השבוע, תקף חיל האוויר את נמל התעופה הבין-לאומי בצנעא בירת תימן, תשתיות מרכזיות של החות'ים ובנמל חודידה, שהותקף פעמיים, יום אחרי יום. זאת במסגרת התגובה לשיגור הטיל ששיגרו החות'ים בתימן ופגע בנמל התעופה בן-גוריון בישראל.

רס"ן ע' (29) סגן מפקד טייסת קרב של מטוסי 16-F בחיל האוויר השתתף בתקיפה ביום שלישי כשהוא נשלח להפציץ בנמל חודידה. בשיחה עם mako הוא מספר על הטיסה, שהייתה הארוכה ביותר שלו בשירות.

"ראינו את הטיל פוגע בנתב"ג והבנו שחיל האוויר הולך לשם. זה היה ברור. כמה שעות אחרי הבנו שזה אנחנו בעוד 24 שעות", סיפר. "זאת טיסה באמת מורכבת. צריך להביא לשם המון כלים אוויריים שטסים במהירויות וגבהים שונים, כמה סוגים של מטוסי קרב, למקום שהוא מאוד רחוק. להגיע כולם ביחד, לבצע משימה שהכל שמיש, המערכות, החימוש והמטוסים שהגיעו עד לשם. כל זה בקבועי זמן קצרים ולכן זה באמת מורכב".

הרבה דברים יכולים להשתבש, אבל לשאלה אם הכל עבר חלק ענה סגן מפקד הטייסת: "הרבה מעל למצופה. זה אף פעם לא עובר חלק ותמיד מתמודדים עם משהו חדש, אבל התכוננו להרבה יותר גרוע וכל הפצצות נפלו במקום והיו פגיעות מעולות".

אחרי שהפצצות שלו פגעו במטרות בנמל חודידה, "הייתה תחושת סיפוק, אבל זה פגש אותי בעיקר על הקרקע. כשהפצצה משתחררת זו לא תחושת הקלה, זה עוד יותר מלחיץ ואתה אומר בוא נראה נעשה עוד בדיקה. אחרי שהפצצות פוגעות יש תחושה של וואוו. אנחנו רחוקים, עמדנו במה שצריך לעשות ובוא נחזור בשלום".

תיעוד התקיפות בחודידה
תיעוד התקיפות בחודידה

רק בטיסה חזרה הוא הרשה לעצמו לשתות קצת מים ולאכול מהתמרים שהוא לקח איתו לטיסה המאוד ארוכה. "הדרך חזור קצת יותר מאתגרת. דאגנו לחזור בשלום, כשגם שם מיליון ואחד דברים יכולים לקרות כשיש נפילת מתח. בהיבט הזה הדרך חזור יותר מורכבת. השיא היה בדת"ק (דיר תת-קרקעי), אחרי שכיביתי מנוע וראיתי את צוות הקרקע שתכננו את התקיפה ומחאו לי כפיים. המחשבה שלי הייתה שצריך למחוא להם כפיים".

זאת הייתה תקיפה מאוד משמעותית שגרמה לנזקים כבדים. ועדיין, גם הטייסים שתקפו שם מבינים שהחות'ים ימשיכו ככל הנראה עוד לנסות לשגר טילים לישראל. "חושבים על זה כשמדברים בטייסת, כמו כל אזרח במדינה שרוצה לחיות בשקט. כטייס שמקבל משימה אתה דואג שהיא תבוצע בצורה הטובה ביותר ושהמטרות יושמדו. ב-24 שעות אתה פחות חושב האם זה מה שישנה את המערכה. אין לנו את הלגיטימציה לעשות את זה".

במסגרת ההכנות למבצע חיל האוויר שם לא מעט בעלי תפקידים כדי שאלה יבדקו את התוכניות ויחשבו מה יכול להשתבש, כיצד ניתן למנוע את זה ואם בכל זאת תהיה תקלה או שאפילו מטוס יפגע, מה צריך לעשות כדי לפתור את הבעיה הכי יעיל ומהר שאפשר. "אם משהו ישתבש יהיה לנו פתרון ונעמוד בהישג הנדרש", אמר רס"ן ע'.

ההמראה לתקיפה (צילום: דובר צה
מטוס חיל האוויר בהמראה לתקיפה|צילום: דובר צה"ל