יותר מחודשיים אחרי חיסול יחיא סינוואר, אנחנו עדים לבליץ דיווחים באשר למשא ומתן להפסקת חטופים בעזה. מיהם בכירי חמאס שמושכים בחוטים ומנהלים את המגעים? N12 שרטט עם מומחים: כך נראה תהליך קבלת ההחלטות בארגון הטרור

הנהגת חמאס שאמונה על קבלת ההחלטות

  • לאחר חיסול יחיא סינוואר, החליט חמאס, כך עולה ממידע גלוי - להפקיד את העיסוק בסוגיית החטופים ובסוגיות האסטרטגיות הנוספות הקשורות בעתיד התנועה בידי הנהגה שתורכב מכמה אישים.
  • סא"ל במילואים אלון אביתר, מומחה לזירה הפלסטינית, מציין את שמות אנשי ההנהגה לאחר חיסול סינוואר: ח'ליל אל-חיה (שימש סגנו של סינוואר) ומוחמד סינוואר (אחיו של יחיא) - אנשי עזה אשר מעמדם אינו כשל זה שהיה ליחיא סינוואר. גם ח'אלד משעל איש החוץ, מוחמד דרוויש ראש מועצת השורא וזאהר ג'בארין איש הגדה.
  • "לפי שעה, נראה כי אלו הדמויות המושכות בחוטים, מה גם שנושא האסירים הפלסטינים קשור בכל הזירות ולא רק ברצועה", הדגיש אביתר. לדבריו, אירוע נוסף שחידד בשורות חמאס את הצורך "לסגור פרצות", לשמור על ריכוזיות ולחזק את הקשר (המקוטע בשל פעילות צה"ל) מול דרגי השטח של חמאס היה "רצח ששת החטופים שהוחלט ובוצע כפי הנראה ללא שליטה מלמעלה".
מוחמד סינוואר (צילום: חדשות)
מוחמד סינוואר, אחיו של יחיא סינוואר שחוסל|צילום: חדשות
אלון אביתר, מומחה לזירה הפלסטינית
אלון אביתר, מומחה לזירה הפלסטינית

"תהליך קבלת ההחלטות קיים ולא דומה ללפני כמה חודשים"

  •  ד"ר מיכאל מילשטיין, שמשמש ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, מבהיר: "אף על פי שיש כבר מי שהגדיל לתאר את תהליך קבלת ההחלטות של חמאס כ'מרוסק' וגם אם הספיקו לתאר אותו כ'שבור' ושהם לא יודעים מה קורה, תהליך קבלת ההחלטות של חמאס קיים".
  • עם זאת, אמר מילשטיין: "בחמאס חטפו מהלומות קשות, קבלת החלטות של היום לא דומה למה שהיה לפני כמה חודשים, כשסינוואר היה קיים".
  • לדבריו, מוחמד סינוואר הוא לא יחיא סינוואר - אין לו עוצמות וכריזמה ולא חשיבה אסטרטגית. הוא כנראה מעוכב בעניינים טקטיים ופחות בניהול המשא ומתן שעושה ח'ליל אל-חיה". מילשטיין הוסיף כי ההנהגה בעזה פחות עוסקת בעניינים אסטרטגיים, ויש הרבה דברים שהם חור שחור.
ד
"יש הרבה דברים שהם חור שחור": ד"ר מיכאל מילשטיין

עוד סבור סא"ל אביתר, כי "ככלל, וכיוון שהחטופים נחשבים ל'נכס' בעל חשיבות עליונה, נוקט חמאס מדיניות עמימות וערפול בנוגע לכתובת המקבלת את ההחלטות בנושא. כאשר מדובר בחטופים בעלי אזרחות זרה, כמו סשה טרופנוב ומקסים הרקין (אזרחות רוסית), אז סמכות הטיפול בעניינם מצויה בידי חמאס חוץ, מוסא אבו מרזוק בהקשר זה".

אל"ם (במיל') מילשטיין, שמשמש גם חוקר בכיר במכון למדיניות ולאסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, הציע להפנות את תשומת הלב להצהרה שפרסמו חמאס, הג'יהאד האיסלאמי והחזית העממית ביום שבת האחרון, לאחר שנפגשו ביום שישי בערב בקהיר.

"שלושת הפלגים רוצים לעצור את 'התוקפנות' שנמשכת כבר יותר מ-14 חודשים, בהתחשב בכך שהאפשרות של הגעה להסכם הפכה לקרובה יותר מאי פעם אם האויב יפסיק לקבוע דרישות חדשות", נכתב שם. צוין כי הארגונים הסכימו "להמשיך לעמוד בקשר לצורך התייעצות ותיאום בכל ההתפתחויות הקשורות למשא ומתן להפסקת אש, וכן להיפגש שוב בהזדמנות המוקדמת ביותר כדי להשלים את מה שנדרש לצורך הקמת ועדת תמיכה קהילתית לניהול רצועת עזה לאחר המלחמה", הוסיפו.

השער של אל-אח'באר הוקדש לסינוואר
השער של אל-אח'באר הוקדש לסינוואר

 

"אם אתה לוקח את ההודעה הזו - אתה מבין שרוצים עסקה עם נסיגה לסיום המלחמה", ציין מילשטיין. "בכוכבית קטנה יש גמישות על העיתוי והמתווה. כלומר, אפשר להתחיל לדבר על הנסיגה בשלב השני".

לצד זאת, הוא הדגיש כי גם לממשל האמריקני החדש יש השפעה על המתרחש: "הרבה תלוי גם בטראמפ ובסיפור האמריקני, אבל אני מתקשה להאמין שחמאס יעשו הגמשה דרמטית של 'קחו חטופים' - מבלי שמדברים על סיום המלחמה ונסיגה. הם רוצים לשרוד ואם לא שורדים, אז נלחמים".

באשר ליוזמה המצרית להקמת "ועדת הסיוע הקהילתית" לניהול רצועת עזה, תחת סמכות של הרשות הפלסטינית, עד כה אבו מאזן לא נתן אור ירוק למהלך במתכונת הנוכחית. "אבו מאזן אומר: אנחנו מוכנים כל הסיפור של היום שאחרי, כל עוד אנחנו הכוח הדומיננטי הריבוני בעזה. אם אנחנו עוד כוח (כפי שחמאס רוצה) אז אנחנו לא מוכנים".

דובר משרד החוץ הקטארי מאג'ד אל-אנסארי אמר אתמול כי "המשא ומתן להפסקת האש בעזה עדיין נמשך בדוחה ברמה הטכנית. כרגע לא ניתן לדבר על לוח זמנים להגעה להסכם".

פרשן עזתי: "הציונים שואפים לבצע עוד חיסולים ממוקדים"

הפרשן העזתי איבראהים אל-מדהון שמקדם את האג'נדה של חמאס כתב אתמול כי "ההתנגדות הפלסטינית (חמאס) פועלת בחוכמה ובסבלנות לניהול המערכה המדינית, במקביל למערכה הצבאית, באמצעות מעקב אחר המאמצים האזוריים והבין-לאומיים, בהובלת המתווכות בקהיר ובדוחה. למרות הלחץ האינטנסיבי להפסיק את 'התוקפנות' - הציונים עדיין שואפים להאריך את המלחמה כדי לבצע פעולות חיסול ממוקדות ולתקוף בכירים בהתנגדות (חמאס) ואת בני עמנו, בניסיון לשנות את המציאות בשטח לטובתם".

"ההתנגדות מודעת היטב לממדי התמרון הציוני הזה ופועלת כדי להתמודד עם התקיפות ולצמצם את האבדות", הוא הדגיש. "בקהיר ובדוחה מתנהל משא ומתן על מנת להשיג הפסקת אש מקיפה ולסיים את המלחמה. למרות ההתקרבות להשגת הבנות, ישראל מנסה להתחמק ולהציב מכשולים נוספים כדי להאריך את המלחמה", טען אל-מדהון.

הוא האשים כי אלו נועדו כדי "להשיג רווחים פוליטיים והישגים בשטח, במיוחד דרך תקיפת בכירים בהתנגדות, ובניסיון לפגוע באנשי מפתח בשלטון ברצועה". אל-מדהון טען כי "ההתנגדות מבינה זאת ולכן. המטרה שלה היא לעצור את התוקפנות, לספק סיוע דחוף לעמנו, להביא לחזרת העקורים לבתיהם ולהתחיל בתהליך שיקום מה שנהרס במלחמה".