נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, נחת לפני זמן קצר (שלישי) בערב הסעודית שם החל הביקור שלו במזרח התיכון. מרגע שנכנס לתחום האווירי של סעודיה, ה"אייר פורס 1" לווה על ידי מטוסי F-15S של חיל האוויר הסעודי, ותיעוד של הליווי והמפגן האווירי העוצמתי שצולם מהמטוס הנשיאותי הופץ בכלי התקשורת וברשתות החברתיות.

מבחינת הסעודים מדובר במפגן של עוצמה ומסר לאויבים ובעיקר איראן. אחת המטרות העיקריות של טראמפ היא לחתום מול סעודיה על עסקאות נשק ענקיות, שרק הסעודים יכולים לממן, בין השאר של עשרות מטוסי F-15EX, הדגם המתקדם של מטוס הקרב שיהיו במוקד העסקה.

בתיעוד ניתן לראות שאת ה"אייר פורס 1" מלווים שלושה מטוסי F-15S של חיל האוויר הסעודי, אחד מהם נראה מתמרן לצד השני של המטוס הנשיאותי וסביר להניח שיש שם מטוס סעודי רביעי. מטוסי קרב מלווים מטוסים נשיאותיים בעת כניסתם למרחב האווירי של המדינות, כחלק מאבטחה וכאקט סימלי שמסמן ברית חזקה בין המדינות וכבוד ממלכתי לנשיא, במקרה הזה.

מטוס נשיאותי, כמו "אייר פורס 1" של נשיא ארה"ב הוא בלי ספק מטרה בעלת חשיבות עליונה, ולכן מהווה יעד אפשרי לניסיונות יירוט, אותם יכולים לסכל מטוסי הקרב, שגם אחראיים לדאוג שאף כלי טיס חשוד לא יתקרב. תוך שהם מייצרים סוג של בועת הגנה סטרילית באוויר. עצם הנוכחות של מטוסי קרב נועדה להרתיע גורמים עוינים, ולכן גם יש מי שדואג להפיץ את התיעוד.

מטוסי הקרב, טראמפ בסעודיה (צילום: Win McNamee/Getty Images)
צילום: Win McNamee/Getty Images

בתיעוד רואים כאמור את ה-F-15S, הגרסה הסעודית של דגם ה-E, אותם הסעודים שדרגו באמצע שנות ה-2000. מדובר במטוס קרב רב-משימתי לתקיפה ועליונות אווירית בעל יכולת לשאת 10.5 טון חימוש לטווח של כמעט 4,000 ק"מ. ל-F-15S יכולת תקיפה בתנאי אל-ראות ויכולת לפעול למעשה בכל מזג אוויר. במשך שנים רבות האמריקאים סרבו למכור לסעודים את המטוס הזה, בגלל התנגדות ישראל שרצתה לשמור על עליונות ופער טכנולוגי לטובתה. בסופו של דבר ארה"ב אפרשה לסעודים לרכוש את המטוס.

חיל האוויר הסעודי הוא המפעיל הגדול ביותר של מטוסי F-15 מחוץ לארה"ב. לסעודים יש למעלה מ-230 מטוסי קרב מהסוג הזה. בהם גם דגם מתקדם יותר, ה-F-15SA שאת המכירה של 84 מהם האמריקאים אישרו בשנת 2020. משרד ההגנה האמריקאי העניק אז ליצרנית חברת 'בואינג' חוזה ענק בשווי 10 מיליארד דולרים לתמיכה ושדרוג של מטוסי F-15 הקיימים כיום בחיל האוויר המלכותי של סעודיה.

מטוסי הקרב, טראמפ בסעודיה (צילום: Win McNamee/Getty Images)
צילום: Win McNamee/Getty Images

יחד עם טראמפ הגיעו לסעודיה שורה של מנהלי חברות ביטחוניות, בהם של בואינג. מטרתם העיקרית לקדם עסקת ענק לרכש עשרות מטוסי F-15EX, הדגם המתקדם ביותר של מטוס הקרב האייקוני. סביר שהנשיא האמריקאי, שמעוניין במיליארדי הדולרים הסעודים ידחוף גם הוא לחתימה על הסכם.

במשך שנים האמריקאים דאגו לשמור על יתרון טכנולוגי לטובת ישראל, בעיקר בתחום האוויר. אולם יתרון זה הצטמצם משמעותית. זאת למרות שבארה"ב טוענים שהוא נשמר מכיוון שלישראל נמכרו מטוסי F-35. בישראל אגב חוששים שממשל טראמפ, בניגוד לממשלים קודמים, גם יאשר את מכירת החמקנים למדינות כמו סעודיה או איחוד האמירויות.