ארה"ב באולטימטום ללבנון: ראש ועדת יחסי החוץ של הסנאט האמריקאי וסגניתו הבכירה שיגרו אתמול (רביעי) אזהרה חריפה לצבא לבנון ודרשו ממנו להאיץ את יישום הסכם הפסקת האש בין חיזבאללה לישראל שנחתם בתיווך אמריקאי, או להסתכן באובדן הסיוע הצבאי האמריקאי לביירות, כך דווח באל-ערבייה בשפה האנגלית. במכתב ששיגרו הדגישו: "יש הזדמנות לשבור את האחיזה של איראן" במדינה.

הסנאטורים ג'ים ריש וג'ין שאהין כתבו כי "אנו בנקודה קריטית בלבנון. לעם הלבנוני יש הזדמנות לשבור את אחיזת איראן בביירות". השניים הביעו תסכול מהקצב האיטי למדי שבו צבא לבנון ממלא את התחייבויותיו במסגרת הסכם הפסקת האש.

על פי ההסכם שהושג בנובמבר האחרון, חיזבאללה נדרש להסיג את לוחמיו והנשק שלו לפחות 32 קילומטרים צפונית לגבול בין לבנון וישראל. מנגד, ישראל אמורה לסגת באופן מלא משטח לבנון, כולל מחמש העמדות שעדיין מאוישות לאחר הנסיגה, בעוד צבא לבנון אמור להשתלט על העמדות שפונו על ידי חיזבאללה וצה"ל.

נשיא לבנון ג'וזף עאון (צילום: AP)
נשיא לבנון ג'וזף עאון|צילום: AP

"ארצות הברית מוכנה להרחיב את הסיוע לצבא לבנון כדי לתמוך במילוי מהיר של התחייבויות הפסקת האש" נכתב בפנייה מוושינגטון. "עם זאת, כל עיכוב מצד צבא לבנון לעמוד באתגרי הביטחון בדרום יהיה מדאיג מאוד וייאלץ את ארצות הברית לבחון מחדש את גישתה", הזהירו ריש ושאהין.

בארה"ב כבר החלו להפעיל על ממשלת לבנון לחץ בנוגע לקצב האיטי של פריסת צבא לבנון בדרום המדינה. ממשל טראמפ הבהיר כי חיזבאללה חייב לוותר על נשקו, אחרת לבנון מסתכנת בקיצוצים תקציביים חמורים או אפילו בביטול הסיוע האמריקני כולו.

גורמים רשמיים בארה"ב הזהירו כי אם צבא לבנון לא יצליח להביא את חיזבאללה להתפרק מנשקו, ישראל עלולה לחדש באופן עצים את תקיפותיה על מאגרי הנשק של הארגון – במה שנראה כמו אור ירוק עקיף להמשך פעולות צה"ל בלבנון.

תקיפת מחבל חיזבאללה בדאחיה בביירות

הבית הלבן אמר לאל-ערביה כי ארה"ב תשפוט את ממשלת לבנון החדשה על פי השאלה אם היא פועלת נגד "המימון והיכולות הטרוריסטיות של חיזבאללה, כדי להבטיח שחיזבאללה לעולם לא יוכל שוב להצית מלחמה הרסנית עם ישראל או עם כל שכנה אחרת של לבנון".

מורגן אורטגוס, שליחת הבית הלבן האחראית על מדיניות ממשל טראמפ מול לבנון, צפויה לבקר בקרוב בביירות. במהלך ביקורה האחרון, אורטגוס הציגה תנאים מרכזיים שלפיהם תישפט הממשלה החדשה, כולל הדרה של חיזבאללה מהקבינט. בפועל, חיזבאללה הצליח להשיג שני מינויים בממשלה, וגורמים לבנוניים טענו כי הייצוג הפרלמנטרי של הארגון הצדיק את הכללתו הפוליטית.

תקיפת צה
תקיפת צה"ל בדרום לבנון

בארה"ב מזהים את התקופה הקרובה כצומת מפתח מרכזי בעיצוב עתידה של לבנון, בעקבות הפגיעה האנושה שספג חיזבאללה עם חיסול נסראללה ומנהיגיו האחרים, נפילת משטר אסד בסוריה וסילוק דה-פקטו של משמרות המהפכה מהאזור. בארה"ב מביעים תמיכה בהנהגה החדשה בלבנון, בראשות הנשיא ז'וזף עאון, לשעבר מפקד הצבא הלבנוני, וראש הממשלה נוואף סלאם, לשעבר נשיא בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג.

הסנאטורים ריש ושאהין גם דחקו בממשלתו של סלאם להתקדם עם הרפורמות הכלכליות שקרן המטבע הבין-לאומית המליצה עליהן, תוך שהם מזהירים מפני כל פשרה כלפי חיזבאללה. הם התייחסו במיוחד לשלושת השרים השיעים וליושב ראש הפרלמנט, נביה ברי.

מזכ
מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם נואם בלווית נסראללה|צילום: Reuters

"יושב ראש הפרלמנט, נביה ברי, בעל ברית ותיק של חיזבאללה, חייב להוביל את לבנון לעתיד או להסתכן בחזרה לממשלה מפורקת. באופן דומה, השרים ראקאן נסרדין, מוחמד חיידר ויאסין ג'אבר חייבים לתמוך באופן מלא בשיקום של לבנון", כתבו הסנאטורים.

"העם הלבנוני עשה את הנדרש כדי לנקוט צעדים ראשוניים בכיוון הזה. עכשיו זה תלוי בהנהגה הפוליטית של לבנון להביא תוצאות ברפורמות כלכליות, חיסול זרימת הכספים לחיזבאללה וחיזוק צבא לבנון כגורם שערב לביטחון של העם הלבנוני", סיכמו הסנאטורים את האזהרה החריפה.