הנשיא הזמני של סוריה אחמד א-שרעא (המכונה "אל-ג'ולאני") ונשיא טורקיה רג'יפ ארדואן צפויים לדון מחר (שלישי) באנקרה על הסכם הגנה משותף שיכלול בסיסי אוויר טורקיים במרכז סוריה ואימונים עבור הצבא הסורי החדש. כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס על פי ארבעה מקורות הבקיאים בפרטים.

המקורות - גורם ביטחוני סורי, שני גורמי ביטחון זרים מדמשק ובכיר בתחום המודיעיני - דיברו עם רויטרס בעילום שם, מכיוון שלא היו מורשים לדבר עם התקשורת על הפגישה.

חייל טורקי (צילום: Chris McGrath/Getty Images)
חייל טורקי|צילום: Chris McGrath/Getty Images

טורקיה, החברה בברית נאט"ו, תמכה במורדים שהפילו את משטרו של בשאר אל-אסד בסוריה בסוף חודש דצמבר 2024 ובראשם עומד א-שרעא. כעת טורקיה מנסה למצב את עצמה כגורם מרכזי בסוריה ושואפת להיכנס לחלל שהותירה איראן, שהייתה התומכת האזורית העיקרית במשטרו של אסד. "הרחבת השלטון הטורקי עלול לעורר יריבות עם מדינות ערב במפרץ ולדחוק את ישראל לפינה", נכתב בדיווח בנושא.

מפרטי ההסכם שנחשפו לראשונה בסוכנות הידיעות, עולה כי טורקיה צפויה להקים במסגרתו בסיסים אוויריים חדשים בסוריה, להשתמש במרחב הסורי למטרות צבאיות ולקחת חלק מוביל באימון חיילים בצבא החדש של סוריה, כך על פי המקורות שעליהם התבסס הדיווח. עוד צוין כי המורדים פירקו את צבא סוריה והפלגים השונים שלו, אך אלו עשויים להשתלב בפיקוד הצבאי החדש.

באופן רשמי הצדדים לא אישרו את מרבית הפרטים בדיווח. "בכיר במשרד ההגנה הטורקי, המכיר את השיחות בין שני משרדי ההגנה, אמר לרויטרס כי אין לו מידע על בסיסים טורקיים בסוריה ואימונים לחיילים סוריים כחלק מהסכם הגנה אפשרי", נכתב בדיווח.

המתיחות הצבאית מעבר לגבול (צילום: VASILY MAXIMOV/AFP/GettyImages)
חיילי צבא סוריה בתדמור (פלמירה), 2016|צילום: VASILY MAXIMOV/AFP/GettyImages

גורם רשמי בסוריה אמר לרויטרס כי הנשיא הזמני הסורי שרעא ידון עם ארדואן ב"אימונים של הצבא הסורי החדש, כמו גם באזורים חדשים של פריסה ושיתוף פעולה", מבלי לציין מיקומים. מהממשל הטורקי נמסר כי ארדואן ושרעא "ידונו בהתפתחויות האחרונות בסוריה ובצעדים משותפים אפשריים לשיקום כלכלת סוריה ולהשגת יציבות וביטחון".

המקורות הביטחוניים שעליהם התבסס הדיווח אמרו כי הבסיסים הנידונים יאפשרו לטורקיה להגן על המרחב האווירי של סוריה, במקרה של התקפות עתידיות. גורם מודיעיני אזורי אמר לרויטרס שהמיקומים האפשריים של בסיסי האוויר העתידיים הם שדה התעופה הצבאי של פלמיירה (תדמור) ובסיס T4 של צבא סוריה, שניהם במחוז חומס, שאותם ישראל תקפה בעבר, לפני נפילת משטר אסד.

ככל שהדברים נכונים ויצאו לפועל, ישראל תצטרך לבחון את המשמעויות ואיזו השפעה ביטחונית ישנה על מדינת ישראל, מההתפתחויות בסוריה שאיתה יש גבול משותף. בשלב זה מוצבים כוחות של צה"ל במרחב החיץ בשטח סוריה הסמוך לגבול, וערוכים שם לכל תרחיש, כשמאז נפילת משטר אסד נשמר השקט פרט לאירועים קטנים וקצרים.

פקיד משרד ההגנה הטורקי אמר לרויטרס כי משלחות צבא טורקיה וסוריה דנו בשבוע שעבר על "מה ניתן לעשות בענייני הגנה וביטחון, במיוחד במאבק המשותף נגד ארגוני טרור המהווים איום הן על סוריה והן על טורקיה", כשכוונתם בעיקר למורדים הכורדים.

בראיון בינואר אמר שר ההגנה של סוריה, מורהף אבו קסרה, לסוכנות הידיעות רויטרס כי מנהיגיה החדשים של המדינה יבקשו לבנות קשרים חזקים באזור, "ושבאמצעות הקשרים הללו, נוכל לבנות את הכוח הצבאי שלנו היטב". אם הקשרים הללו יובילו לשותפות "בחימוש, אימונים, הגנה אווירית או נושאים אחרים - נקבל זאת בברכה", אמר אבו קסרה, מבלי להזכיר את טורקיה.

עוד ציינו כי התומכת העיקרית האחרת של אסד - רוסיה - נמצאת גם היא במשא ומתן עם הממשל החדש בדמשק על גורלם של שני הבסיסים הצבאיים שלה בסוריה, הבסיס הימי בטרטוס ובסיס האוויר חמימים ליד עיר הנמל לטקיה, כך אמר הקרמלין ביום שני.