אתם ממשיכים לשאול את כל מה שמטריד אתכם בנוגע לגיוס ולשירות בצה"ל, ואנחנו ממשיכים לעשות מאמצים ולהעניק לכם תשובות מהימנות ומעודכנות. יש לכם עוד שאלות? כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.
נכנסתי להריון בצבא. מה אני יכולה לעשות?
בפני חיילת שהרתה במסגרת שירות החובה עומדות שתי אפשרויות: לבצע הפסקת הריון ולהמשיך בשירות, או להשתחרר מצה"ל ולהמשיך את ההריון. צה"ל מעמיד לרשות החיילות שלוש עובדות סוציאליות (בצפון, במרכז ובדרום), שילוו את החיילת לאורך התהליך כולו.
חיילת שבחרה שלא להפסיק את הריונה תופנה לבקו"ם ותשוחרר תוך שלושה ימים, בנימוק של סיבות רפואיות.
חיילת שבחרה לבצע הפסקת הריון תופנה לבדיקת רופא בבית חולים ולוועדה להפסקת הריון, הנמצאת בבית חולים אזרחי. עם קבלת אישור הוועדה, תופנה החיילת לבית חולים לבחירתה (מתוך רשימת בתי חולים שלהם יש הסכם עם צה"ל) לביצוע הפסקת ההריון. לאחר הפסקת ההריון ידאג צה"ל להכוונה לאמצעי מניעה וכן לבדיקה נוספת של גניקולוג. לאורך התהליך כולו, תקבל החיילת תמיכה נפשית ותופנה לטיפול רפואי על חשבון צה"ל, תוך שמירה על סודיות רפואית.
אני בן 15 ויש שאלה שמציקה לי הרבה זמן. שמעתי שבגיל 16 יש צו ראשון. אבל הגיוס הוא רק בגיל 18. תיאורטית המשקל העודף שיש לי, יכול להיות שבכלל לא צריך להשפיע על סיכויי הקבלה שלי למגלן – אם עד שאתגייס כבר אוריד אותו. אז למה עושים את זה כל כך מוקדם?
את הצו הראשון עורכים בגיל 16, כיוון שהמיונים והשיבוצים לוקחים לא מעט זמן. הצבא אוסף את הנתונים אודותיך על מנת שיוכל לשבץ אותך לפי צרכיו בתפקיד המתאים ביותר. אתה צודק בדבריך, שעד גיל 18 דברים יכולים להשתנות; על כן מיועדים לקרבי עוברים בדיקה רפואית נוספת עם גיוסם, ובמידה ומצבם הרפואי השתנה – כך ישתנה גם הפרופיל שלהם. אותו הדבר תקף גם בתקופת הזמן שבין הצו הראשון לגיוס – במידה ומצבך הרפואי משתנה, עליך לדווח על כך ולבקש לעבור וועדה רפואית חוזרת, אז ייקבע הפרופיל הרפואי מחדש.
האם במהלך הטירונות ובמהלך השירות ניתן להיות עם לק?
לפי פקודת המטכ"ל בנושא ישנן מגבלות לגבי צבע הלק: "חייל הלובש מדים לא יצבע את ציפורני ידיו או רגליו בלק; חיילת בשירות החובה הלובשת מדים רשאית לצבוע את ציפורני ידיה ורגליה בלק שקוף, בלק ורוד בהיר או בלק לבן. הלק יהיה אחיד ויימרח על כל הציפורן במלואה, ועל כל הציפורניים בכללותן, ולא יכלול קישוטים פרט לצבע אחד אחיד כמפורט לעיל".
שירתי שנה ברמת פעילות ב' וכרגע אני משרת ברמה ג'. מאז תחילת השירות אני משרת בתפקיד של ג'ובניק. איך יחושב המענק והפיקדון שלי?
מענק השחרור והפיקדון האישי יחושבו לא לפי רמת הפעילות אלא לפי סוג השירות - כלומר "אחר" ולא "תומך לחימה" או "לוחם". רמת הפעילות רלוונטית לשכר החודשי.
התברר לי שאני מחויב ללכת לקרבי עקב זה שיש לי פרופיל קרבי. זה הדבר האחרון שאני רוצה לעשות. חשוב לי לעשות שירות תורם ומועיל... אבל לא עם נשק. אני ממש אובד עצות. אני חושב ללכת לקב"ן, אבל זה מופיע ככתם לכל החיים. כיצד אני יכול להימנע מזה?
בעקרון כל עוד יש לך פרופיל קרבי, צה"ל אכן יכול לייעד אותך לשירות קרבי – מבלי להתחשב ברצונך או באי רצונך לשרת כלוחם. רק הורדת הפרופיל או משיכה שלך על-ידי אחד מגורמי האיתור האחרים בצבא ימנעו את השירות הקרבי במידה וצה"ל רוצה לשבץ אותך אליו.
אם אתה מרגיש שאתה באמת לא מסוגל לשרת בקרבי, אתה יכול, כפי שציינת, לפנות לקב"ן. חשוב לציין שהדבר לאו דווקא נתפס ככתם, במיוחד אם כן תשרת בתפקיד משמעותי במקום זאת, מה גם שחלה על העניין סודיות רפואית.
כמו כן, במידה ויש תפקיד שאתה מעוניין בו (למשל במודיעין, ככתב צבאי או בכל תפקיד אחר שנראה לך שאתה מתאים אליו), אתה מוזמן בכל זאת להגיש בקשה להתמיין כחריג. הסיכויים אינם גדולים, אבל בהחלט ישנם מלש"בים בעלי פרופיל קרבי שמתקבלים כחריגים גם לתפקידים שנדרש להם פרופיל נמוך.
האופציה האחרונה היא כמובן לנסות: להתגייס לקרבי, לתת לזה צ'אנס ולראות איך אתה מרגיש. במהלך השירות אפשר לנסות ולפנות למפקדים וכן לקב"ן בניסיון לעבור לתפקיד אחר.