אתם לפני גיוס, ובטוח שיש לכם המון שאלות ולא תמיד את מי לשאול. בשביל זה בדיוק אנחנו כאן - שלחו אלינו שאלות מכל סוג הקשורות לתהליכי המיון והגיוס שלכם לצה"ל, ואנחנו ניתן לכם תשובות מעודכנות ומקיפות. איך שולחים? כותבים לנו ל-pzm@mako.co.il, ומחכים לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.
איך אני מגיע לשריון?
ניר, פתח תקווה: אני מניח שיהיה לי פרופיל 82 לפחות, ואני ממש רוצה שריון ולא תותחנים, כי כל האחים שלי שרתו שם. עוד אין לי תאריך גיוס. איך אני מנתב את עצמי לשריון?...
היי ניר!
ראשית, שים לב שעם פרופיל 82 תוכל להגיע גם לחטיבות החי"ר (גולני, צנחנים, גבעתי, כפיר ונח"ל), כמו גם לכוחות ההנדסה, האיסוף הקרבי, התותחנים - וכמובן לשריון. בעקרון שיבוצך ייערך בהתאם לצרכי הצבא, ובהחלט ייתכן שתנותב לאפיק אחר, אבל לפעמים עוד יש מקום להוסיף לשיקולי ההחלטה גם את הרצונות האישיים.
איך עושים את זה? פשוט חזור על בקשתך שוב ושוב, בפני כל מי שיקשיב. בראיון האישי בצו הראשון ציין שיש לך מוטיבציה רבה לשירות בשריון, וספר שאחיך שירתו שם. בשאלון ההעדפות שיישלח לביתך תעדף "שריון". אפשר גם לשלוח פקסים נרגשים (ומנוסחים היטב!) ללשכת הגיוס (את המספרים שלהם תמצא במדריך הטלפונים שלנו), ואם שום דבר לא עובד – תוכל אפילו לבקש לראות קצין מיון בבקו"ם, ביום הגיוס.
חייבת לצאת לחתונה ביום של צו ראשון
מיכל, רמת גן: יש לי צו ראשון בשבוע הבא, ביום של חתונה של בת דודה שלי. באיזו שעה הוא יסתיים? אפשר לשנות את היום?
מיכל, מזל טוב לך ולבת דודתך,
את כל המידע אודות הצו הראשון תוכלי למצוא במדריך שלנו. בקצרה, הצו הראשון כולל מספר תחנות, הכוללות מבחנים פסיכוטכניים, בדיקה רפואית, אימות נתונים ועוד. דרך אחת להאיץ את הביקור בלשכת הגיוס היא פשוט להגיע מוקדם – גם אם כתוב בצו הזימון שעלייך להגיע ב-11:00, אין שום בעיה שתגיעי כבר ב-7:30 או ב-8:00. דרך נוספת היא לערוך את בדיקות המעבדה מבעוד מועד, כלומר להביא תוצאת בדיקת שתן שנערכה בשלושת החודשים האחרונים, בדיקות ראייה אם את משתמשת במשקפיים וכן הלאה. במידה ותעשי זאת, סביר שתצאי מלשכת הגיוס כבר בשעות הצהריים.
בכל מקרה, אם את רואה שההליך מתעכב יתר על המידה, את יכולה לגשת אל הגורמים המתאימים, להסביר להם את הנסיבות ולהשלים את שאר התחנות במועד אחר. דרך נוספת להימנע מכאב הראש באופן כללי (וכמובן להספיק לתור במספרה) היא להתקשר מבעוד מועד ללשכת הגיוס או למדור התייצבות (את המספרים שלהם תמצאי במדריך הטלפונים שלנו), להסביר את הנסיבות ולבקש לדחות את מועד הצו.
>> הצו הראשון: כל מה שאתה צריך לדעת
מתי אני יוצאת הביתה?
דגנית, ראשון לציון: אני מתגייסת ביום חמישי. איך אני יכולה לדעת אם אני אצא שבת כבר למחרת, או אשאר בבסיס? אני רוצה לדעת איך לארוז את התיק...
דגנית יקרה,
ברכות ליום הגיוס הקרב. התשובה שלנו קצת מאכזבת, שכן אין דרך חד משמעית לדעת האם תצאי הביתה או שתסגרי שבת כבר בשבוע הראשון לגיוסך. הדבר תלוי בכל כך הרבה משתנים, שאי אפשר לתת לך מראש תשובה מדויקת. במידה ואת מתגייסת לתפקיד עורפי, רוב הסיכויים שכן תשוחררי, אבל גם אז הדבר תלוי הן בגחמות המפקדים והן במצב כוח האדם בבסיס (לעתים דרושה מצבת כוח אדם מינימלית לשהות בבסיס, ואם לא מגיעים אליה מצרפים גם טירונים טריים). על כן, גם אם יש לך חברה שהתגייסה לאותו התפקיד ויצאה הביתה כבר בשבת הראשונה, אין זה אומר שאותו הדבר יקרה גם לך, ולהיפך.
למרות שבהחלט ייתכן שתצאי הביתה, אנחנו ממליצים לך בכל מקרה לארוז תיק שיספיק לפחות גם לשבוע הבא, כמובן שבאופן המינימלי ביותר שאת יכולה. לטיפים אפשר לעיין במדריך הציוד לגיוס שלנו.
>> מה לקחת איתי ביום הגיוס: מדריך ציוד למתגייס
איפה אני עומד לעשות טירונות?
אורן, כפר סבא: אפשר לדעת מראש לאיזה בסיס טירונות אני אשלח?
אורן –
האם אותרת לתפקיד טרם הגיוס, נאמר לך שהתקבלת ומועד הגיוס שלך השתנה בהתאם? אם כן, דע שעל פי רוב ידוע לאיזה בסיס טירונות הולכים לפי התפקיד הספציפי. לוחם תותחנים לעתיד יגיע לביסל"ת, בית הספר למקצועות התותחנות, הקרוי שבטה ומצוי בערך 40 דקות נסיעה מבאר שבע; לוחם בפלס"ר 401 יעבור טירונות עם גדס"ר נח"ל בתל ערד; ומש"קית חינוך תגיע לבה"ד חיל החינוך והנוער "שערי אברהם", ליד קסטינה. במידה ואתה לא יודע לאן אתה מתגייס, אתה יכול לעיין בתאריכי הגיוס הקרובים ולנסות לנחש לפי נתוניך האישיים, אבל סביר להניח שאת מיקום היעד תדע סופית רק כשתרד מהאוטובוס, ביום הגיוס.
לא רוצה להתקלח עם כל הבנות
ענת, נס ציונה: האם יכריחו אותי בטירונות להתקלח עם יתר הבנות? אני ממש מתביישת ורוצה להתקלח לבד.
ענת,
במהלך הטירונות, ופעמים רבות גם במהלך השירות הסדיר, אכן מתקלחים במקלחות משותפות. אמנם ברבים מבסיסי צה"ל כבר עלו על ההמצאה הנשגבת הקרויה "וילונות", אבל מדי פעם עדיין יוצא להתקלח במקלחות פתוחות. אבל אפשר להירגע: האמת היא שבמהלך הטירונות כולם כל כך מסריחים ועייפים ושעת הט"ש (טרום השינה) כל-כך קצרה, שתוך כמה רגעים תרגישי שגם את בעצמך ממש לא מתעניינת בפלא האנושי הקרוי גוף האדם שמסתבן במהירות מפתיעה במקלחת שמולך. כולם פשוט רוצים לסיים עם זה, לפנות את התור למי שאחריהם ולהשיג כמה שיותר דקות שיחה עם החברים והמשפחה בסלולרי, ועל כן אינם פנויים לביישנות או לניסיונות נואשים להסתתר מאחורי מגבת. בטח שמעת את זה כבר לא פעם, אבל באמת שאין ממה להילחץ, ושווה לתת לזה לפחות ניסיון ולראות שהשד אינו נורא כל-כך, וסליחה על כפל המשמעות.
אם את בכל זאת מרגישה שאת לא מסוגלת, יש כמה טכניקות עקיפות: לפעמים אפשר להתעורר לפני כולם ולהתקלח לבד, בבוקר (אם כי המחסור בשעות השינה והפרישה למיטה בעודך מטונפת לא ממש סימפטיים); במקרים קיצוניים אפשר גם לגשת למפקדים, לרופא או לקב"ן, ולקבל אישור בעל-פה (מהמפקדים) או פטור מטעמים בריאותיים או נפשיים.
יש לכם שאלה? כתבו אלינו ל-pzm@mako.co.il, ונשמח לענות לכם באחד מהמדורים הבאים.