סיירת מטכ"ל, הידועה גם בשם "היחידה", היא יחידת קומנדו צה"לית השייכת לאגף המודיעין. ייעוד הסיירת הוא איסוף מודיעין מעבר לקווי האויב (ולפי פרסומים זרים בעיקר הטמנת מכשירים לאיסוף מודיעין אותות), שחרור בני ערובה במתארים מורכבים, לוחמה בטרור ועוד. היחידה מאומנת בכל סוגי הלוחמה היבשתית ונדרשת גם לפעולות מיוחדות אחרות.
סמל היחידה: לחיילי סיירת מטכ"ל יש סיכת לוחם הייחודית להם, אך הם לא נעים עם הסיכה הן בשל מסורת שהשתרשה בנושא, והן בשל הוראות ביטחון מידע. חיילי סיירת מטכ"ל הם בין היחידים מבין חיילי צה"ל שאינם עונדים תג יחידה בעודם על מדי א'.
שיעור היסטוריה: הסיירת הוקמה ב-1957, ביוזמת מפקדה הראשון אברהם ארנן. היא הורכבה אז ממסתערבים יוצאי הפלמ"ח, מותיקי חיל המודיעין, מיוצאי יחידה 101 וחטיבת הצנחנים וכן מצעירים בני קיבוצים. עצם קיומה לא אושר רשמית עד סוף שנות השמונים ומרבית יכולותיה ופעולותיה נחשבות סודיות ביותר עד היום.
רוב פעילות הסיירת בשגרה הוא איסוף מודיעין ותגובות לפעולות טרור נקודתיות. במלחמת יום הכיפורים נלחמה בעיקר בסיני ובחרמון; במלחמת לבנון התעקש מפקדה דאז שי אביטל שהסיירת תהיה יחידת חי"ר לכל דבר; במלחמת לבנון השנייה ערכה הסיירת פשיטות בעומק לבנון, שבמהלך אחת מהן נהרג סא"ל עמנואל מורנו ז"ל, ששימש כקצין בכיר ביחידה. על פעילותו ביחידה, כולל הפעולה בה מצא את מותו, הוטל ערפול כבד, והוא החייל היחיד בצה"ל שתמונתו נאסרה לפרסום גם לאחר מותו.
מבנה היחידה: בראשית דרכה הוקמה הסיירת כתת-יחידה ביחידה 154 של אמ"ן, שעסקה בהפעלת סוכנים בארצות אויב. ב-1958 הפכה ליחידת מודיעין עצמאית הפועלת ישירות תחת ראש אמ"ן – וכך נותרה עד היום. מפקד הסיירת הוא קצין בדרגת סא"ל.
תנאי קבלה: בשנותיה הראשונות, פעלה הסיירת בשיטת "חבר מביא חבר". בוגרי היחידה הביאו חברים ואחים של חברים (או שלהם) והקבלה הייתה, על פי הידוע, חסרת נהלים קבועים להכשרה ולגיוס. עם השנים נקבעו נהלים מהקשוחים בצה"ל:
הדרישה המוקדמת לקבלה להליך המיון הוא פרופיל רפואי 82-97, ללא סעיפים פוסלים (כך למשל תתקבל אסטמת ילדות שעברה בגילאים מוקדמים, אך לא אסטמה פעילה, וכן יתקבלו מספרי משקפיים קטנים מאוד), כמו גם ציון קב"א גבוה יחסית.
לאחר מכן יצטרך המלש"ב להשתתף ביום סיירות; לעבור גיבוש סיירת מטכ"ל בן חמישה ימים, הכולל אתגרים פיזיים ומנטליים רבים; לעבור בדיקות רפואיות מקיפות ויסודיות וכן ראיון פסיכולוגי, ולעבור תחקיר ביטחוני. על המתגייסים ליחידה להתחייב לשנת קבע מעבר לשלוש שנות החובה.
הכשרה: כמו הקבלה לסיירת, גם מסלול האימונים שלה הוא מהקשים בצה"ל. מועמדים שנמצאו מתאימים לאחר הליך הקבלה, מגוייסים לסיירת ומתחילים בסדרת אימונים הנמשכת כעשרים חודשים (שנה ושמונה חודשים) וכוללת טירונות חי"ר בצנחנים, טירונות יחידה, קורס צניחה וכן מסלול הכשרה ייעודי לסיירת, עם דגש על ניווטים, לוט"ר (לוחמה בטרור), מודיעין וסיור. רק בסוף הליך זה זוכים המסיימים להתקבל כלוחמי סיירת לכל דבר.
בסדיר: מסווג.
יציאות: מסווג.
תפקידים במסגרת היחידה: מסווג.
נשק ואמל"ח: מסווג.
מדים: חיילי סיירת מטכ"ל לובשים את מדי החילות הירוקים, נעים עם נעליים אדומות ועם כומתה אדומה, כמו גם עם כנפי צניחה. הם נעים ללא סיכת או תג יחידה.
שילוב בנות: לוחמות סיירת מטכ"ל עוד אין. ישנן חיילות המשרתות בתפקידים פקידותיים, שלישותיים ומנהלתיים.
כולם יודעים ש: גם אם כולם מדברים על הסיירת בעיניים נוצצות ומלש"בים רק חולמים על שירות בשורותיה, האמת היא שאין לציבור הרחב יותר מדי ידע על היחידה הנחשקת. אנחנו יודעים שהם מאוד טובים במה שהם עושים, לא שאנחנו יודעים מה הם עושים בדיוק. לא משנה כמה מפורסמת "היחידה", דורות על גבי דורות של "שושואיסטים", בצירוף גזירות צנזוריאליות, מסתירים מכולנו את המידע הנחשק כל-כך על הפעולות, המור"קים, המבצעים, האימונים והשגרה, אם בכלל יש שגרה ביחידה כמו סיירת מטכ"ל.
המרוץ לרמטכ"לות: סיירת מטכ"ל הצמיחה לא מעט מהמפקדים ומהמנהיגים בישראל. בגזרת הרמטכ"ל, נושאים את הלפיד אהוד ברק ומשה (בוגי) יעלון. בראשות הממשלה את אהוד ברק, שהיה מפקד היחידה, ובנימין נתניהו, שהיה מפקד צוות בסיירת. בין בוגרי היחידה תמצאו גם את שאול מופז, מתן וילנאי, ראש השב"כ לשעבר אבי דיכטר, ראשי המוסד לשעבר דני יתום ושבתי שביט, חברי הכנסת לשעבר יוחנן פלסנר, אבשלום וילן ואהוד יתום, וכן האלופים במיל' עמירם לוין, עוזי דיין, נחמיה תמרי, שי אביטל, יצחק איתן וטל רוסו.
פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il