אתם ממשיכים לשאול את כל מה שמטריד אתכם בנוגע לגיוס ולשירות בצה"ל, ואנחנו ממשיכים לעשות מאמצים ולהעניק לכם תשובות מהימנות ומעודכנות. יש לכם עוד שאלות? כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.

האם מפקד רשאי לבדוק חפצים אישיים של חייליו?

המפקד אמון על אכיפת פקודות הצבא במסגרת יחידתו, ומתוקף תפקיד זה, הקנה לו המחוקק סמכויות שונות, ביניהן סמכות החיפוש בחפציהם של חיילים. לפי חוק השיפוט הצבאי מוסמך כל מפקד לחפש אצל חייל מפקודיו או במקום שתחת פיקודו על מנת להבטיח קיום פקודה חוקית. הוראה זו בעצם מאפשרת למפקד להורות לחייל לפתוח בפניו את תיקו האישי או את ארונו, אם הוא חושד, לדוגמה, כי החייל מחביא בתיק חפץ שהכנסתו לבסיס אסורה. יחד עם זאת, החוק לא מקנה סמכות בלתי מוגבלת למפקד לערוך חיפושים אצל חיילים – החיפוש מותר רק שעה שהוא באמת ובתמים נועד להבטיח קיום פקודה חוקית.

חייל אורז את התיק (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
חיפוש. רק כדי להבטיח את קיומה של פקודה חוקית|צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

איך מתקבלים ליחידת הצלפים?

קצת סדר: כמעט בכל יחידה לוחמת משרתים צלפים, כחלק אינטגרלי מהכוח; מדובר בחיילי היחידה, שנשלחו בנוסף למסלול הרגיל להשתלמות נוספת בבי"ס ללוט"ר (לוחמה בטרור) שבמתקן אדם, שם קיים מדור צליפה. בחלק מפלוגות החי"ר קיימות גם מחלקות צלפים שלמות. בעיקרון, יש להראות מוטיבציה במהלך המסלול ולקבל תוצאות טובות במטווחים, על מנת שהמפקדים יוציאו אותך להסמכה.

צלפים (צילום: אתר צה
צלפים|צילום: אתר צה"ל

אני מתגייס לחטיבת כפיר בתאריך 22.11.11 ואני מאוד רוצה ללכת לגיבוש כדי להגיע לעוקץ או ללוט"ר. מה הם מצפים שאראה שם? מה הם מחפשים בכל אחד מאיתנו? 

בעיקרון, צה"ל לא חושף את הקריטריונים למעבר הגיבוש, אבל אנו מניחים שמדובר בהפגנת דבקות במטרה, שיתוף פעולה, מנהיגות וגם כוח סיבולת. אנחנו מפנים אותך למדריך לכושר קרבי וגם למדריך ליום סיירות, מיון צה"לי אחר – ממנו תקבל רעיון כללי של מהות התהליך.

אמא שלי היא אם חד הורית כאשר המשכורת שלה נמוכה וחצי מהמשכורת הולכת לשכירות הדירה. היא לא מצליחה לפרנס אותנו בכבוד. היא עובדת בעבודה נוספת, ואבא שלי לא בקשר איתי כבר הרבה שנים. האם אני מקרה ת''ש? והאם יעזרו לי ולמשפחתי? איך?

לדעתנו אכן ייתכן מאוד כי צה"ל ימצא לנכון להעניק לך הקלות ת"ש. אלה יכולות להתבטא במספר דרכים, בהתאם לקביעת הגורמים המטפלים: החל מקביעה כי תשרת במתכונת של יומיות כדי שתוכל להיות בבית, דרך מתן אישור עבודה כדי שתוכל לעבוד ולעזור בנטל הכלכלי, וכלה במתן עזרה כלכלית. אנחנו ממליצים שתעיין במדריך הת"ש. שים לב כי יש מספר דרכי סיוע כלכלי נוסף הניתן לחיילים: הסיוע ניתן באופן פרטני לאחר פניית החייל לסגל הת"ש ביחידתו, ונבחן לאחר הצגת הצורך והאישורים. בין השאר, ניתנים תווי חג ותווי מג"ד לרכישת מוצרי מזון ויסוד, מענקים בסך של 2,000-3,000 שקלים, הלוואות, סיוע במוצרי חשמל וריהוט בסיסיים, מענקי מזון ועוד.

במידה ועוד לא התגייסת, מומלץ כי תתקשר ללשכת הגיוס (בטלפון *3529) ותבקש להיפגש עם מש"קית ת"ש לבירור הנושא, אם כי גם לאחר הגיוס תוכל לבקש להיפגש עם מש"קית הת"ש. לצורך העניין עליך להגיש מסמכים רלוונטיים, למשל תדפיסים מהבנק ותלושי שכר של אמך.

מש
מש"קית ת"ש בפעולה. ייתכן כי צה"ל ימצא לנכון להעניק הקלות (צילום: במחנה)|צילום: עמוס חלפון, מערכת את"צ

אני לומד במסגרת תכנית עתודה אקדמאית. ברצוני לעזוב. רציתי לדעת מהי הפרוצדורה, והאם אני יכול לעבור ללמוד נושא אחר לבחירתי, או שאהיה מחויב בגיוס.

על מנת לעזוב את העתודה, יש לגשת למזכירות המוסד האקדמאי ולבקש להפסיק את הלימודים לשם שירות צבאי. עם האישור להפסקת לימודים מהמוסד האקדמי מגיעים למדור עתודה ומבקשים לעזוב. בתוך זמן קצר מקבלים צו הקורא לשירות החובה – כלומר תצטרך להתגייס ולא תוכל להמשיך ללמוד במסגרת האקדמית.

>> "נכנסתי להיריון בצבא. מה אפשר לעשות?"