החתימה על הסכם הפסקת האש במטרה להחזיר את החטופים הישראלים מעזה, אמורה אם לא יקרו אירועים שישבשו את המהלך להוביל הלכה למעשה לסיום המלחמה ויציאה מלאה של צה"ל מעזה עד ליום ה-50 מכניסת הפסקת האש לתוקף, ביום ראשון.

מלחמת 7 באוקטובר שנפתחה במתקפת הטרור האכזרית של חמאס הובילה לתגובה ישראלית קשה, שגרמה חורבן אדיר ברצועת עזה, הרג של אלפי מחבלים בהם מנהיגי הארגון שהיו גם מדור המקימים והרס תשתיות טרור, בהיקפים נרחבים. קשה להפריז במכה הקשה שחמאס וארגוני טרור אחרים ספגו בעזה. אבל הטרור רחוק מלהיעלם משם, כשבשטח נותרו עוד אלפי מחבלים וגם אמצעי לחימה רבים.

המרחב ברצועה (צילום: EYAD BABA/AFP via Getty Images)
מחנה נוסיראת, מרכז הרצועה|צילום: EYAD BABA/AFP via Getty Images

חמאס נכנס למלחמת 7 באוקטובר עם כ-40 אלף מחבלים שעברו אימונים, איכותיים בחלקם. מדובר היה בצבא טרור של ממש עם מערך רקטות ענק, מאות רבות של טילי נ"ט מתקדמים, טילי כתף נגד מטוסים, תשתית מנהרות ומתחמי לחימה, שנפרסו לאורכה ורוחבה של רצועת עזה, בעיקר במרכזי האוכלוסייה שם.

בנוסף מתחמי פיקוד ושליטה שבחלקם היו משוכללים ומתקדמים, בזכות סיוע איראני שהבריחו לשם מערכות תקשורת ומחשוב. עוד תחום משמעותי הוא ייצור אמצעי הלחימה. לחמאס היו מתקני ייצור שבחלקם היו בעלי יכולת ייצור אמל"ח ברמה של מפעל המקור, שם ייצרו רקטות, רובי צלפים על פי מודל איראני ואמצעי לחימה נוספים.

למעלה משנה אחרי צה"ל, שצריך לומר כי לא הבריק בתחום היבשתי וגם לא הצליח לייצר תוכניות נועזות ותחבולות מיוחדות, הצליח להשמיד מערכים שלמים ולפגוע באופן קשה ביכולת הצבאית של חמאס. בצבא מדברים על ארגון טרור שגדל לממדים של צבא וחזר להיות ארגון מוכה וחבול. "החזרנו אותם 20 שנים לאחור", טען בכיר בפיקוד הדרום.

אחד ההישגים החשובים של צה"ל במלחמה, הוא חיסול ההנהגה של חמאס. בעיקר דמויות כמו יחיא סינוואר ומוחמד דף לצד אחמד ר'נדור, מרואן עיסא, אימן נופל ואחרים. מעבר לשליטה של החבורה הזו על חמאס ועזה, מדובר גם בדור המייסדים של הארגון, והפגיעה בהם היא פגיעה במוקד ידע רחב שהמחבלים האלה צברו, לצד פגיעה מורלית קשה בחמאס.

"קשה לנו לבלוע את התמונות של החגיגות בעזה", אמר גורם צבאי בכיר. "אבל הימים יעברו והם יגלו שעזה הרוסה והאנשים שהובילו אותם לביוב מתים בזמן שהם בסירחון. חיסול של דמות כמו מוחמד דף שהפך לאגדה בכל המרחב אחרי ששרד 30 שנה של מצוד זה דבר בעל השפעה דרמטית".

צה"ל ושב"כ גם חיסלו מאות פלסטינים שהיו המוח והגוף המבצע שעמד מאחורי מכונת המלחמה והטרור של חמאס. האנשים שהיו מוקד ידע בתחום הפיקוד ושליטה, בתחום פיתוח וייצור אמצעי לחימה, מודיעין ותחומים רבים. בצבא אומרים שאלה אנשים שחמאס השקיע הון בהכשרה וההפעלה שלהם, שידע של עשרות שנים נמחק עם המוות שלהם.

בכירים בחטיבת צפון רצועת עזה  (צילום: דובר צה
בכירי חטיבת צפון הרצועה שמרביתם חוסלו|צילום: דובר צה"ל

תחום נוסף שבו ישראל רשמה הצלחה חשובה, הוא ההשמדה של מערך הרקטות של חמאס. הארגון שהחזיק כ-15 עד 20 אלף רקטות ומשגרים רב-קניים על מערכות הידראוליות מתחת לאדמה, שהיה מסוגל לשגר למעלה מ-150 רקטות ביממה עד למרחב גוש דן וירושלים, כמעט ולא מסוגל לשגר היום רקטות. גם מה שהוא מצליח להוציא זה במספרים מאוד קטנים וממשגרים מאולתרים, מה שגורם להרבה מאוד נפלים ולכך שהם לא מצליחים לפגוע ביישובים ישראלים וגם לא לאתגר את מערכות ההגנה האווירית של ישראל.

זה נכון גם למערך הנ"ט של חמאס, שבעבר כלל טילים כמו "קורנט" ו"קונקורס". אלה נעלמו כמעט לחלוטין, וגם את מה שנשאר נראה שהם לא מצליחים להפעיל. המחבלים שנשארו להילחם בעזה משתמשים במטולי RPG, מה שמאלץ אותם להיחשף ולהגיע לטווחים קרובים וזה גרם להרג של מאות מחבלים, לפני שהצליחו לבצע ירי או מיד אחריו.

גם מרחבי הייצור האדירים הושמדו כמעט לחלוטין. מיכולת לייצר רקטות ברמה של רקטה תקנית ואמצעי לחימה נוספים, חמאס נשאר עם כמה מחרטות שיכולת הייצור שלהן קטנה מאוד וברמה נמוכה. זה אומר שייקח להם הרבה מאוד שנים לחזור לייצר כפי שייצרו בעבר. והזמן הזה שצה"ל קנה, יאפשר לממשלת ישראל לבנות ולממש תוכנית אסטרטגית ומדיניות שתמנע את ההתעצמות. זאת יחד עם מדיניות שתאפשר לצה"ל לסכל פעולות כאלה כמו גם פעולות טרור אחרות, כפי שקורה בלבנון.

האתר במרכז הרצועה (צילום: דובר צה
אתר ייצור אמל"ח תת-קרקעי שחשפו והשמידו הכוחות במרכז רצועת עזה|צילום: דובר צה"ל

גם מסגרות הפיקוד, חטיבות, גדודים ופלוגות של חמאס שנבנו בשנים האחרונות, פורקו על ידי צה"ל. מהלך זה חשוב כדי למנוע יכולת ביצוע של תוכניות כמו 7 באוקטובר או מתקפות טרור שדורשות תיאום בין חוליות גדולות והפעלה של מגוון אמצעי לחימה בטווחים משתנים. חמאס הצליח לשקם אומנם חלק מיכולות הפיקוד ושליטה (פו"ש) שלו. אבל הפגיעה במפקדים הבכירים, במוקדי הידע ובמתחמי פיקוד גרמה לזה שמדובר בפו"ש מוגבל מאוד ביכולות שלו ובביצוע תוכניות מבצעיות גדולות.

וישנו מהלך נוסף שצה"ל ומערכת הביטחון עשו במטרה לגרום ללחץ מקומי על חמאס בתקווה שזה יגרום ללחץ ואולי אפילו התקוממות מקומית נגד שלטון חמאס. במהלך המלחמה ועד לרגע האחרון, צה"ל פעל להשמיד את מתחמי הטרור שחמאס בנה בלב המרחב האזרחי וגם מעבר לזה. מספיק שמחבל ירה מחלון של בית וכל הבניין הושמד. מרחבי מגורים שלמים פוצצות ואף נמחקו על ידי כלים הנדסיים כבדים. לא רק רחובות, שכונות וכפרים שלמים הפכו לשטח אדמה מישורי.

כאשר אזרחי עזה יחזרו לבתים שלהם, כולל בצפון הרצועה זה מה שהם יראו ובזה הם יחיו כנראה עוד שנים רבות. משך הזמן שיחיו כך, כפי שמקווים בישראל, נועד לצרוב את מחיר המלחמה נגד ישראל וטבח 7 באוקטובר ומעבר לזה, לגרום לחץ שיביא לביקורת ואולי אף התמרדות מלאה מול חמאס, עד כדי הפלת שלטונו על ידי המקומיים בלי התערבות זרה.

האזור לאחר תקיפה (צילום: OMAR AL-QATTAA/AFP via Getty Images)
ג'באליה שבצפון רצועת עזה לאחר תקיפת צה"ל|צילום: OMAR AL-QATTAA/AFP via Getty Images

למרות כל מה שצוין כאן, צריך לומר שבעזה נשארו עוד אלפי מחבלים, כמות גדולה של אמצעי לחימה, כולל רקטות ופצמ"רים ולא מעט מנהרות. מכיוון שבישראל לא תכננו מראש את היום שאחרי, וממשלת ישראל גם סרבה לכל החלופות השלטוניות, חמאס נשאר לשלוט ברצועת עזה, כשהוא מחזיק בכוח ובממון.

בהיעדר אופק מדיני ואסטרטגיה, חמאס יצליחו להתעצם מחדש ולשמור על השלטון שלהם, גם אם זה יוחלף לזמן קצר ב"בובות" כדי להרגיע את ישראל והעולם. האיום מעזה פחת דרמטית וייקח שנים לשקם אותו. אבל אם ישראל לא תפעל לשנות את המדיניות שלה ותעבוד על היום שאחרי, הארגון יחזור להיות המפלצת שהיה לפני 7 באוקטובר. זה לא אומר שתהיה להם היכולת להוציא לפועל טבח באותו סדר גודל, אך כדי למנוע אותו דרושה מדיניות ואסטרטגיה של הממשלה בנושא.