איראן של אחרי המלחמה נכנסת לסחרור: בימים שאחרי המלחמה בין ישראל לאיראן, הבורסה האיראנית ממשיכה להתרסק, המשטר מעודד קו דתי-לוחמני, המדינה הידקה פיקוח, ומאשימה את ישראל בהחדרת סוכנים. בנוסף לכל, מאשימה איראן מדינה שכנה בחשד לשיתוף פעולה עם ישראל במהלך המלחמה. שגריר איראן בארמניה, מהדי סובאני, אמר היום (שני) כי איראן דרשה משכנתה, אזרבייג'אן, לחקור האם כלי טיס ישראליים השתמשו במרחב האווירי שלה לצורך תקיפות באיראן.
השגריר טען: "אם זה נכון, טהראן דורשת מאזרבייג'אן תגובה רשמית והסבר ברור. אם היא אישרה דבר כזה לישראל, היא חייבת לספק הסברים בהתאם לחוק הבין-לאומי". לפי השגריר, הנשיא פזשכיאן דיבר עם מקבילו בבאקו וביקש חקירה בנושא.

זה היום השלישי ברציפות של ירידות חדות בבורסה בטהראן. המטבע האיראני ממשיך לאבד מערכו ומשקיעים ממהרים למשוך את כספם. בתוך חוסר הוודאות, ניכר שהמשטר האיראני מגביר את השליטה. הפרלמנט האיראני אישר אתמול הצעת חוק, שלפיה חל איסור להפעיל רחפנים אזרחיים ללא היתר מעל מרחבים השייכים לגופים צבאיים, ביטחוניים, משטרתיים או כאלו המסווגים. המהלך נועד להתמודד עם חשש מהדלפות, ריגול או איסוף מודיעין באמצעות רחפנים, במיוחד על רקע טענות של המשטר למעורבות ישראלית גוברת.

דובר המשטרה האיראנית הודיע אתמול כי עצרו בתחנת מטרו בטהראן אדם שלטענת הרשויות פעל כסוכן מוסד. לפי ההודעה, העצור עסק בייצור כטב"מים וכלי טיס זעירים במערב המחוז, פעל בשיתוף עם גורם מקומי שפעל גם הוא עבור ישראל ואסף מידע על פריסת מערכות ההגנה האווירית של איראן, כולל שליחת מיקומים רגישים ומדויקים. המשטרה פרסמה גם תיעוד וידאו שבו נראה האיש מודה לכאורה במעשים המיוחסים לו.

גל גירוש המוני של פליטים אפגנים: "משפחות נעקרות בתנאים קשים"
מאז 20 במרץ, שבו מאיראן לאפגניסטן יותר מ־640 אלף אזרחים אפגנים, בהם כ-366 אלף שגורשו בכפייה, כולל פליטים, כך לפי נתונים שפרסמה נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR). ב־26 ביוני לבדו נרשם שיא, עם חזרתם של כ-36,100 אלף אפגנים ביום אחד. מאז אמצע יוני, ניכרת עלייה יומית מתמשכת בקצב הגירוש. בתיעוד שפורסם היום בתקשורת האיראנית, נראית יציאה המונית של מהגרים בלתי חוקיים מאספהאן, ככל הנראה אלו אפגנים שנשלחו לגבול.
הרקע לכך כולל לא רק את המשבר הכלכלי, אלא גם את המלחמה מול ישראל - שבעקבותיה התרבו באיראן התבטאויות רשמיות המציגות את האוכלוסייה האפגנית כגורם זר וכחשודים פוטנציאליים בפעולה מודיעינית או חבלנית בהכוונה של ישראל לכאורה.
נציג סוכנות הפליטים של האו"ם אמר: "הייתי בגבול בין איראן לאפגניסטן - אלפי אפגנים חוזרים בתנאים קשים. מדובר במשפחות שנעקרות שוב, מגיעות עם מעט מאוד רכוש, מלאות חשש. נשים רבות מודאגות מהעתיד, מההגבלות על חופש התנועה, מהיעדר הגישה לחינוך או לעבודה".
פסקי הלכה חריפים נגד טראמפ
שני אנשי דת בכירים באיראן, האייתוללות מכארם שיראזי ונורי המדאני פרסמו אתמול פסקי הלכה תקיפים - שבהם הביעו עמדה נחרצת נגד ארה"ב ועמדו על חובתה הדתית של איראן להתנגד למה שכינו "חזית הכפירה העולמית". הם שידרו קו נחרץ, שלפיו שתיקה או פשרה מול הממשל האמריקני הן כבגידה באיסלאם. בנוסף, הם העבירו מסר למשטר שלפיו: אסור להיכנע, גם במחיר של הסלמה.
האייתוללה שיראזי, ממובילי הממסד הדתי באיראן, פרסם פתווה בעקבות האיומים מצד נשיא ארה"ב וישראל נגד המנהיג העליון ח'אמנאי. "כל אדם או משטר שמאיים על האומה האיסלאמית ושליטתה, באמצעות פגיעה או ניסיון לפגוע בהנהגה ובדת - דינו כדין לוחם נגד האיסלאם. כל שיתוף פעולה או תמיכה בו מצד מוסלמים או מדינות איסלאמיות הוא אסור בהחלט".
שיראזי קרא למוסלמים ברחבי העולם לגרום ל"אויבים" להתחרט על מעשיהם, והוסיף כי "כל מי שיישא קושי בדרך הזו - שכרו כשכר לוחם למען אללה. נורי המדאני שנחשב לסמכות דתית שיעית בכירה באיראן פרסם אף הוא פסק הלכה ובו קבע כי "כל איום או פגיעה במנהיג העליון ובמרות השיעית דינם כלחימה באיסלאם".
"העלבת מעמד ההנהגה הדתית השיעית או פגיעה בכבודו של המנהיג העליון ח'אמנאי נחשבת כפגיעה בכלל האיסלאם. כל איום או תקיפה מצד אדם או מדינה נגדו - דינם כלחימה באיסלאם".