כלי תקשורת זרים דיווחו בימים האחרונים כי מצרים במשא ומתן לרכישת עשרות מטוסי תקיפה קלים מתוצרת דרום קוריאה. על פי פרסומים קודמים, מכ"ם המטוס הינו מתוצרת אלתא של התעשייה האווירית וניתן להתקין עליו גם מערכת לוחמה אלקטרונית וחימושים ישראליים.

בציטוטים שיוחסו לשגריר מצרים בדרום קוריאה הצהיר לאחרונה האחרון שהמשא ומתן בין המדינות בנוגע לרכש מטוסי אימון ותקיפה קלים מסוג FA-50 וכן חימושים, "מתנהל בצורה חיובית וצפוי להסתיים בקרוב".

בראיון שנערך על פי הדיווחים בשגרירות מצרים בסיאול, אמר שהוא "מלא תקווה" ביחס לעסקה והתייחס גם לשיתוף פעולה אסטרטגי רחב יותר בין שתי המדינות. השגריר הדגיש שהטכנולוגיה הצבאית של קוריאה יכולה למלא תפקיד באסטרטגיה של מצרים גם לפיתוח יכולות תעשייתיות מקומיות, במיוחד באמצעות ייצור מצרי ברישיון של אמצעי לחימה דרום קוריאניים.

מטוסי התקיפה (צילום: TED ALJIBE/AFP via Getty Images)
מטוסי תקיפה קלים FA-50 תוצרת דרום קוריאה|צילום: TED ALJIBE/AFP via Getty Images

כבר לא מעט שנים שהצבא המצרי נמצא בתהליך התעצמות ושדרוג מערכות הלחימה שלהם. המצרים קנו בשנים האחרונות מטוסי קרב, ספינות טילים, צוללות, טנקים, טילים ולמעשה כל אמל"ח חדש ואיכותי שאפשר לחשוב עליו. בנוסף המצרים ממשיכים להתאמן על תרחישי לחימה מול ישראל. הדבר עורר לא מעט דאגה ושיח רב ברשתות החברתיות בישראל, כאשר במערכת הביטחון אומרים שיש לשמור על עין פקוחה אבל שאין בכוונת המצרים לפתוח במלחמה עם ישראל, שהסכמי השלום והקשר שלהם עם ארה"ב הוא אינטרס ביטחוני-אסטרטגי מצרי.

כבר בשנת 2022 דווח על כוונת חיל האוויר המצרי לרכוש 50 מטוסי תקיפה קלים ואימון אותם ייצרו במצרים. על פי אחת מהגרסאות, ההתעניינות ברכישת מטוסי FA-50 על ידי מצרים התעוררה אחרי התערוכה האווירית ב-3 באוגוסט 2022, במהלכה הצוות האווירובטי של חיל האוויר הדרום קוריאני ביצע מפגן אווירי מעל הפירמידות - הראשון על ידי צוות טיסה זר באותו מקום.

בשלב הראשון הכוונה, אם המשא ומתן יבשיל, לרכוש 36 מטוסים ולאחר מכן את השאר. מדובר במטוס אימון מתקדם שנועד להכשיר צוותי אוויר להטסה של מטוסים מתקדמים כמו הדגמים האחרונים של מטוסי F-16, כשמצרים נחשבת לאחת המפעילות הגדולות בעולם של המטוס אחרי ארה"ב, עם כ-200 מטוסים, ובנוסף להכשיר אותם למטוסי דור 5 ומטוסי קרב מתקדמים נוספים.

הצבא על רקע מטוס (צילום: צבא מצרים)
תרגיל ענק במצרים - ספטמבר 2021|צילום: צבא מצרים

לפי מקורות בדרום קוריאה שצוטטו בדיווחים בנושא במגזינים ביטחוניים זרים, מצרים מנהלת בשנים האחרונות פרויקט רכש מתקדם של מטוסי אימון עם יכולות תקיפה, כאשר המספר הכולל של המטוסים שהם רוצים לרכוש מוערך בכ-70.

איטליה הציעה לספק למצרים עשרים מטוסי M-346, שמשרתים גם בחיל האוויר הישראלי. מצרים מפעילה כיום 40 מטוסי אלפא שנרכשו בשנות ה-70 ו-117 מטוסי K-8E מסין. רכש של 70 מטוסים חדשים נועד להחליף את כל המטוסים הוותיקים.

למטוס הקוריאני יכולות תקיפה שנועדו לאפשר לחיל האוויר שמפעיל אותו מאגר חירום מבצעי של עשרות מטוסי קרב, בעיקר למשימות סיוע אווירי קרוב לכוחות היבשה, תקיפת מטרות בטווחים קרובים יחסית ומשימות סיור ואיסוף מודיעין. למטוס שני תותחים 20 מ"מ ויכולת נשיאת חימוש במשקל 5.4 טון, כולל טילי אוויר-אוויר לטווח קצר ובינוני, ופצצות כולל JDAM ופצצות גלישה.