ילת
הילת"ם. הסמכות המקצועית לצלילה צבאית|צילום: דובר צה"ל

הכירו את ילת"ם, היחידה למשימות תת מימיות בחיל הים, אחת היחידות המקצועיות והמיוחדות בצה"ל. לרוב מבצעת ילת"ם מגוון צלילות לשלל מטרות כחלק מפעילות בט"ש (ביטחון שוטף) מסביב לשעון, אך מעת לעת גם פעילות מבצעית יזומה – בדרך כלל בשיתוף פעולה עם חיילי יחידות מיוחדות. חלק מהפעילות של ילת"ם מתבצע מחוץ לגבולות המים הטריטוריאליים של מדינת ישראל.

מהנחת מוקשים מתחת לפני המים ועד חילוץ והצלה בצלילה

היחידה הקטנה הזו היא בעצם הסמכות המקצועית בצבא לכל נושא הצלילה; בכל מה שקשור לציוד, יכולות ואפילו המלצה על דרכי פעולה להשגת יעד כלשהו – אנשי ילת"ם הם מוקד ידע חשוב מאין כמוהו.

בעזרת פעמוני צלילה, רובוטים וציוד מתקדם לעבודה תת-ימית, מבצעים לוחמי ילת"ם פרויקטים עד לעומק של 90 מטרים מתחת לפני הים – נתון מרשים במיוחד. היחידה מבוססת על צוללים מקצועיים, רבים מהם בקבע אך חלקם גם בחובה, שמבצעים מגוון פעילויות מורכבות; מה הם לא עושים במעמקים? משיפוץ ותיקון כלי שיט מתחת לפני המים, דרך ריתוך תת-מימי, ביצוע ניסויים תת-מימיים מסווגים, ועד חבלה וסילוק פצצות מתחת למים, נטרול, שליית והנחת מוקשים מתחת לפני הים – ובעצם כל משימת צוללנים תת מימית שצה"ל נדרש לה, כולל פעולות חילוץ והצלה בצלילה.

צוללני הילת
צוללני הילת"ם מתרגלים העברת ציוד. מומחים למשימות תת מימיות|צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

אבל למרות שהם אלה שמחלצים ומצילים, אסור לשכוח שהפעילות אותה הם מבצעים מסוכנת לא פחות: בכל צלילה, לכל מטרה, צוות מהיחידה עוסק אך ורק במתן שירות לצוללנים, שומר על ביטחונם בכל עת ומוכן לצלול פנימה לסייע בכל מקרה חירום.

וכאמור, הם גם מתמחים בפיצוצים, או במניעתם, מתחת למים: בילת"ם נמצא אגף החבלה הימי של צה"ל, תחום שכולל נטרול מוקשים, אבטחת מבצעים שונים של חיל הים ועוד. הצוללנים מוסמכים גם במערך ה"סנפיר" (היחידה לביטחון נמלים), שעיקרו הגנת נמלים ובדיקת אניות שנכנסות למים הטריטוריאליים של מדינת ישראל תוך צלילה במים רדודים יחסית.

ילת"ם פועלת יחד עם יחידת האיתור התת מימית של חיל הים, שתפקידה לאתר ולזהות עצמים מתחת לפני הים, כמו למשל מוקשים, ספינות, צוללות ומטוסים טבועים. לעתים קרובות פועלת ילת"ם יחד עם יחידות נוספות בחיל הים, ובהן שייטת 13, שייטת הסטי"לים ושייטת הצוללות, כמו גם עם יחידות כלל צה"ליות. היחידה למשימות תת מימיות נחשבת ליחידה קרבית, אך לרוב אינה עוסקת בלוחמה התקפית.

אין תמונה
סיכת הילת"ם. ליחידי סגולה

סמל היחידה: במרכז סיכת ילת"ם נמצא העוגן, סמל חיל הים, וכן סמלי צה"ל, הכוללים חרב, המסמלת את המוכנות לקרב, ועלה של זית, המסמל את השאיפה לשלום. את הסמלים עוטפות זרועות תמנון, המרמזות על המצולות אליהן מגיעים לוחמי ילת"ם ועל העובדה שידם בכל.

שיעור היסטוריה: ילת"ם, שמפקדתה מוצבת בבסיס חיל הים בחיפה, הוקמה בשנות ה-60 כיחידה מסווגת בשם 707, ובשנות ה-70 אוחדה עם שייטת 13, שם שימשה כזרוע החבלנית ביחידה. ב-1981 הוכר בצורך ליחידה נפרדת למשימות תת מימיות, היחידות פוצלו שוב, והילת"ם הפכה ליחידה עצמאית. בשורותיה שירתו אנשי צבא ותיקים לפעולות צלילה ייעודיות. שנה אחרי שהוקמה מחדש, נפתחו תהליכי הגיוס המסודרים ליחידה.

לוחמי ילת"ם פעלו, בין השאר, לנטרול מטעני חבלה צפים שנטמנו בים בידי ארגוני טרור, ולאורך השנים השתתפו במגוון פעולות חילוץ והצלה במספר מקרי טביעה, וגם באירועי שליית כלי טיס שהתרסקו. בילת"ם עסקו רבות גם באיתור ושליית הצוללת דקר. לאחר מלחמת לבנון השנייה, פעלו לוחמי הילת"ם לסילוק נפלים. פעמים רבות מוזעקים החבלנים של הילת"ם לסייע כאשר מזהים עצמים מסוכנים בכנרת או בים התיכון. גם לים המלח הוזעקו הלוחמים, כשהתגלה מצבור נשק גדול מימי קום המדינה.

ילת
פועלים יחד עם שייטת 13 ושייטת הצוללות|צילום: דובר צה"ל

תנאי קבלה: פרופיל 72-97 ללא סעיפים פוסלים וקב"א גבוה. השמועות אומרות שפרופיל גבוה יותר, עדיף יותר – הן בשל הדרך הפתלתלה במיוחד להגעה ליחידה, והן בכל הנוגע לשיבוץ לאחר ההגעה אליה. גם רקע טכנולוגי או רקע בצלילה יעלה את סיכויי הקבלה לילת"ם.

יש שלוש דרכים להגיע לילת"ם: הראשונה היא דרך מעבר גיבוש סטי"לים/דבורים, הצטיינות, הגעה לסנפיר, הצטיינות והגעה לילת"ם. כן, זה נשמע מסובך, אבל ככה זה עובד, שלב אחרי שלב: לצורך העניין יש לתעדף את חיל הים ואת יחידת הסטי"לים/דבורים (ספינות חיל הים) במנילה (שאלון ההעדפות). אחרי שעוברים מיון קצר בביתן חיל הים בתל השומר, הכולל מבחנים פסיכוטכניים ובדיקות רפואיות, מקבלים העוברים זימון לגיבוש סטי"לים/דבורים. מדובר בגיבוש בן יומיים, שאינו קשה במיוחד מבחינה פיזית אך מנפה חיילים בצורה מקצועית לפי יכולות למידה, עמידה בלחץ ושיתוף פעולה. בין השאר כולל הגיבוש מבדקי ים (חדר הצפה בו צריך לאטום חדר תוך כדי הצפתו, סירת ההקאה המפורסמת, שיט על סטי"ל וטבילות בים) ואתגרים מנטליים.

מי שמצטיין ו"בולט" בגיבוש יכול לבקש לקבל גיבוש סנפיר (שלא נפתח בכל מחזור גיוס). אז מקבלים זימון ליום בדיקות במכון לרפואה ימית בחיפה, ומי שיימצא כשיר יזומן לגיבוש סנפיר, בן יומיים, הכולל גם הוא מבדקי מים ומבחנים מנטליים, ראיון אישי, בחינה פסיכולוגית ופסיכוטכנית של המועמדים ועוד. אחרי שמתגייסים ליחידת סנפיר, יוכלו המצטיינים לבקש להגיע לילת"ם.

ילת
פעלו בעבר לנטרול מטעני חבלה צפים שנטמנו בים בידי ארגוני טרור|צילום: דובר צה"ל

הדרך השנייה היא להצטיין בגיבוש סטי"לים/דבורים ולקבל זימון לגיבוש ילת"ם – מה שקורה רק לעתים רחוקות, בהתאם לביצועים שלכם ולצרכי הצבא.

הדרך השלישית היא זימון לגיבוש או קבלה אוטומטית למי שנפל מקורס חובלים או ממסלול שייטת 13 (תלוי בשלב בו נופלים).

חשוב לציין שלא רבים עוברים את גיבוש סנפיר, שגם לאחר שעוברים אותו ומתגייסים צריך להצטיין על מנת להגיע לילת"ם; כמו כן, חשוב להבהיר שזימון לגיבוש ילת"ם עוד לפני הגיוס נחשב לנדיר ביותר. מדובר ביחידה קטנה ומקצועית במיוחד, כך שאנשיה נבחרים בקפדנות, מה גם שלא בכל מחזור גיוס יש דרישה למגויסים חדשים כיוון שחלק ניכר מהמשרתים בה הם אנשי קבע. מי שלא עובר את המשוכות הללו ויעבור את גיבוש הסטי"לים/דבורים ישרת כלוחם חיל הים ביחידות אלה. עוד יש לציין, כי ניתן לעתים להגיע לגיבושים גם דרך גדנ"ע צלילה או בקשה מיוחדת בביתן חיל הים (בטלפון 03-7377777).

ילת
צוללן בילת"ם. דרך ארוכה עד לקבלה ליחידה|צילום: דובר צה"ל

בנות צריכות לתעדף במנילה שירות כלוחמת סנפיר. מי שנתוניה מתאימים תקבל זימון לשלב המיון הראשוני, הכולל בדיקות רפואיות, ומי שתעבור אותן תקבל זימון לגיבוש סנפיר. משם הדרך לילת"ם זהה לזו של הבנים.

הכשרה: משך מסלול ההכשרה של הילת"ם הוא כשנה, ונחשב למקצועי וקשה. מחצית השנה הראשונה נחשבת, אגב, למלחיצה הרבה יותר. הלוחמים עוברים בתחילה טירונות המכשירה לרמת רובאי 02, על אף שהם נחשבים ללוחמים – וזאת כיוון שפעולותיהם מתבצעות רק בים, כך שאין להם צורך בהכשרת חי"ר.

ילת
צוללן ומערכת צילום וידאו תת מימית. לומדים גם לצלם|צילום: הילת"ם

בבה"ד חיל הים שבחיפה למדים החיילים תכני ימאות בסיסית, הכשרת לוט"ר (לוחמה בטרור), קורסי צלילה מתקדמים (במים רדודים ולעומק רב), חבלה, סילוק פצצות תת מימיות, הכשרה טכנולוגית לתיקון ספינות, צילום, ניווט ושלל הכשרות ייעודיות נוספות. האימונים מתבצעים בצוותים משולבים של בנים ובנות, וכוללים מסעות, צלילות בכל שעות היממה, שחייה למרחקים ארוכים, אימוני ניווט תת מימיים, צלילות ממושכות וארוכות טווח ועוד. הילת"ם גם מקיימת שיתופי פעולה עם חילות ים זרים, ומקיימת תרגילים עם צבאות זרים בנושאי צלילה מקצועית, טכניקות לוחמה וחבלה ועוד.

נשק ואמל"ח: החל בכלי נשק אישיים, וכלה בציוד צלילה, חבלה ומכשור ימי מתקדם. יש לילת"ם גם מספר כלי שיט מהירים ויחודיים לצרכיה.

מדים: איך תזהו את לוחמי היחידה? על א' הם נעים במדי חיל הים, עם כומתת חיל הים, נעליים שחורות וסיכת ילת"ם. בפעילות, הסנפירים כנראה יסגירו אותם.

ילת
כל מה שצה"ל צריך לעשות מתחת למים. צוללן בפעולה|צילום: דובר צה"ל

שילוב בנות: לאחר ניסיון שהתבצע בשנת 2004, הוחלט לפתוח את השירות ביחידה גם בפני חיילות. מערך החבלה עודנו סגור בפני בנות, אך תפקידים אחרים פתוחים בפניהן.

כולם יודעים ש: האמת שלא יודעים על לוחמי הילת"ם יותר מדי – מדובר אמנם ביחידה שאינה מסווגת לחלוטין, אך הפעילות התת מימית, לעתים מחוץ לגבולות הימיים הטריטוריאליים של מדינת ישראל, וגם העובדה שמדובר ביחידה קטנה שהמתגייסים אליה נבחרים בפינצטה – כל אלה הופכים אותה למסתורית למדי.

מה שכן ידוע הוא שלוחמיה נחשבים למקצוענים, אנשי צלילה וטכנולוגיה מהמעלה הראשונה, שמבצעים את העבודה בשקט ובמסירות. בלעדיהם, לצה"ל לא היו יכולות קריטיות בתחום. כשהם משתחררים, אגב, לרוב אחרי כמה שנות קבע לפחות ועם ניסיון וידע טכני ומקצועי רב, רבים מהם ממשיכים לעבוד בחברות בתחום הצלילה האזרחית, ובעצם ממשיכים להעניק שירותים תת מימיים בארץ ובעולם. חיידק הצלילה לא עוזב, כנראה, לעולם.

ילת
נחשבים למקצוענים. רקע טכנולוגי יעלה את סיכויי הקבלה|צילום: דובר צה"ל

פספסנו משהו? מצאתם טעות? נשמח לשמוע מכם עדכונים ותיקונים ולשמור את פז"ם מעודכן בחזית. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il