בוגרי קורס פי
עם הפנים אל האופק. מפקדי העתיד של חיל הים|צילום: דובר צה"ל

אחד המאבקים הכי ותיקים בהיסטוריה של צה"ל מנוהל בין קורס הטיס של חיל האוויר, לקורס החובלים של חיל הים. בעוד שלקורס הטיס יש את הקשיים הפיזיים שלו, אין ספק שאחד הדברים המאתגרים בקורס החובלים הוא הפן הפיקודי שבשירות על ספינה יחד עם צוות של לוחמים ומכונאים שפועלים כולם כצוות אחד. השלב הבא אחרי קורס החובלים, הוא קורס הפיקוד המתקדם (פי"ם), שמכשיר את החובלים שהוכשרו ברמה הטכנית על המערכות בכלי השיט לפיקוד על כלים ומשימות בלב ים.

לפי"ם לא מגיעים כל החובלים בחיל, רק אלו שרוצים להמשיך הלאה ואלו שהחיל הים רוצה להמשיך ללכת איתם יד ביד אחרי שעשו רושם טוב בהיבט המבצעי, המקצועי והפיקודי. כדי לקבל תמונת מצב מלאה דיברנו עם מפקד הקורס ועם מפקדים מצטיינים, שסיפקו לנו מבט מבפנים על אחד הקורסים המאתגרים בצה"ל.

"בסופו של הקורס, הקצינים מסיימים הכשרה של 4 וחצי שנים מיום הגיוס ומוסמכים כמפקדי מחלקות של סטי"לים וצוללות וכמפקדי כלי בט"ש ומתחילים את התפקיד הפיקודי שלהם בחיל הים", מסביר סא"ל יניב לביא, מפקד הקורס שהסתיים לפי מספר שבועות. "קורס פי"ם מכשיר אותם להיות מפקדים, בז'רגון הצה"לי, זהו קורס המ"פים".

מטבע הדברים, החבר'ה מגיעים לקורס עם ניסיון טכני ומבצעי יחסית עשיר. כל אחד מהם לקח חלק בפעילות מבצעית כלשהי, מצא את עצמו מתפקד במשימה בלב ים תחת חניכה של מפקד ומכיר היטב את אתגרי הים. רובם למעשה, לא התעסק בפיקוד הארד קור, אמנם חווה וספג לא מעט.

כשלוקחים שבעה חודשים כדי להכשיר את מפקדי העתיד של החיל, יש לא מעט דברים להספיק. "התעסקנו במה שקשור בתכני פיקוד ומנהיגות ובתכנים מקצועיים שהכשירו אותם לתפקידים המקצועיים. היו לנו סדנאות פיקוד וסדרת פיקוד במשך שבוע בכל הארץ. בנוסף ניהלנו סדנאות פיתוח והעצמה אישית, תכנים של חניכה ומשוב פיקודי, הם נסעו למשלחת 'עדים במדים' בפולין כנציגי צה"ל, עברו תכנים מקצועיים והכשרה עיונית ומעשית – כל אחד בכלי שלו. בסוף הם נבחנו בחוף ובים והוסמכו כמפקדי מחלקות בסטי"לים ובצוללות וכמפקדי כלי בט"ש", מסביר מפקד הקורס.

דרישת סף – ניסיון מבצעי

"אני הייתי המפקד של מגמת דבורות", אומר אמיתי בונה. "עשרה חבר'ה שמהיום הם מוסמכים להיות מפקדי כלי בט"ש בחיל הים שזה מסלול קצת שונה מכל השאר כי הם מקבלים הסמכה של מפקדים על כלים בחיל הים". לדבריו, הכשרת הדבורנים כוללת הרבה יותר שטח כי אצלם מדובר בשינוי פאזה של ממש: מפקודים על הספינה, הם הופכים להיות הגורם הכי בכיר בה.

"זו היתה הפעילות המבצעית הראשונה שהשתתפנו בה. לא היה מקום להשוואה". אלעד על ההשתלטות על מאבי מרמרה|צילום: דובר צה"ל

בשביל הדבורנים, כך הוא מסביר, השירות על הסטי"לים הוא רק חלק מההכשרה. "אחרי קורס החובלים, יש להם פרק בסטי"לים ואז יש להם חצי שנה בפלגות הבט"ש – דבורים ושלדגים. יש פלגה בצפון – בראש הנקרה, יש פלגה באשדוד - שעושים בט"ש על רצועת עזה ויש באילת", הוא מסביר. "הם שירתו כחצי שנה כסגנים בספינות, למדו על הספינות והתמחו לפיקוד. בקורס מסמיכים אותם כמפקדי כלי השיט".

אחרי שהם משרתים לא מעט חודשים כיד ימינם של מפקדי הכלים ולומדים מהם את רזי המקצוע, הם מגיעים לקורס ומתנסים באותן המשימות שוב, אבל הפעם – זה רק הם, הצוות שמתחתם והים. "יש להם הפלגות אימון על כלים, הם נדרשים להגיע לרמה גבוהה בסודרים שונים כמו יירוטים של כלים שזה מדמה רדיפה אחרי ספינות של מחבלים שחוצות את הגבול; סודרי ימאות של דבורה שגוררת כלי אחר או דבורה שמתדלקת כלי אחר, גישור לרציף ועוד. פה הם מתמקצעים ברמה הכללית", הוא אומר.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

המפקדים בקורס פי"ם מגיעים אליו ניסיון שהוא תנאי חובה לתפקיד. אמיתי לדוגמא, עבר את הקורס הזה לפני כשנתיים, במהלכן הוא שירת כמפקד דבורה בגבול הימי שבין ישראל ללבנון. על אופי הפעילות בגזרה הזו, מטבע הדברים, הוא מנוע מלספר, אבל הוא מדגיש שללא הניסיון הזה הוא לא היה מפקד על הקורס באותה הרמה.

חן שליט הוא המפקד של מגמת סטי"לים, שם הסיפור הוא קצת שונה. מכיוון שהמשימות בסטי"לים הם בעלי אופן חשאי ורגיש ומכיוון שהסטי"לים מכילים מערכות נשק ומערכות חמקנות מורכבות יותר, החובלים נדרשים לעבור כברת דרך מקצועית עד שהם יורשים את הפיקוד על הכלים. כך אגב, זה עובד גם בצוללות, אבל זה כבר עניין ממש חשאי. בוגרי מגמת סטי"לים בקורס פי"ם מוכשרים לתפקיד מפקדי המחלקות על הספינה כאשר תחת כל אחד מהם יהיה בסוף הקורס צוות שאחראי על מערכת שלמה בספינה. כשהם כולם תחת מפקד הספינה, קצין בדרגת רס"ן, הם יובילו את הספינות הישראליות למשימות מיוחדות ביעדים עלומים שעל חלקם נדע עוד שנים רבות ועל חלקם כנראה שידעו מעטים בלבד.

דבורה סימן 1 (צילום: בן אברהם, עיתון
אצל הדבורנים מדובר בשינוי פאזה של ממש|צילום: בן אברהם, עיתון "במחנה"

חן, כסטי"לן מנוסה, לקח חלק במגוון פעילויות מבצעיות, בחיל הים מרשים לו לספר רק הפעילות שכולנו כבר מכירים. מבחינתו ההיי לייט האחרון התרחש לפני שנה – מבצע עמוד ענן. "אנחנו היינו מאוד פעילים בלחימה בתחום של הפגזות מהחוף. ניהלנו גם שיתוף פעולה עם חיל האוויר. הוצבו בפנינו יעדים מאוד ברורים ועמדנו בכולם במאה אחוז". הוא מפרט ומוסיף, "במהלך המבצע ההישגים העיקריים שלנו היו פגיעה בפעילי חמאס במחנות אימונים. הרבה פעמים זיהינו שיגורים והחזרנו אש למקורות הירי. כל מה שהיה צריך – ביצענו ועשינו את זה על הצד הטוב ביותר".

אירוע משמעותי נוסף שהוא לקח בו חלק, היה היירוט וההשתלטות על האנייה שהציגה את עצמה כאניית סיוע – מאבי מרמרה. "זה היה אחד המשטים הראשונים", הוא מספר. "המצב המתפתח לא היה פשוט. הקור רוח מאוד הרשים אותי וגם המקצוענות שהופגנה שם. כמובן שאחר כך, גם הפקת הלקחים. הייתי צריך לוודא שהספינה מאגפת כמו שצריך. מבצעים מהסוג הזה לוקחים הרבה זמן וצריך לראות שהצוות דרוך ומוכן. במהלך המבצע עצמו כל מה שיכולנו לעזור בו, עזרנו".

המשך ישיר מהשירות לקורס

חן, כמו שאר הסגל בקורס, יוצא לקורס פי"ם, חוזר לשירות על הספינות ובשלב מסוים עובר לתפקיד הדרכה בקורס. באותו העיתוי, אלעד, קצין שמשרת תחתיו, יוצא גם הוא לעבור את הקורס וכהמשך ישיר, הוא משובץ כחניך של חן. "חן שדיברת איתו קודם, היה המפקד שלי", הוא אומר בגאווה של מי שבדיוק מסיים קורס ארוך.

"עברתי קורס חובלים, הגעתי לאח"י חני"ת והייתי שם סגן קצין גנ"ק (גילוי, ניווק וקשר)", הוא מספר על המסלול שאותו הוא עבר. "עברתי לתקופה מסוימת לאח"י אילת ואז חזרתי לאח"י חנית כקצין נשק". לאחר מכן, אלעד ממשיך למטה החיל כקצין אמצעי לחימה, במסגרתו הוא מפתח ומאפיין אמצעי לחימה על פי המשימות והצרכים שמוצבים לכוחות בצי. השלב הבא בשירות שלו הוא קורס פי"ם אותו סיים לפני מספר שבועות, אחריו, הוא צפוי לעבור השתלמות נוספת על ספינות סער 5 ללוחמה מול צוללות. בסופו של התהליך הוא יהיה קצין תקיפה בספינת טילים של חיל הים.

"הקורס הוא מאוד מתקדם, עברנו קורס של שנתיים וחצי בקורס חובלים, חווינו והשתתפנו בפעילויות מבצעיים. חניכים מגיעים לקורס בשלים. במהלך הקורס לומדים, עוברים מבחנים, עוברים תהליך מתמשך, לא נגמר, מתמקדים בתכנים המקצועיים וגם במנהיגות", הוא מספר על שבעת החודשים האחרונים. על הציר המנהיגותי בקורס הוא מספר, "זה סוג של השלמה עם עצמי – איך אני רוצה לפקד, איפה אני שם את עצמי מול החיילים ומול הספינה. עברנו המון הרצאות עם חמישה מפקדי חיל ים לשעבר ששיתפו אותנו בדילמות שלהם, היו לנו שיחות עם מפקדים שהם שם דבר בחיל. דרך השיחות איתם והסיפורים שלהם למדנו בעצמנו וספגנו פיקודיות. ספגנו רעיונות. פיקודיות זה משהו שקשה ללמוד, בעצם המפגשים אתה מרוויח מאנשים עם הרבה ניסיון".

סטי
"הוצבו בפנינו יעדים מאוד ברורים ועמדנו בכולם במאה אחוז". חן זוכר היטב את מבצע עמוד ענן|צילום: דובר צה"ל

כשאלעד אומר "בשלים", הוא בעצם מבקש להגיד – בעלי ניסיון שאפשר ללמוד ממנו ולהפיק לקחים. האירוע המבצעי שהוא בוחר לספר עליו, הוא המעצר של המאבי מרמרה, למעשה הפעילות המבצעית הראשונה שהוא לקח בה חלק. "ההיערכות בחיל הייתה מאוד גדולה. כולם יודעים מה היה, אבל היה אפשר לראות בצורה מאוד ברורה שהייתה פעילות מאוד מבצעית. אני הייתי על ספינת הפיקוד על כח ההשתלטות, הפיקוד בים היה עלינו. זו הייתה חוויה מאוד מיוחדת - כי זו היתה הפעילות המבצעית הראשונה שהשתתפנו בה. לא היה מקום להשוואה. זה היה מצד אחד מאוד מרגש ומצד שני מאוד ממקד – להחזיק את החיילים בדריכות מבצעית, להיות במקום הנכון ובזמן הנכון".

באותו האירוע, זורקים את אלעד מיד למים עמוקים ומתילים עליו משימה שעליה המבצע היה יכול לקום וליפול. "אני הייתי שם קצין משמרת שתפקידו לנווט את הספינה. יש לזה משמעות מיוחדת במבצע כזה כשאתה צריך להגיע למקום מסוים ובזמן מדויק. יש לך איתך צוות שלם של לוחמים מיומנים ומקצועיים אחד-אחד. החוויה היא חוויה משותפת".

מכאן, פניהם של בוגרי הקורס מופנות אל הים. הם הולכים להיות מפקדים והאחריות שהולכת להיות מוטלת להם על הכתפיים, היא גדולה בהרבה ממה שהכירו עד עכשיו. חלקם ימשיכו בשנים הקרובות בשירות בחיל ולאחר מכן ישתחררו. חלקם, בונים על קריירה ארוכת טווח שסופה בשחרור בדרגות הבכירות. הים מצדו, לא הופך ליותר פשוט, העולם מתחמש יותר בצוללות והוא מהווה מרחב פורה להברחות, ביצוע פעולות טרור ועוד. הם כמפקדים, ידרשו להיות טובים ומקצועיים הרבה יותר, כי אף אחד לא יעשה להם הקלות.

>> הריקוד הקטלני של הדבורות: מערך הבט"ש הימי באימון מיוחד