עומדים להתגייס ויש לכם שאלה שמטרידה אתכם, או שאתם כבר בצבא ואין לכם את מי לשאול? אנחנו כאן בשבילכם. שלחו אלינו שאלות מכל סוג הקשורות לתהליכי המיון והגיוס שלכם לצה"ל כמו גם לשירות הסדיר, ואנחנו נשתדל לתת לכם תשובות מעודכנות ומקיפות. איך שולחים? כותבים לנו ל-pzm@mako.co.il, ומחכים לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.
אני לסבית, ולא בארון, אבל מאוד רוצה לשרת ולא רואה סיבה שלא ללכת לצבא. האם אני צריכה לציין את זה בראיון בלשכת הגיוס בצו הראשון? אולי עדיף להסתיר? מה המדיניות של צה"ל בנוגע לזה?
אין שום סיבה להסתיר את נטייתך המינית עם גיוסך לצה"ל. במידה וחשוב לך לציין זאת, תוכלי לעשות זאת ללא חשש. מדיניות הצבא אינה מפלה על רקע נטיות מיניות מאז 1993, אז הוחלט לבטל את הפטורים ואת ההקלות להומוסקסואלים. יש לציין שקודם לכן אכן הייתה אפליה שעוגנה בחוקי הצבא. בתחילת שנות החמישים אף נדונו במשפט צבאי שני חיילים לשנת מאסר לאחר שהורשעו ב"משכב שלא כדרך הטבע". מאז הדברים השתנו ונטייתך המינית לא אמורה להשפיע על נתונייך או על שירותך הצבאי כהוא זה. עוד על הנושא תוכלי לקרוא בכתבה שהכנו על הומואים בצבא.
מעניין אותי לשרת בתפקיד קרבי ויש לי פרופיל, אבל אני לא בכושר טוב, לא אוהב מאמץ גופני ומחפש יותר אתגר אינטלקטואלי או טכני. יש לכם אולי רעיון ליחידה שמתאימה לי?
ישנם תפקידים המתאימים לפרופיל קרבי, שלאו דווקא דורשים ריצה והסתערויות. כך למשל לוחם בתותחנים, בשריון, בסטי"לים או אפילו בצוללות – תפקיד מובחר במיוחד שאכן דורש יכולות אינטלקטואליות וטכניות. על תפקידים שונים ויחידות שונות בצה"ל תוכל לקרוא באינדקס היחידות שלנו ובאינדקס התפקידים שלנו.
אני ערבי, ואני רוצה להתגייס. אני לא מכיר אף אחד שהתגייס בחבר'ה שלי. למי לפנות?
במידה ואתה מעוניין, ביכולתך להתנדב לשירות בצה"ל. לצורך העניין תצטרך לפנות ללשכת הגיוס, בטלפון מספר 03-7379999 או ישירות לתא מתנדבים בטלפון 03-7379063/4. דרכי פנייה נוספות תמצא בספר הטלפונים שלנו.
בתור מה אפשר לעבוד בעבודה מועדפת? חקלאות זה נחשב?
יש מגוון עבודות שנחשבות כעבודות מועדפות, וביניהן עבודה בתחנות דלק, באתרי בנייה, בבתי מלון, במפעלי תעשייה ובבתי מלאכה, בטיפול באנשים בעלי מוגבלויות וכן, כפי שציינת, גם בחקלאות. לגבי כל אחד מהתחומים יש הגבלות וסייגים מסוימים (למשל עבודה בדלפק הקבלה בבית מלון לא נחשבת כעבודה מועדפת, בעוד עבודה במלצרות בבית מלון כן נחשבת). לגבי אתרי גידול חקלאיים ובתי אריזה, עבודה מועדפת היא עבודה בלתי מקצועית באתרי גידול חקלאיים ובבתי אריזה, לרבות עבודות ניקיון ולמעט עבודת פקידות. למשל: עבודה בלתי מקצועית בענפי החקלאות השונים, במשתלות העוסקות בגידול צמחים, ביערות קרן קיימת, בחממות, בחווה לגידול בעלי חיים, בבתי אריזה וכו'. עוד על עבודה מועדפת, כולל התנאים, ימי העבודה הדרושים וכו', תוכל לקרוא במדריך העבודה המועדפת שלנו ובחוברת הביטוח הלאומי.
על כל יחידה כותבים היום שהיא "יחידה מסווגת ומיוחדת", במטרה להגביר מוטיבציה של מתגייסים. איך אני יכול לדעת מה באמת נחשב ומה פחות, ואילו יחידות באמת עושות פעילות מבצעית רצינית ומאתגרת?
טוב, לא נכחיש שיש משהו בדבריך – כל יחידה שלישית נקראת מובחרת וחיילי כל יחידה רביעית חייבים בטשטוש אם תמונותיהם מתפרסמות בכלי התקשורת. אז נכון, צה"ל הוא צבא משוכלל ומתקדם שבאמת טומן בחובו לא מעט מידע שחייב להישמר בסוד מטעמים אסטרטגיים. יחד עם זאת, כמו שציינת בעצמך, הגברת המוטיבציה בהחלט משחקת כאן תפקיד. מה אפשר לעשות כדאי לדעת מה נחשב יותר ומה פחות? כיוון שמדובר במידע מסווג, קצת קשה לנו לעזור בעניין הזה. לרוב לא יודעים על היחידות הללו יותר מדי עד שמגיעים אליהן. תוכל לעיין באינדקס היחידות שלנו ולהתרשם בעצמך – מה נראה לך מעניין ומאתגר באמת. בהצלחה!
איפה אפשר למצוא רשימת ציוד מסודרת למה צריך להביא ביום הראשון של הגיוס? האם יהיה לי מקום להשלים קניות וציוד אם שכחתי משהו?
אין ספק שקיים בלבול גדול לגבי הציוד שצריך להביא לבקו"ם ביום הגיוס. מה מקבלים? מה חשוב לקנות? מה מיותר? קיימים לא מעט אינטרסים כלכליים של חברות גדולות בעניין הזה, ועל כן חשוב לדעת בדיוק מה מקבלים בבקו"ם, ומה פשוט לא תצטרך. בדיוק בגלל זה הכנו את מדריך הציוד למתגייס. חשוב לזכור שתמיד יהיה אפשר לעשות השלמות ולקנות ציוד נוסף במהלך סוף השבוע בבית. ואם שוכחים משהו וצריכים אותו בדחיפות, את רוב הדברים הבסיסיים תמצא בשק"ם או אפילו אצל חברים לטירונות. תרופות אפשר להשיג אצל החובש הפלוגתי.
איך אפשר להתגייס לסיירת גבעתי?
לאחר הגיוס לחטיבת גבעתי נערך גיבוש יח"טיות, שם מתמיינים גם לגדס"ר (הסיירת). שים לב לכך שבחטיבת גבעתי יש את הגדס"ר, ובתוכו הפלס"ר (הקרויה לעתים גם סיירת גבעתי); ובאחרונה הוקמה במסגרת החטיבה גם סיירת רימון. גם לסיירת זו מתמיינים באמצעות גיבוש היח"טיות במהלך הטירונות. פרטים נוספים תמצא כאן.
יש לי מספר ממש קל בעין (-1) ואפילו לא התבקשתי לנהוג עם משקפיים. רציתי לדעת אם כדאי לי להרכיב עדשות בגלל האימוני ירי ואם וכאשר יהיו מבצעים בעתיד, מכיוון שאף פעם לא שמתי עדשות ואני לא רגיל לזה וגם אני יודע שזה לא נוח, השאלה היא אם זה באמת יפריע למטווחים המספר הקטן הזה בעיניים?
לצורך העניין תצטרך להתייעץ עם המפקדים בטירונות ועם רופא. כדאי להביא את העדשות על כל מקרה שלא יבוא. על פי רוב רואים הטירונים רופא ביום הראשון בבסיס הטירונות, וזו תהיה ההזדמנות לשאול.
>> "רוצה להיות קרבי – אבל אני שמן מדי. מה לעשות?"
>> לכל השאלות במדור
יש לכם שאלה? כתבו אלינו ל-pzm@mako.co.il, ונשמח לענות לכם באחד מהמדורים הבאים.