על רקע טענות שונות שאלו לאחרונה בנושא, עדכנו היום (שני) בצה"ל בפעילות הכוחות סביב מתחמי חלוקת הסיוע ברצועת עזה, ושפכו מעט אור על מה שנעשה כרגע בתוך הרצועה.
על פי גורם צבאי בכיר, מעל 150 מיליון מנות מזון נכנסו לעזה מתחילת פרויקט חלוקת הסיוע. לדבריו, חמאס התנגד לכך מאוד ומחבלים אף חטפו אוטובוס של עובדי החברה, תושבי עזה בעצמם, עינו והוציאו להורג את חלקם. למרות זאת אומרים בצה"ל כי חלוקת המזון נמשכת והעזתים מגיעים למרכזי החלוקה, שמאובטחים על ידי צה"ל.
"חמאס מכניס שמות הרוגים מאירועים אחרים"

בצה"ל הסבירו כי יש אירועים בחלוקת המזון שבהם משתמשים באש חיה כדי למנוע סכנה לכוחות. על רקע טענות שעלו בין השאר בתחקיר הארץ שפורסם לאחרונה, בצבא הבהירו כי היו אירועים טרגיים שבהם נהרגו בודדים ועשרות נפצעו, אך הדגישו כי המספרים של עשרות ומאות הרוגים מנופחים. "זאת אג'נדה של חמאס, הם מכניסים שמות של הרוגים מאירועים אחרים וגם ממציאים הרוגים", טען בתוקף גורם צבאי בכיר.
עוד הוסיפו בצה"ל כי הם אינם מקלים ראש בהרג אזרחים. כל אירוע עם נפגעים מתוחקר ומפקד אוגדת עזה מגיע בעצמו לשטח כמעט מדי יום. אחד הלקחים שהופק הוא לא לעשות שימוש בירי ארטילרי להרחקה ממרכזי החלוקה. עוד אומרים בצה"ל כי נעשית הסברה לאוכלוסייה מתי להגיע למרכזי החלוקה ומתי לא.
ההסבר למשימות שגובות מחיר חללים יקר
על התחושות הקשות בציבור על החללים הרבים שנופלים כשלא ברור אילו מחבלים בכירים נותרו ומה עושה צה"ל בעזה שעוד לא נעשה, הגורם הצבאי הבכיר התעקש שיש עדיין משימות חשובות ופעולות אפקטיביות. הבכיר עדכן כי צה"ל הוציא חלק מהאוגדות מהרצועה בעקבות המלחמה באיראן, אבל כעת חזר לסד"כ שהיה לפני כן, גם מבחינת התקיפות של חיל האוויר.
בצה"ל הבהירו כי הדאגה להרוגים ופצועים של צה"ל בעזה מובנת. וציינו כי הם כצבא צריכים לבדוק את עצמם כל הזמן, לראות שהם לא שוקעים במלחמות כמו אפגניסטן או וייטנאם. "כרגע אנחנו לא שם. עדיין יצירתיים ומביאים הישגים שמראים את אפקטיביות הפעולה", התעקש הגורם הצבאי הבכיר.

לדבריו, משימת בידול חמאס מהאוכלוסייה מתבצעת ברצינות, חשובה למטרות המלחמה ומקרבת את החזרת החטופים. "חמאס מבין את הסכנה לשלטון שלו ופועל שהפרויקט יכשל". הוא העיד כי רף אלימות סביב מרכזי חלוקת הסיוע יורד, ומרבית האוכלוסייה שרואה את נציגי החברה האמריקאית שם מעריכה אותם. "ככה נראה פירוק של ארגון. זה שיותר אוכלוסייה לא אוכלת מהיד של חמאס, שיש יותר שטחים שנשלטים על ידי אחרים ולא חמאס, חבל יהיה לעצור את מרכבות גדעון", טען הגורם הצבאי הבכיר.
עם זאת אמר הגורם הבכיר כי אם תהיה הפסקת אש וצה"ל יצא מהרצועה, בצבא ערוכים לכל תרחיש, מהמשך פעילות ועד העברת האחריות לארגונים אחרים.
השינויים בחלוקת הסיוע וההסבר לכניסת הדלק

לאחרונה, פעלו כוחות צה”ל לארגון מחדש של הצירים ומתחמי הסיוע. עוד נמסר כי על בסיס הלקחים שנלמדו, הוחלט לסגור זמנית את מתחם הסיוע הראשון באזור תל א-סולטאן, ולהקים בסמוך מתחם חלוקה חדש, שתוכנן כך שיצמצם את החיכוך עם האוכלוסייה וישמור על ביטחון הכוחות בשטח.
הגורם הבכיר סיפר כי הרוב המוחלט של השיירות נבזז על ידי חמולות וכנופיות. היה אירוע בתחילת השבוע שעבר שבו חמאס תפס שיירה. הוא הסביר כי צה"ל מחויב להכניס את המשאיות ולא פועל נגד הביזה כי משימת הצבא היא הכנסת הסיוע. הוא טען כי אין רעב ברצועה, ומחיר הקמח הוא הנמוך ביותר מפרוץ המלחמה.
בצה"ל יודעים לומר כי גם משפחות של פעילי חמאס מגיעות למרכזי החלוקה. הצבא מנסה להמשיך לאבטח ולאפשר את פעילות חלוקת המזון, ולספק מודיעין שיאפשר נוהלי אבטחה טובים. בצה"ל אומרים כי קיים דלק במאגרים של האו"ם בעזה, רובו מיועד לבתי החולים. לצבא ברור שחמאס מצליח לתפוס חלק מהדלק, אך מסבירים כי הם מחויבים להכניס דלק למערכת הבריאות בעזה כדי שזו לא תקרוס.