צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
תחקיר הנובה: המחבלים גילו על המסיבה רק בשעה 9 בדרכם לטבוח בתושבי נתיבות
האישור למסיבה ניתן בעל פה, צה״ל לא ידע שמבלים מסתתרים במתחם המסיבה, חמאס לא ידע שיש מסיבה באזור, אוגדת עזה ופיקוד דרום לא הבינו את גודל האירוע והחלטה אחת שהצילה 3,000 מבלים. תחקיר צה״ל המלא על מחדל מסיבת הנובה ב-7.10
תחקיר הטבח במסיבת הנובה: צה"ל פרסם הערב (חמישי) את התחקיר הצבאי המלא לטבח הנורא. מדובר בתחקיר צה"לי, שלא בודק את המשטרה או הגופים האזרחיים, ומתמקד במה שקרה במתחם המסיבה ובסביבתו הקרובה בלבד, ולא במה שמכונה "מיגונית המוות" או בצירים הסמוכים, אליהם נמלטו מבלים רבים ושם נרצחו על ידי מחבלי חמאס וארגוני הטרור מרצועת עזה. בתחקיר אין מסקנות אישיות, כשבצה"ל אומרים כי כאלו יהיו בהמשך. עולה ממנו שהאישור למסיבה, שהתקיימה באזור באחריות של הצבא, ניתן תחילה למסיבת ה"יוניטי" שהתקיימה באותו מתחם בין חמישי לשישי, 5-6 באוקטובר. לאחר מכן התקבלה בקשה מהפקת מסיבת הנובה להאריך את האישור גם לשישי-שבת. האישור הזה ניתן בעל פה ולא בחתימה על ידי מח"ט הגזרה - מפקד החטיבה הצפונית באוגדת עזה.
עיקרי התחקיר:
האישור למסיבה ניתן בעל פה ולא בחתימה על ידי מח"ט הגזרה
צה״ל לא ידע שיש מבלים שמסתתרים במתחם המסיבה ולכן התמקד ביישובים
המחבלים גילו על המסיבה רק בשעה 09:00 בדרכם לטבוח בתושבי נתיבות
החלטתו של מפקד תחנת אופקים לסגור את המסיבה לאחר ירי הרקטות בסביבות השעה 6 וחצי הצילה כ-3,000 מבלים
למתחם הנובה הגיעה פלוגת נוח'בה שמנתה כמאה מחבלים רכובים על גבי 14 טנדרים ושני אופנועים.
בשעה 15:00 מתחם המסיבה טוהר סופית ממחבלים.
באוגדת עזה ובפיקוד הדרום לא הבינו את גודל האירוע וחומרתו לאורך כל יום 7 באוקטובר
לפני הטבח
בחמאס לא ידעו על מסיבת הנובה ולא תכננו מראש את הטבח שם. למעשה המחבלים מפלוגות הנוח'בה של נוסיראת שבמרכז הרצועה היו בדרכם לנתיבות, ואז נתקלו בקרב יריות עם שוטרים ואנשי ביטחון שחסמו את אחת היציאות ממתחם המסיבה, לאחר שהכווינו מבלים שהצליחו להימלט משם. במתחם הסתתרו כמה מאות מבלים שברחו מירי של המחבלים בצירים, וקיוו למצוא מסתור בטוח במתחם המסיבה. הסתתרו במקררים, בתאי שירותים ובמכולת אשפה, ושם נטבחו ונחטפו.
מאחר שלצה"ל לא היה "שדכן" נציג בחפ"ק המשטרתי וגם לא באישור התוכניות שקדם לאירוע, בשעות הראשונות של טבח 7 באוקטובר הצבא כלל לא היה מודע למתרחש במתחם המסיבה ולכך שיש מבלים שמסתתרים שם.
החלטתו של מפקד כוח המשטרה במקום, תנ"צ ניבי אוחנה, מפקד תחנת אופקים, לסגור את המסיבה לאחר ירי הרקטות בסביבות השעה 6 וחצי בבוקר הצילה כ-3,000 מבלים שהצליחו להימלט ממסיבת הנובה, אך הצבא טעה לחשוב שהשטח סגור ומפונה מאזרחים, ושלח את הכוחות ליישובים. כך גילו המחבלים את מתחם המסיבה בדרכם ליעד אחר, בסביבות השעה 09:00 וביצעו שם את הטבח הנורא במאות שהסתתרו שם.
צילום: דובר צה"ל
במתקפה האכזרית בשבעה באוקטובר נרצחו במתחם המסיבה, ברחבי העוטף ובצירים 378 אזרחים ואנשי כוחות הביטחון ונחטפו 44 אזרחים ואנשי כוחות הביטחון בעלי זיקה למסיבה . מבין החטופים שבעה עשר עדיין מוחזקים בשבי על ידי ארגון הטרור חמאס, עשרים ושבעה שבו לישראל. במהלך הלחימה נפלו 34 אנשי כוחות הביטחון, בהם 16 חללים של משטרת ישראל, 16 חללי צה"ל ושני חללי שב"כ. כמו כן, נפצעו לוחמים ואזרחים רבים.
מצה"ל נמסר כי במסיבה נכח צוות אבטחה שלחם בגבורה והציל אזרחים רבים בשעות הלחימה במתחם. כוח מגדוד שקד בשלב טיהור מתחם האירוע חבר ממפיקי האירוע שנותר להילחם במתחם. מתוך צוות האבטחה ישנם 12 חללים, ו-3 חטופים שנמצאים כיום בשבי - בר קופרשטיין, רום ברסלבסקי ואיתן מור.
התחקיר קבע כי צה"ל נכשל במשימתו להגן על משתתפי מסיבת הנובה. צוות התחקיר הגדיר את מרחב הנובה כתא שטח הכולל את מתחם המסיבה והשטחים הפתוחים ממערב למתחם וצירי הפינוי. למרחב הנובה הגיעה פלוגת נוח'בה שמנתה כמאה מחבלים, רכובים על גבי 14 טנדרים ושני אופנועים. כוח המחבלים נשא עליו אמל"ח רב: טילים נגד טנקים ומקלעים כבדים, בנוסף לאמצעי לחימה אישיים כדוגמת קלצ'ניקובים. לצורך התחקיר בוצע איסוף מודיעין משלים הכולל חומרים ויזואליים שצולמו על ידי המחבלים, מצלמות גוף של כוחות הביטחון שפעלו באירוע, צילומי אוויר והקלטות של קולות הקשר השייכות למערכות כוחות הביטחון.
התחקיר קבע כי מסיבת ״נובה״ אושרה על ידי כלל הגורמים המוסמכים; משטרת ישראל, האמונה על הליך הרישוי, האבטחה ועל תיאום ארגוני ההצלה מד"א, כב"ה ועל ידי צה"ל, האמון על האישור הביטחוני. קיום המסיבה היה ידוע למפקד אוגדת עזה ולמפקד פיקוד הדרום.
על אף התנגדותם העקרונית, מפקדי צה"ל הבינו כי ללא עילה ממשית לא ניתן למנוע את קיום האירוע. ההחלטה הצבאית לאשר את קיום המסיבה נמצאה סבירה. במסגרת ההכנות למסיבה, נמצאו פערים חמורים בתיאום הבין ארגוני בדגש על ממשקי העבודה בין צה"ל למשטרת ישראל, דבר הבא לידי ביטוי בין היתר בקיום ישיבות אישורי התוכניות במשטרה, ללא נציגות צבאית.
לא הוצב "שדכן" קבוע בחפ"ק המשטרה במתחם המסיבה ולא בוצע קפ"ק (קבלת פקודות) משותף עם גורמי הביטחון והאבטחה. קיום המסיבה צוין ב"הערכת מצב סוגרי שבת" החטיבתית, שקדמה לאירוע, אך מרבית הכוחות בשטח לא הכירו את עצם קיומה בפועל.
תחילת ירי הרקטות - ופינוי המבלים
צילום: דובר צה"ל
כשהחל ירי רקטות מסיבי מרצועת עזה לעבר עוטף עזה, כעבור מספר דקות ובתום הערכת מצב החליט מפקד תחנת משטרת אופקים, ששימש כמפקד המשטרתי במתחם, בעקבות הערכת המצב עם גורמי האבטחה בשטח, לסגור את האירוע ולפנות את מתחם הנובה.
החלטה זו צוינה בתחקיר ככזו שהצילה את חייהם של אלפים, זאת מאחר שמרבית המשתתפים שהתפנו ממרחב 'הנובה' הצליחו להימלט ממרחב העוטף ללא פגע. אולם עשרות משתתפים אשר התפנו לכיוון צפון ולכיוון דרום על ציר 232 הותקפו על ידי מחבלים שחדרו לשטח ישראל. על כן, רכבים רבים החלו לחזור למרחב המסיבה.
לאור ריבוי דיווחים על אירועי ירי במרחב העוטף, מספר שוטרים עזבו את מרחב המסיבה. בין היתר, מפקד תחנת אופקים ולאחריו גם מפקד הכוח שאליו הועבר הפיקוד. כוחות המשטרה והאבטחה שנותרו, פתחו ציר עפר למילוט ופינו את משתתפי המסיבה מזרחה לכיוון היישוב פטיש.
לנוכח אירועי ירי רבים בגזרת העוטף, חלון הזמנים לפינוי היה קצר מאוד, ובשל כך נותרו במרחב ובמתחם 'הנובה' מאות אנשי הפקה שלא עזבו את המקום, משתתפי מסיבה שלא היה ביכולתם הפיזית לעזוב ואזרחים נוספים שנמלטו מאש המחבלים.
6 שעות של גיהינום: טבח הנובה דקה אחר דקה
צילום: דובר צה"ל
08:10 - כוחות המשטרה במרחב המסיבה הבינו שהמחבלים סוגרים עליהם מצפון ונערכו לקרב בלימה בנקודת החסימה הצפונית. בשעה זו, כוח המחבלים פרק במרחק כמה עשרות מטרים מהמחסום וכוח המשטרה והאבטחה ניהל קרב השהייה מול המחבלים. במהלך הקרב נורו מספר רקטות RPG אשר גרמו לנזק רב ולנפגעים. בשלב זה מי שנשאר במתחם הנובה שומע את היריות שיש מחוץ למתחם, נוטשים את הרכבים ומחפשים מקום להתחבא.
08:20 - טנק מגדוד נחל עוז הגיע למרחב לאחר לחימה במהלכה נפגע הטנק מספר פעמים מירי נ"ט. בעת ההגעה למרחב, אויש הטנק באופן חלקי על ידי נהג הטנק והטען שהיה פצוע קשה. משזיהה נהג הטנק את לחימת השוטרים במחבלים, נסע לכיוונם בסמוך לציר 232 ובכך משך הטנק את מרבית אש המחבלים לכיוונו. טען הטנק חבר לכוח הנלחם לצד הטנק ומסר את נשקו האישי למאבטח. בעת ניסיון חזרתו לטנק, נפגע הטען מאש המחבלים ונהרג. תוך כדי ניסיונות האויב להשתלט על הטנק ותחת אש, הצליח נהג הטנק לחסל את אחד המחבלים, להניע את הטנק ולעלות על ציר 232 לכיוון דרום תוך שהוא הודף מחבלים בדרכו, עד שהטנק נעצר בנקודה הדרומית על ציר 232.
8:30 - לאחר קרב עיקש ותחת אש כבדה, הכריעו המחבלים את כוחות המשטרה והאבטחה בנקודת החסימה הצפונית ופרצו את החסימה. בקרב הגבורה בנקודה הצפונית נפלו עשרה שוטרי משטרת ישראל ומנהל האבטחה באירוע.
צילום: דובר צה"ל
09:00 - המחבלים הגיעו למתחם מסיבת הנובה והחלו במסע הרג אכזרי. בשעת כניסת האויב למתחם, לא נותר בו כוח חמוש (שוטרים או חיילים), עובדה אשר הובילה למסע הרג והתעללות בידי המחבלים.
09:15 עד 10:10 - זה הזמן המשוער בו נרצחו מרבית הקורבנות במתחם. למחבלים היה חופש פעולה מלא שאפשר להם להוציא מסע הרג, חטיפה, התעללות וביזה.
10:30 - עשרות מחבלים ללא שיוך ארגוני הגיעו למרחב הנובה והמשיכו במסע הרג, בחטיפה ובפשעים אכזריים נוספים. באותו הזמן, מאות ממשתתפי המסיבה היו פזורים בשטחים הפתוחים ובמשך שעות רבות, ניסו להזעיק עזרה ושלחו את מיקומם לגורמי כוחות הביטחון לאזרחים ולתקשורת.
10:45 - קצין המודיעין של החטיבה הצפונית ניסה להחביר מסוק קרב לכוחות ששהו בנקודת הטנק, ללא הצלחה. משימתו של המסוק הייתה לאתר את הטנק הבודד סביבו התקבצו אזרחים רבים. צוות המסוק זיהה את שיירת הטנדרים של כוח הפשיטה (של המחבלים) ביציאתו צפונה ממרחב הנובה. אולם צוות המסוק לא הבין כי מדובר בכוח מחבלים שסיים כעת את הטבח הנוראי במתחם המסיבה. תחקיר חיל האוויר קבע כי על צוות המסוק היה לשקול לבצע ירי לשיבוש או הרתעה. כך יכול היה אולי להבין מהתגובה כי מדובר במחבלים.
צילום: דובר צה"ל
11:00 - כוח צה"ל שנשלח למרחב המסיבה פרק רגלית סמוך לקיבוץ רעים במטרה להגיע לחניון רעים. בדרכו לשם, הכוח שמע ירי סמוך לכניסה הדרומית לקיבוץ רעים, נכנס להילחם בתוכו וכך לא הגיע למרחב הנובה, בעוד חמ"ל החטיבה הצפונית קיבל עדכון כי הכוח כן הגיע לחניון רעים.
11:35 - כוח של גדוד ״שקד״ מחטיבת גבעתי, שהיה בתעסוקה מבצעית באיו"ש, הגיע למרחב ״נובה״ מכיוון דרום. דקות ספורות לפני הגעת הכוח לנקודה, טבח מחבל במשתתפי המסיבה שמצאו מחסה במכולות האשפה. בעת שמיעת הירי, הסתער הכוח על המכולות, חתר למגע, לחם בגבורה, והצליח תוך זמן קצר לחסל כחמישה עשר מחבלים, לספק מענה רפואי לפצועים ולחלץ ניצולים מהמתחם. לרבים אחרים זה היה מאוחר מדי.
15:00 - מתחם המסיבה טוהר סופית ממחבלים.
אחריות אוגדת עזה
השתלשלות האירועים ומימדי האסון לא הגיעו לידיעת אוגדת עזה והחטיבה הצפונית משלוש סיבות מרכזיות:
כוחות אוגדת עזה והחטיבה הצפונית נלחמו בקו המגע וביישובים מול מתקפה משולבת של כוחות אויב, שהיה בעדיפות מספרית ובעליונות מבצעית. הלחימה במוקדים כה רבים ובנחיתות מספרית קיצונית, הובילו לקושי ביצירת קשר עם הכוחות הלוחמים ובגיבוש תמונת המצב במשך שעות ארוכות.
הפערים החמורים בתיאום המוקדם בין הכוח הצבאי, חטיבה צפונית וגדוד נחל עוז, לבין הכוחות שאינם צבאיים במרחב 'הנובה', הקשו על קיום שיח מבצעי תוך כדי לחימה.
תמונת המצב השגויה שהצטיירה בחמ"ל החטיבה הצפונית היא כי 90% ממשתתפי המסיבה התפנו מהמקום מבלי שנפגעו.
אחריות פיקוד דרום
השתלשלות האירועים וממדי האסון לא הגיעו לידיעת פיקוד הדרום וחטיבת המבצעים שבאחריותם היה לשלוח כוחות למרחב משלוש סיבות מרכזיות:
במפקדת אוגדת עזה מערכת הפיקוד והשליטה נפגעה קשות ולא נוצר קשר ישיר בין כוחות המשטרה והאבטחה במסיבת הנובה ובין חמ"ל אוגדת עזה.
במפקדת פיקוד הדרום לא הצטיירה תמונה ברורה ביחס לאירועים במרחב מסיבת הנובה, והיא לא הודגשה כמוקד לחימה חריג.
בשעות הראשונות למלחמה לא התקבלו בחטיבת המבצעים דיווחים חריגים הנוגעים למסיבת הנובה ביחס לדיווחים הרבים שהתקבלו במוקדים אחרים.
בשל כך, לכל אורך היממה, בחטיבה הצפונית, באוגדת עזה, בפיקוד הדרום ובחטיבת המבצעים לא הבינו את תמונת המצב, את גודל האירוע ואת חומרתו.
השגיאות החמורות בצה"ל
העובדה כי המשך קיומה של המסיבה שהתחילה במרחב ב-05.10, לא עלה במסגרת הערכת המצב האוגדתית בלילה שבין 6 ל-7.10 היא שגיאה, שכן שיח עמוק בנושא עשוי היה להביא להחלטה על סגירת המסיבה. בנוסף, ההחלטה של המח"ט שלא לשבץ נציג מטעמו ("שדכן") בחפ"ק המשטרתי שנכח באירוע היוותה שגיאה.
ההחלטה של מפקד החטיבה הצפונית לאבטח את קו המגע ולא להקצות כוח צבאי למתחם ומרחב המסיבה היא שגיאה. סביר להניח כי לכוח צבאי במתחם המסיבה הייתה יכולה להיות תרומה משמעותית בהשהיית האויב ובחיבור המבצעי לכוחות בגזרה.
נמצאו פערים חמורים במנגנון התיאום בין הגורם הצבאי אוגדת עזה לבין גורמים שאינם צבאיים, משטרת ישראל, המועצה האזורית וגורמי ההפקה, בשטח הנתון לאחריות צה"ל. לא בוצעה הערכת מצב ייעודית בדרג החטיבה לקראת קיומה של מסיבה רבת משתתפים, בשטח פתוח, במהלך סוף שבוע הכולל חג.
המסיבה לא הוגדרה במערכות השליטה והבקרה כנכס חיוני וכמושא הגנה בגזרת החטיבה המרחבית. מרבית הכוח הגזרתי בדרג הגדוד ומטה לא הכירו את קיום המסיבה.
לקחים עיקריים והמלצות
לשקול להגדיר נוהל לאומי המחייב את כלל גורמי הביטחון בנוגע לקיום אירועים אזרחיים בשטח הנמצא תחת אחריות צה"ל.
להגדיר כל אירוע אזרחי בגזרת אחריות צה"ל כנכס חיוני וכמושא הגנה.
לחזק את שיתוף הפעולה הבין ארגוני ולהסדיר את מנגנון התקשורת במסגרתו, כדי שלא יהיה עוד מצב כזה שבו הצבא לא מתקשר עם המשטרה וגורמים נוספים בשטח, ואינו מודע לכל המתרחש באופן מספק.
ממפיקי הנובה נמסר בתגובה: "התחקיר חשף ואימת את גודל ההפקרה שחשנו על בשרנו ועוצמת המחדל שעולה ממנו היא רב-מערכתית, מזעזעת ובלתי נתפסת. עם זאת, אנו מעריכים את העובדה שבפעם הראשונה מאז אותו יום ארור וקשה מנשוא, מתייצב מולנו סוף סוף גורם רשמי, לוקח אחריות, מודה בכישלונו ומתמודד עם הזעם, הכאב והשאלות הקשות. התחקיר קובע ומכיר בעובדה שמסיבת הנובה נערכה בהתאם לכל חוק ודין, ביצעה הליך רישוי סדור וקיבלה את כל האישורים הנדרשים. התחקיר מכיר בעובדה שהופקרנו במשך שעות ארוכות ומוכיח שאפשר היה להציל עוד חיים רבים. מפיקי הנובה ורבים מחברי הצוות נשארו בשטח, פינו את המשתתפים, הגישו עזרה רפואית, הצילו חיים ונלחמו כמעט בגפם, תוך שהם מחלצים מאות פצועים ובני ערובה לאורך אותה שבת.
"אנו נמשיך לבנות ולשקם את הקהילה שלנו, זוהי משימת חיינו ואנו מקווים שהפעם, לא נישאר לבד במערכה. כדי ללכת קדימה כקהילה, כחברה וכמדינה נדרש תחקיר מקיף, רב-מערכתי שיביא לגילויה המלא של האמת ויאפשר בנייה מחדש של המדינה, באמון מלא ובשותפות גורל אמיתית".