למרות המוניטין שיצא לה, מעט מאוד יוצא החוצה לציבור בכל מה שנוגע לשיטות העבודה ב-8200, שמקפידה על מידור קיצוני. מדובר באבן יסוד בהתנהלות היחידה, וככל הנראה סיבה מרכזית להילת המסתורין שעוטפת אותה מאז הוקמה, ואם תחפשו בין מיליוני התוצאות שיניב חיפוש שם היחידה בגוגל, תמצאו קווים כלליים שאומרים כלום ושום דבר. עם זאת, מהמעט שכן אפשר לספר, ניתן להבין את הסיבות למהומה שפרצה בעקבות מכתב הסרבנים.
אוזניים לכותל
במהלך העשור האחרון כובשת היחידה לא מעט חלקות מבצעיות בצה"ל, וכפועל יוצא שמעיד על כך, גם תקציבים וכוח אדם. אולם תפקידה העיקרי של היחידה הנו איסוף אותות אלקטרוניים. מה שמוכר בשם המקצועי סיגינט. מדובר בתחום שכבר הצית את הדמיון ובגדול ניתן להגיד ש-8200 יכולים להאזין לכל שיחה, לקרוא כל מייל וליירט כל תשדורת אפשרית.
דוגמה לכך קיבלנו כאשר יום אחד גמאל עבד אל נאצר התקשר למלך חוסיין ואמר לו: "בוא נספר לעולם שהפסדנו במלחמה בגלל שארה"ב סייעה לישראל". זה היה ביום השני למלחמת ששת הימים וזה כאמור קרה לפני למעלה מ-50 שנה. אם אז האזנו בקלות למנהיגים של מדינות ערב לא צריך להפעיל יותר מדי את הדמיון כדי להבין את מה שאנחנו מסוגלים אליו כיום.
מה שהחל ביחידה צנועה שמאזינה לקווי טלפון הפך עם השנים לאימפריה, ויעידו על כך שלל האנטנות של היחידה שכולנו רואים בדרכים. באמצעות האזנות מצליחים חיילי היחידה להביא מידע לדרג הטקטי, למשל מקום בו נמצאים הלוחמים של האויב, איפה נמצאים מחסני האמל"ח או מיקום המפקדות שלו. במהלך מבצע צוק איתן התקשרו נציגים של צה"ל לשלל אזרחיים ומנהלי מתקנים אזרחיים ברצועה ובקשו מהם לעזוב את הבניין שיופצץ. לא מן הנמנע שהמידע על המקום, כמו גם מספר הטלפון הנכון, הגיע מיחידה 8200.
המידע שנקלט באנטנות של היחידה מסייע לעוד הרבה מאוד תחומים, למשל תחום החקירות. במכתב הסרבנים נכתב כי מידע שהביאה היחידה על ערבים גאים נוצל על ידי גורמים שונים. באותו אופן, בעבר הרחוק היו פרשיות בהן סוכני מודיעין ישראלים, אמריקנים, רוסים ואחרים נהגו לצלם קציני צבא ודיפלומטים עם הפילגש שלהם. לאחר מכן הם שלחו את התמונות למצולם עם מסר מאוד ברור – שתף פעולה או תתגרש.
את המענה הטוב ביותר לעניין הזה נתן ח"כ בוז'י הרצוג, מי שהיה קצין ביחידה, שאמר בגלי צה"ל: "זה חלק מעבודת המודיעין. אתה נחשף למידע שמאפשר לך לבצע דברים מסוימים". או במילים אחרות: אותן נקודות לחץ מאפשרות, למשל לחוקרים של יחידה 504, ללחוץ על נחקר שלהם. המידע הזה מאפשר לרכז שב"כ ללחוץ על אדם כזה או אחר בכדי שזה ישתף פעולה וימסור מידע על מבוקש, שימסור מידע על מיקום משגרים או מחסני אמל"ח.
דוגמה שניתן להביא על הדרך שבה מידע סייע לביטחון ישראל זה מבצע יהלום. בזכות מידע שהגיע בצורה כזו או אחרת גילו בישראל שבעירק יש טייס ממורמר שגם בוגד ברעייתו, מוניר רדפא. בזכות המידע הזה ידעו אנשי המוסד על איזה נקודות ללחוץ ורדפא ערק לישראל עם מתנה, מיג 21.
האזנות היחידה מסייעות גם במהלך הקרב. יחידה 8200 שותפה כמעט לכל מבצעי צה"ל וזה כולל כמובן סיכולים ממוקדים. מעבר לזה ניתן להגיד כמשל שהם נמצאים לצד חיילי צה"ל שמסתערים. מידע שנקלט באוזניות שלהם חשף בלא מעט מקרים עמדות אויב בזמן לחימה של ממש וכפועל יוצא מזה הציל חיים שלא לא מעט לוחמים. לצד אנשי השב"כ היה ל-8200 מקום של כבוד בסיכול הטרור בשטחי יהודה ושומרון; האזנות של חיילי היחידה סייעו ביירוט מחבלים מתאבדים ואלפי מעצרים. יש לציין שהם עושים את זה גם מהשטח; במסגרת 8200 פועל גדוד קרבי בעל אמצעי איסוף קלים ומתקדמים.
מובילים בתחום הסייבר
כפי שצוין לא מעט פעמים, 8200 גדלה ואוכלת עוד ועוד תקציבים. יחד עם שאר העולם היחידה צעדה גם לתחום הסייבר כאשר גם פה מדובר בכלי איסופי ולפי פרסומים זרים גם התקפי. אותם פרסומים זרים טוענים כי לאחר שפותחה תוכנת הווירוס "סטאקסנט", היא הוחדרה בזכות יכולות חדירה של היחידה והשביתה את מערך הצנטריפוגות במתקן האיראני בנתאנז. פרסומים אחרים קשרו אותה לעוד תקלות בתכנית הגרעין של אירן.
חשיפה נוספת היא של תוכנת ה"פליים" (להבה) שעסקה באיסוף מידע במתקני גרעין באירן. על פי טענה של חברת קספרסקי הרוסית, שחשפה את תוכנת הריגול, זאת התוכנה המתקדמת ביותר שיוצרה מעולם.
מסמכים שדלפו ממאגרי הסוכנות הלאומית לביטחון לאומי (NSA) על ידי אדוארד סנאודן, מלמדים שהיכולת הזו מסייעת לישראל "לסחור" במידע עם מעצמה כמו ארה"ב ולקיים שת"פ מודיעיני. על פי אחד המסמכים שיתוף הפעולה הזה אפשר מבצעים מיוחדים של המוסד. על פי המסמכים של סנאודן מדובר במעקב אחרי אירן, סוריה וחיזבאללה כמו גם אחרי גורמי ג'יהאד עולמי. אגב מעניין לציין שישראל דרשה מארה"ב מאות מיליוני דולרים כדי להמשיך את שיתוף הפעולה.
מעקב אחרי מקורות גלויים
כחלק מעבודת האיסוף הסיזיפית 8200 עוקבת גם אחרי מקורות גלויים. "זה חלק בלתי נפרד מתמונת המודיעין. אי אפשר להסתמך יותר רק על מדיה מסורתית", אמרה בעבר מפקדת יחידת חצב של 8200. היחידה שתפקידה לנתח מידע גלוי ברשת יוטיוב, פייסבוק, וטוויטר כמו גם בלים מסורתיים יותר.
החיילים של יחידת חצב עוקבים אחרי דפי הטוויטר, צופים בסרטונים ביוטיוב ועוקבים אחר פעילות של קבוצות רלוונטיות בפייסבוק. הם גם אוספים מידע מבלוגים שמתפרסמים במדינות היעד. המטרה: לאסוף מידע שיסייע להם בהבנת הלך הרוח בצד השני וישלים להם את תמונת המודיעין מהמקורות החסויים. השם המקצועי נקרא אוסינט (Osint) וזה מאפשר לצה"ל להעשיר ולהשלים גם את תמונת המחקר אותה בונים מאיסוף הפזל המודיעיני.
בשנים האחרונות הפכה חצב לחשובה במיוחד עבור צה"ל. ארגוני הטרור משתמשים במדיה הגלויה להעברת מידע וגם מסרים. במקרים אחרי התארגנויות שהחלו ברשת הפכו עבור ישראל, בגלל חוסר תשומת לב או הבנה, לכאב ראש גדול. למשל ההסתערות של אזרחים סורים על גדר הגבול בתחילת מלחמת האזרחים או משט המרמרה.
מידע לכל נמען
על פי פרסומים זרים, לאחר איסוף המידע הוא מועבר למטה המרכזי של יחידת 8200, שם הוא מעובד ועובר הערכה ראשונית. לאחר מכן המידע מופץ לצרכנים, למשל לחטיבת המחקר, יחידות שעוסקות בבנייה וסימון מטרות, יחידות לוחמות ותחומים נוספים. בנוסף מופץ המידע גם לארגוני הביון האחרים כמו המוסד ושב"כ.
לצד הצבא משמש המידע של 8200 גם את הדרגים הגבוהים ביותר במדינת ישראל וזה כולל גם את ראש הממשלה. סביר להניח שלא מעמיסים עליהם את כל המידע הגולמי אולם אלה יכולים לפעול ולקבל החלטות בזכות מידע מהיר ומדויק.
בימים אלה מדינת ישראל מתכוננת להתמודדות עם וועדת חקירה שהאום החליט להקים אחרי מבצע צוק איתן. סביר מאוד להניח שהמידע שמספקת היחידה מאפשר למדינה להתמודד עם שלל האשמות שכבר עלו בכלי התקשורת השונים. אין ספק שעבודת המודיעין יכולה להיות "מלוכלכת" אולם כפי שניתן להבין חשובה ואף הרואית. הטכנולוגיה היא חלק מהמשחק, אבל מה שבאמת חשוב זה הדרך בה מדינת ישראל מנצלת אותה כדי להכריע את האויב, ופה אין שחור ולבן.