צה"ל השמיד מנהרה שאורכה 2.5 ק"מ, מהארוכות שהתגלו בגזרה המרכזית, שהגיעה עד למרחק של 500 מטר מהגדר ורק 2.5 ק"מ מבתי קיבוץ נירים. מדובר במנהרה התקרבות שיצאה משכונות העבסאן שבח'אן יונס לכיוון הגדר.
המנהרה שהושמדה על ידי לוחמי הנדסה בחיפוי לוחמי חי"ר ושריון, היא אחת ממנהרות ההתקרבות הארוכות שנמצאו באזור הזה, כ-2.5 ק"מ של תוואי. המנהרה התגלתה על ידי הכוחות שפועלים לטהר את מרחב החיץ ברצועת עזה.
העובדה שמנהרה כל כך גדולה שמגיעה עד למרחק כל כך קצר מבתי קיבוץ נירים התגלתה והושמדה רק לאחרונה, אחרי יותר משנה וחצי של לחימה, מגבירה את ההערכה שבאזור הזה יש מנהרות נוספות, כולל מנהרות התקרבות לגדר. ההערכה היא שבמרחב הזה ובשאר חלקי הרצועה, נשארו עוד מנהרות רבות, ובנוסף שחמאס שיקם מנהרות שנפגעו בחודשים הראשונים של התמרון הקרקעי של צה"ל ברצועה.

איום המנהרות נחשב לפחד פסיכולוגי מרכזי של תושבי האזור, שמדי כמה זמן מתעוררים לחדשות על חשיפה והשמדה של עוד מנהרות שהתקרבו לגדר. בשבוע שעבר צה"ל השמיד מנהרה באורך 1.2 ק"מ בצפון רצועת עזה. בפברואר אף דווח שחמאס הצליח לשקם מנהרה שצה"ל השמיד, ולהחזיר אליה את התצפיתניות, שהיו אז חטופות.
נזכיר שבחודש אפריל 2024 צה"ל השמיד שלוש מנהרות התקפיות של חמאס, שנחפרו כעשור קודם לכיוון כיסופים, ושתיים מהן הגיעו לעומק של 300 ושל 50 מטר בתוך שטח ישראל. בצה"ל טענו אז שהם החזיקו במנהרות ולא הרסו אותן בכוונה. אבל כפי שחשפנו ב-mako, בניגוד להודעת הצבא לא הייתה שליטה מלאה ובהיתקלות שהייתה בתחילת המלחמה מאותה מנהרה, אף נהרג לוחם.
התנהלות הצבא שהתפרשה כהסתרה עוררה ביקורת רבה בקרב תושבי הקיבוצים באזור, כיסופים, עין השלושה, נירים וניר עוז, על כך שצה"ל שהחזיק במנהרות, טען שוב ושוב שאין מנהרות חוצות, מה שהתברר כלא נכון. לאחרונה פורסם שבדיונים פנימיים נאמר שצה"ל השמיד רק כ-25% מהמנהרות של חמאס ברצועת עזה. גורמים בצבא טוענים שהמספר גבוה יותר, אבל עדיין מעריכים שהנתון נמוך מ-40% מהמנהרות.
כאשר שואלים את הצבא כמה ק"מ או אחוזים של מנהרות הם השמידו, בדרך כלל התשובות מתחמקות ואין מענה לשאלה. כן אומרים שם שמתמקדים במנהרות אסטרטגיות, מנהרות התקרבות ומנהרות חטיבתיות, כלומר כאלה שמאפשרים למחבלים לנוע בין מרחבי לחימה שונים, כמו לצורך הדוגמה מעבר מרפיח לח'אן יונס.