חשובים לתרום, בזמן הנכון? האם אתם סתם משתלטים על הדיון? האם אתם לא משתתפים בו בכלל? נסו לאזן, להגיד כמה שיותר דברי טעם, לא לשתוק יותר מדי, אבל גם לא לדבר רק לשם הדיבור.

לאורך הדרך ילוו אתכם נציגים ובוחנים שאפשר לפנות אליהם בכל בעיה. נכון, כל העניין הזה הוא קצת מלחיץ ודי גורלי, אבל נסו לקחת את זה בקלות. אם במהלך הרצאה, למשל, תהיו די ביישנים - פשוט כי אתם כאלה, כנראה שתפקיד הכולל עמידה מול קהל הוא לא בדיוק בשבילכם, ועל כן טוב שצה"ל יגלה את זה מבעוד מועד. בקיצור, אל תנסו להיות משהו שאתם לא, על מנת שתוכלו בסופו של דבר להגיע לתפקיד שיתאים לכם.

אז עברתי את יום המא"ה. מה עכשיו?

לאחר שתעברו את יום המיון, יונפק במיוחד עבורכם שאלון העדפות (מה שקרוי מנילה), שיבוסס על התפקידים שהצבא הגדיר כמתאימים עבורכם לפי שלל הנתונים שלכם. במסגרת השאלון תידרשו לדרג את התפקידים השונים שהוצעו לכם לפי רצונותיכם, וזה בהחלט הרגע להתחיל לשאול את החברים שכבר התגייסו איך התפקידים שלהם, וגם לקרוא כאן אצלנו על היחידות והתפקידים השונים בצה"ל.

שימו לב שהשאלון לא יישלח לביתכם בדואר. כן, כן, צה"ל מתקדם עם הטכנולוגיה, ושאלון ההעדפות העדכני הוא אינטראקטיבי וממוחשב. אין לכם גישה לאינטרנט? תוכלו לפנות ללשכת הגיוס בטלפון 03-7388888.

לאחר דירוג התפקידים המוצעים תקבלו מספר אסמכתא המהווה אישור סופי לכך שהדירוג שלכם התקבל במערכת, ואפשר לישון בשקט.

ומה הלאה?

לאחר שתמלאו את ההעדפות שלכם תשובצו לתפקיד, או שתזומנו למיון המשך לתפקיד ספציפי. לבסוף תקבלו הודעת שיבוץ וצו גיוס סופי, כולל תאריך הגיוס הנכסף. בתחילה נקבעים מועדי הגיוס בהתאם לגילכם, לפי העקרון על פיו מלש"בים מבוגרים יותר יגויסו מוקדם יותר. בהתאם לשיבוץ, עשוי מועד הגיוס הראשוני להשתנות.

בהצלחה!

פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il

רוצים להישאר מעודכנים? הצטרפו לעמוד הפייסבוק של פז"ם