בשעה שדובר צה"ל בערבית הוציא הודעת פינוי חוזרת לנמלי הים שבשליטת החות'ים בתימן וישנה המתנה לראות אם הפעם אחרי הפינוי תגיע גם תקיפה ישראלית, עולה השאלה למה בעצם ישראל לא מגיבה להם בטילים, במקום בשליחת מטוסי חיל האוויר למשימה ארוכה, מורכבת ומסוכנת.
מדובר בסוגיה מקצועית שלאורך השנים הפכה לצערנו גם לפוליטית, בניסיון להפחית מהכוח והמרכזיות של חיל האוויר, כאשר יש להתמקד בשאלה האם מדינת ישראל צריכה חיל טילים, ועד כמה מדובר ב"יכולת נישה" או כזו שבאמת צריכה לבוא על חשבון חיל האוויר.
על פניו מדובר בסיפור פשוט: ניתן לשגר טיל קרקע-קרקע במהירות גבוהה יחסית וזה יפגע במטרה במדויק ובלי סיכון לחיי אדם. לכאורה זה גם זול יותר מהמטוס וההכשרה של הטייס. אבל כאשר צוללים לעומק, הסיפור משתנה לחלוטין.
עלויות

אחת הטענות המרכזיות שמעלים תומכי חיל הטילים שדורשים לתקוף כך באיראן ובתימן היא הצד הכלכלי. על פניו טיל זול יותר ממטוס קרב, זה נכון. אבל מטוס הקרב שתקף בתימן, ביצע במלחמה תקיפות בעזה, לבנון, סוריה וגם באיראן. טיל הוא מוצר חד-פעמי. מרגע ששוגר ופגע במטרה הטיל ירד מהסד"כ.
בהשוואה של עלות טיל מול עלות חימוש של מטוס, ככל שטיל קרקע-קרקע בעל טווח ארוך יותר, כך העלות שלו גבוהה יותר. טיל "לורה" שמגיע לטווח של 400 ק"מ בלבד עולה כ-3 מיליון דולר ליחידה. טילים שמגיעים לטווחים של 1,500-2,000 ק"מ, כבר מגיעים לעלות של עשרות מיליוני דולרים ליחידה.
טיל לטווח בינוני וארוך עולה פי 10 ו-20 מחימוש אווירי, חלק מהטילים עולים כמעט כמו מטוס קרב, שכאמור מבצע משימות במשך ארבעה עשורים וגם יותר. העלויות של תחזוקת הטילים, משגרים והצבה שלהם בכוננות ירי מידית, תעלה גם היא לא פחות מעלות אחזקה של מטוסי קרב. אם מדברים על מערך טילים משמעותי, אז גם יותר ממטוסים.
ביצועים

טיל קרקע-קרקע שישוגר לתימן או לאיראן, יישא ראש נפץ במשקל של כחצי טון או טון ויהיה אפקטיבי נגד מספר מוגבל של סוגי מטרות. בנוסף, ניתן לאתר בקלות יחסית הכנות לשיגור טילים, בטח בעלי טווח ארוך, כפי שראינו לפני המתקפות האיראניות. גם השיגור עצמו קל יחסית לאיתור ובנוסף, נתיב המעוף קבוע וניתן לגילוי ויירוט. די להסתכל על השיגורים שהיו מאיראן לישראל, עשרות ואף מאות טילים ולבדוק את הנזק השולי שהם הצליחו לייצר ביחס להשקעה ועלות המתקפה, כדי להבין עד כמה כוח טילים יכול להיות מוגבל.
מנגד, מטוס קרב אחד נושא עד 10-11 טון פצצות וטילים (תלוי בסוג) והוא יכול לתקוף מספר מטרות במקביל או להחליף מטרה אם הדבר נדרש במהלך התקיפה. הנזק שמטוס יכול לייצר גדול משמעותית מזה של טיל. יכולת החדירה של חימושים אוויריים טובה יותר מאשר טילים וזה מאפשר להם לפעול טוב יותר נגד מטרות מבוצרות, צורך מבצעי קריטי של ישראל בלחימה מול האויבים מעזה ועד איראן שפועלים מתשתיות תת-קרקעיות ומנהרות.
כוח אווירי יכול לטוס ממספר כיוונים ומתחת לגובה גילוי, מה שאומר יכולת סיכול נמוכה יותר של המתקפה. לא פחות חשוב, במקרה של מטוסי קרב ניתן לשמור על עמימות ולהכחיש מעורבות בתקיפה של אויב. מה שלא קיים במקרה של טילי קרקע-קרקע.

נכון, ניתן ליירט חימושים שמשוגרים ממטוסי קרב כמו שמיירטים טילים, וראינו את זה בסוריה. אבל בגלל גודלם, בגלל מחירם ובגלל הכמויות שיש, ניתן לשגר מספר גדול של חימושים ממספר מטוסים ובכך לחדור את מערך ההגנה האווירית ולפגוע במטרה, גם אם יירטו מספר חימושים. זה זול משמעותית ויעיל משמעותית מאותה פעולה עם טילים יקרים.
כוח משלים לכוח איכותי
חיל טילים הוא לא יותר מנישה נגד מטרות מאוד מסוימות, וניתן להתייחס אליו גם כסוג של מגדיל כוח. אבל הוא לא יכול להחליף ואף לא לבוא על חשבון של כוח אווירי לוחם, גם לא חלק ממנו. אף מדינה מתקדמת בעולם לא מחזיקה חיל טילים במקום חיל אוויר, ואפילו לא במקום חלק מהיכולות האוויריות שלה.
למעשה, ארגוני טרור וחלק מהמדינות העוינות לישראל מחזיקות מערכי טילים ורקטות, רק בגלל שאין להם את היכולת להחזיק כוח אווירי איכותי. די להסתכל על עשרות שנים של מתקפות רקטות וטילים שהיו על ישראל, כדי להבין את ההבדלים.