מסיימות קורס ילתם (צילום: דובר צה
מימין לשמאל: צליל, הדר ורותם, מסיימות הקורס|צילום: דובר צה"ל

עמוק מתחת לפני המים פועלת אחת היחידות הכי מסקרנות בצה"ל – הילת"ם, היחידה למשימות תת-מימיות של חיל הים. הם לא זוהרים כמו שייטת 13, לא מוכרים כמו הסטי"לים ואין להם את ההילה של הצוללות – ובכל זאת, מדובר ביחידה קטנה ואיכותית שמבצעת משימות שאף אחד אחר לא יכול לבצע. היחידה מורכבת ברובה מאנשי קבע, אבל שונות בנוף הן החיילות הדר, רותם וצליל שסיימו השבוע את ההכשרה והצטרפו ליחידה בתור לוחמות מן המניין. זה כל כך נדיר, שמדובר באחד הקורסים הבודדים בהיסטוריה של הילת"ם שבין בוגריו נמנות גם בוגרות, בטח ששלוש.

"אני מרגישה בת מזל להיות ביחידה, בלי קשר לזה שאני אישה", מבהירה לנו מסיימת הקורס רותם בנעים. בניגוד לאמרה הידועה על חיל הים כחיל-הבנים-של, אף אחד מהמשפחה של רותם לא שירת בחיל. "שמעתי על יחידת סנפיר, אמרתי לעצמי שאני אנסה ואז נראה מה יהיה", היא מספרת. מתוך ההכשרה של סנפיר, היחידה לאבטחת נמלים, בודדים נבחרים לעבור לילת"ם ומשם הם עוברים קורס שמקביל לקורס צלילה אזרחי של שלושה כוכבים.

מסיימות קורס ילתם (צילום: דובר צה
רותם בנעים. "היה לי חשוב לעשות תפקיד שידרוש ממני לחצות את הגבולות של עצמי"|צילום: דובר צה"ל

אז מה נדרש מלוחמת מעמקים? רותם מסבירה שבעיקר לחשוב מחוץ לקופסה. את המשימות שמוטלות על הילת"ם – בין השאר תיקון כלי שיט מתחת למים ומשימות חבלה עליהן לא ניתן לפרט - קשה לבצע על פני הקרקע, אז דמיינו איך זה בעומק 42 מטר. רותם מנסה לתאר לנו את ההרגשה: "אנחנו יכולים לחשוב שיוצאים למשימה מסוימת ובסוף נרד למים והדברים לא יהיו כמו שחשבנו. ברוב הפעמים, מגיעים למים והדברים נראים אחרת. צריך לדעת לאלתר, ליזום ולחשוב על פתרונות יצירתיים, לנסות למצוא דרך לפתור את הבעיה ולעמוד במשימה".

הדר הרטוך, צוללנית טרייה אחרת, מנסה לתאר לנו את מהלך העבודה לפרטי פרטים: "מגיעים, רואים מה בדיוק צריך לעשות. לפני הצלילה אנחנו מדמיינים מה יש לנו כי מתחת למים חושבים פחות טוב, עובדתית. לפעמים זה מה שציפינו לו ולפעמים זה לא. מבינים את הסיטואציה ומתחילים לעבוד".

"מתחת למים כל הדאגות והרגשות נמחקים"

 חלק מהצלילות נעשות לבד וחלק בזוגות. התקשורת אחד עם השני נעשית בעזרת חבל, והמסרים הם מספר מסוים של משיכות שעליהן מסכימים מראש. לדוגמה: משיכה אחת משמעה "אני צריך עזרה", שתיים "סיימנו" וכו'. וכן, הם מצליחים להעביר ככה מסרים מורכבים.

מסיימות קורס ילתם (צילום: דובר צה
הדר הרטוך. "לפני הצלילה אנחנו מדמיינים מה יש לנו, כי מתחת למים חושבים פחות טוב"|צילום: דובר צה"ל

"זה לא מפחיד", עונה לנו הדר לשאלה הכמעט מתבקשת. "לי יצא לפחד רק בצלילה אחת במהלך הקורס. זו הייתה הצלילה בכנרת במבצע לחיפוש גופתו של הטייס יקיר נווה. צלילה חשוכה לגמרי, מורכבת מאוד, בעיקר כי עובדים בה רק לפי חוש המישוש. זה משהו שבחיים לא חשבתי שאעשה, זה היה אחד מהדברים הכי מעניינים שהיו לנו בקורס". כשעושים את זה מספיק, היא מעידה, כמו כל דבר – פשוט מתרגלים.

לדעת צליל קריסטל, המסיימת השלישית שלנו, המים הם דווקא סוג של תרפיה. "זו הרגשה מדהימה, הרגשה של רוגע", אומרת. "מתחת למים אני מרגישה שלווה, יש שם תחושת הקלה, כל הדאגות והרגשות נמחקים. אתה מרוכז רק בעבודה ובמה שאתה עושה מתחת למים. אתה נכנס למקום שלך ומתרכז. כל כולך בעבודה בלי ששום דבר מסביב יפריע לך".

מסיימות קורס ילתם (צילום: דובר צה
צליל קריסטל. "מתחת למים אני מרגישה שלווה, יש שם תחושת הקלה"|צילום: דובר צה"ל

הקורס של הילת"ם אורך 8 חודשים בסך הכל והוא מורכב משני שלבים: מכין ומקצועי. בשלב הראשון החניכים לומדים מה זה בדיוק להיות צולל, ובעיקר מתרגלים משמעת צלילה. "משמעת של צולל זה להיות מסודר, מקצועי, לעשות את המשימה כמו שצריך, לדעת מה אנחנו רוצים מעל המים ולבטא את זה כמו שצריך מתחת למים", מסבירה לנו הדר. חלק מהמשמעת הזו כוללת כמובן גם יכולת פיזית, ריצות בוקר, אימוני כושר גופני וכמובן הפעולה שכל לוחם בחיל הים מכיר היטב – טילופים. מדובר בתרגיל שנעשה בתוך המים, מעין הכלאה בין ריצה לשחייה. וכן, עושים אותו גם בכפור של חמש בבוקר באמצע החורף.

"זה קשה, אבל אין מה לעשות", מעידה הדר. "לעלות על חליפה רטובה בחורף זה לא פשוט, אבל שוב, גם לזה מתרגלים. כל טילוף בשבילי היה רגע מאוד קשה. זה לא בדיוק רגע מסוים, אבל כל הנושא הזה, זה דבר שהיווה אתגר עבורי".

כמה עולה קורס צלילה?

אז קר וחשוך ורטוב. מאוד רטוב. ובכל זאת, מה מחזיק אותן בשירות התובעני הזה לאורך כמעט שלוש שנים, מקביל לכל לוחם ולוחמת בצה"ל? כנראה הדבר הזה שכל כך קשה להסביר אותו: האתגר. "היה לי חשוב לעשות תפקיד שידרוש ממני לחצות את הגבולות של עצמי, לעשות דברים שלא יצא לי לעשות בשום מקום אחר וגם ללמוד על עצמי דברים", אומרת רותם. היא מעידה שהיא למדה על הסיבולת של עצמה, בעיקר לאור העובדה שלא עושים לה הנחות כאישה או כחיילת חובה, דבר משמעותי ביחידה שמורכבת ברובה מאנשי קבע.

מסיימות קורס ילתם (צילום: דובר צה
בוגרי הקורס. ההכשרה מקבילה לקורס צלילה שלושה כוכבים באזרחות|צילום: דובר צה"ל

חייבים להתעכב לרגע על הנקדה הזו: רוב בעלי התפקידים בילת"ם הם אנשי קבע שעושים זאת לאורך עשרות שנים. הם מתמקצעים בנושא הצלילה, עוברים הסמכות נוספות ומורשים אף להגיע לעומקים גדולים יותר. בניגוד למה שניתן בקלות לחשוב, שביחידה קיימים יחסי צעירות-ותיקות בעקבות פער הגילאים, צליל מבהירה שהמצב שונה לחלוטין. "לאנשי הקבע יש המון ניסיון ויש הרבה מה ללמוד מהם. כמובן שעדיין יש לנו את ההווי של החבר'ה הצעירים יותר, אבל ללא ספק מאנשי הקבע אנחנו מפיקים המון ידע".

אם כבר ההווי של החבר'ה הצעירים, לצליל חשוב להדגיש ששלוש הבנות אמנם לא מרגישות שמתייחסים אליהן אחרת, אבל הן בהחלט יותר מחוברות אחת לשנייה: "שלושתנו מאוד דומות, היה לנו חיבור טוב מאוד כבר מהטירונות. היינו יחד לאורך כל הקורס, עודדנו אחת את השנייה והיינו שם אחת בשביל השנייה, לא הייתה תחרות".

מי מכם שחושבים להגיע ליחידה רק כדי לסמן וי על קורס צלילה בחינם, הדר ממליצה לחשב מסלול מחדש. "אנחנו יודעות שההכשרה שלנו לא זולה בכלל, היא מההכשרות היותר מלאות בתוכן ויקרות שיש בצבא ואין ספק שזה מתנה לזכות בכזאת הכשרה", היא מסבירה. "זו לא סיבה להגיע ליחידה, אבל זה בהחלט בונוס".