ברקע הדיווחים וצילומי לוויין שמראים צוותים איראנים שמנסים לחקור ולשקם את אתרי הגרעין שנפגעו במלחמה עם ישראל, גורמים באיראן, בהם המנהיג העליון עלי ח'אמנאי ובכירים נוספים, איימו שכל הפרה של הפסקת האש מצד ישראל, תביא לתגובה קשה יותר מצד איראן. בראיון לערוץ הטלוויזיה הלבנוני אל-מיאדין, אמר גנרל עבד אל-רחים מוסאווי, רמטכ"ל צבא איראן, שהכוחות האיראנים "לא השתמשו בכל יכולותיהם", כביכול, בתגובה לתקיפה הישראלית-אמריקאית בחודש שעבר.
בישראל שומרים על הפסקת האש, למרות מה שנראה כמו ניסיונות שיקום של חלק מהאתרים באיראן, אבל מוסיפים איום שהכוונה לפעול ב"מתווה לבנון", כלומר כל ניסיון שיקום של פרויקט הגרעין, אם לא יטופל על ידי מנגנון בינלאומי שאמור לקום, יענה בתקיפה ישראלית.

האיראנים, שספגו מכה קשה במהלך מלחמת 12 הימים, מנסים להציג את סיום המלחמה כניצחון על ישראל. מוקדם יותר, השבוע פורסם מסר מוקלט של ח'אמנאי שבו אמר לעם האיראני שהם הביסו את "המשטר הציוני המזויף". הוא הוסיף שהכוחות האיראניים "הרסו", לטענתו, אזורים צבאיים ואזרחיים רבים בישראל באמצעות טילים ונשק מתקדם, וזה מוכיח ל"משטר הציוני" שכל תוקפנות נגד איראן תעלה לו ביוקר.
לפחות כרגע, בישראל מתייחסים בביטול לאיומים האיראנים. בכיר בצה"ל אמר בשיחה עם mako ש"אין להם מה להציע להמונים חוץ מתעמולה ולוחמה פסיכולוגית שהמשטר מפנה לעם שלו. הם בלחץ אחרי שהבינו שנשארו בלי הגנה, לא רק על איראן מפני אויבים מבחוץ, גם כלפי פנים. בכירי המשטר מבינים שהחדירה המודיעינית שלנו יותר עמוקה ממה שהם דמיינו, מערכי פיקוד שלמים הושמדו, פרויקט הגרעין שהם השקיעו בו מיליארדים על חשבון העם, שברובו חי בעוני, קרס בשלב הזה, וגם מערך הטילים שלהם נפגע באופן קשה".
הבכיר הוסיף, "כשזה מצבם הביטחוני והלאומי, הם מרגישים את האיום של צה"ל על הצוואר שלהם". אבל מעבר לזה, הם מרגישים את האיום על עצם קיומו של המשטר וזה מה שמטריד אותם יותר מהכל. גורם באמ"ן אמר: "די מהר, כשהבנו את גודל ההצלחה האופרטיבית שהייתה אפילו יותר ממה שחשבנו, לפחות בזמנים, תקפנו עשרות רבות של מטרות ביטחון פנים".
"המנהיג העליון וסביבתו חשים נרדפים"
במסגרת אותן תקיפות שמתאר הגורם באמ"ן הותקפו מפקדות של משמרות המהפכה, מטרות בסיג' (מיליציה שנועדה לשמור על המשטר), יחידות משטר ומשרד הפנים. "מאות מהם נהרגו, זה מהלך דרמטי", הוסיף אותו גורם. לדבריו: "האיראנים יכולים לכוון לשיקום פרויקט הגרעין, פרויקט הטילים. אבל כאן הם צריכים לצופף שורות ולהגן על המשטר עצמו מפני העם שלהם, מפני איומים מבחוץ שיכולים לנצל את המצב ובעצם, הצלחנו לייצר כאן תחושת נרדפות ואיום קיומי על המנהיג העליון וסביבתו".

האסטרטגיה האיראנית כללה שילוב של שלושה מרכיבים עיקריים להגן על עצמם, ובעיקר על המשטר, תוך מימוש האידאולוגיה של המהפכה: פרויקט הגרעין, פרויקט הטילים והמיליציות כמו חיזבאללה, שנועדו לאיים על כל מי שיחשוב לתקוף את איראן. במשך כמעט 20 שנה זה עבד להם וישראל חששה להתעמת עם איראן, למרות שזו הובילה נגדה מערכה רב-זירתית דרך ארגוני טרור, בדגש על השנים האחרונות.
אבל כחלק מההכנות למלחמה ובעיקר תוך ניצול המצב אחרי 7 באוקטובר, כמעט כל זרועות התמנון נגדעו ונמנעו מלהתערב, בזמן שחיל האוויר פתח רכבת אווירית לאיראן. מבחינת האיראנים, האזור הסורי היה כואב במיוחד. באיראן מותחים ביקורת קשה על נשיא סוריה, אחמד א-שרע (אבו מוחמד אל-ג'ולאני), על רקע דיווחים על מגעים בין סוריה לישראל בתיווך אמריקאי. ב"ותן אמרוז" אפילו פרסמו שנשיא סוריה הסכים לשתף פעולה עם ישראל נגד איראן.
הזעם על סוריה והניסיון לחמם גזרה שם
השבוע פורסם שצה"ל סיכל בסוריה חולית טרור בהכוונה איראנית. ההערכה היא שמדובר בפעילות של משמרות המהפכה, ששלוחיה עדיין פועלים בסוריה וינסו להמשיך ולהוציא פיגועים משם נגד כוחות צה"ל. קצין בפיקוד הצפון אמר: "לא מסובך להפיק תשתית טרור בסוריה. אנשי משמרות המהפכה באופן ישיר או דרך שרידי הפרוקסי שלהם שם, או בעיראק, מעבירים סכומי כסף לא גדולים כדי לשכנע אזרחים סורים לבצע פיגועים. האזור הזה עדיין מלא באמצעי לחימה, ולכן המאמץ שהם משקיעים לא גדול".
כאן יש לציין שהמשטר הסורי ניסה במשך חודשים להוריד את הצבא הסורי דרומה. אבל דווקא ישראל היא זו שמנעה את המהלך, דיביזיות סוריות שניסו לרדת דרומה הותקפו מהאוויר והבסיסים של הצבא הסורי הושמדו או שנתפסו על ידי חיילי צה"ל. בישראל אף הזהירו את משטרו של אל-ג'ולאני שלא לשלוח את צבאו מדרום לדמשק ולכיוון רמת הגולן, כדי לפרז את השטח. המהלך הזה גרם לכך שאין ריבון במרחב הדרומי של סוריה, והנטל הביטחוני נופל על ישראל ועל ירדן.

האיראנים כבר מנצלים את זה ובצה"ל מעריכים שירחיבו את המאמצים שלהם שם, כדי להוציא פיגועי נקמה על המלחמה של ישראל באיראן וכדי לייצר כאוס אזורי. במערכת הביטחון הישראלית גם אומרים שהאיראנים לא נטשו את הדרך שלהם, והם בשלב של תחקור המלחמה והפקת לקחים. התגובה שלהם יכולה לבוא גם עוד חודשים ואפילו שנים דרך פיגועים בסוריה, ביהודה ושומרון וכשהם עדיין נמצאים בקשר גם עם חמאס בעזה. לזה יש להוסיף גם את החשש אותו ציינו בעבר, ביצוע פיגועים בחו"ל בהכוונת האיראנים.
מה מחזיק את ההסכם, ומה יכול לחזק אותו
הרמטכ"ל רב-אלוף אייל זמיר, שישראל נמצאת במצב הביטחוני הטוב ביותר מזה עשורים, אבל שעדיין לא הצליחו למנף את זה לסגירת הזירות, בראשן האיראנית. בשלב זה עדיין אין מנגנון ארוך טווח לסיום המלחמה, ופיקוח בינלאומי הדוק, שהאיראנים לא ינסו לחזור לפרויקט גרעין.
המשמעות של זה, שישראל נאלצת לעשות זאת בעצמה וייתכן שבעתיד הקרוב או הרחוק יותר, גם תיאלץ לצאת לתקיפות, כדי לסכל ניסיונות לשיקום הגרעין ופרויקט הטילים. תקיפות כאלה יכולות להצית את המלחמה מחדש, ואף לגרום לכאוס אזורי, שישפיע על מדינות רבות.
בישראל אומרים שבשלב זה הסבירות לכך נמוכה, משום שהמשטר האיראני נמצא תחת תחושה של איום קיומי, בגלל הפעולות של ישראל. אבל כמו שאמר הרמטכ"ל זמיר, מדובר למעשה בהישג צבאי וזמן שנקנה, ואותו הדרג המדיני צריך למנף להכרעה וניצחון. לסגירת החזית הגדולה מכולן.
