בפעם השלישית מאז נוסדה, התקיימה ביום חמישי אליפות צה"ל לרפואה בבסיס ההדרכה של חיל הרפואה. עשרות צוותים רפואיים מיחידות ופיקודים שונים התחרו אחד נגד השני בהצלת חיים, מתן טיפול תחת אש, תפקוד באירוע רב נפגעים ותפעול מכשור רפואי. לראשונה, הצטרפו לתחרות גם האחיות הצבאיות, רופאי שינים ואפילו קב"נים.
כיאה לאולימפיאדה הגיעו הצוותים אחרי תחרות שערכו בבית, לבית הספר לרפואה הגיעו הצוותים שניצחו את כל חבריהם ליחידה. לתחרות הגיעו כארבעים צוותי רפואה מכל הצבא, הבאנו לפה את הטובים ביותר" מסביר סא"ל שי שול סגן מפקד המרכז לשרותי רפואה. "יש פה יותר מ-300 מתחרים מכל מקצועות הרפואה שהגיעו לפה אחרי תחרות שעשו בפיקודים".
בה"ד 10 נראה כמו הפנינג אחד גדול, כיאה לתחרות צה"לית. כל הצוותים לובשים חולצות צבעוניות וגם מקומה של המוזיקה לא נפקד. הצוותים התחרו בעשרה בתים שונים: פיקודים, חטיבות חי"ר, יחידות מיוחדות ותחנות נוספות.
בתחנה הראשונה אליה הגעתי יצאה קבוצת לוחמים לריצת אלונקות. אחרי הריצה האלונקה הורדה ואז, כשהוא עדיין מתנשף מהמאמץ, החובש החדיר עירוי לפצוע. מיד לאחר מכן הריצה ממשיכה. לא פשוט ועדיין הצוותים עשו זאת בפחות מארבע דקות. לתחנה נוספת הגעתי בדיוק בזמן התחרות של יחידת אגוז. החובש יצא לריצה במסלול מכשולים שכלל ריצה על צמיגים, זחילה ועוד. מיד לאחר מכן התחיל לטפל בפצוע. תחנות נוספות כללו טיפול באירוע רב נפגעים אותו עבר הצוות בסימולטור המתקדם של החיל. תחנה מעניינת לא פחות הייתה זו של האחריות שכללה שחקן, אגב לא רע בכלל, שהתעלף בזמן טיפול.
את הצוות הרפואי של חטיבה 188 פגשתי רגע לפני שנכנסו לתחרות בסימולטור. הצוות מובל על ידי הרופא סגן ד"ר דין נחמן בעל פני ילד וכזה שהרעל הצבאי נמצא בלבו. "עשינו כבר את ריצת האלונקות ופתיחת וריד והכי חשוב שנצחנו את הגדוד של חטיבה 7", אמר בחיוך. "עשינו את זה 03:50. אבל ברצינות התחרות הזו זה אימון מצויין שגם מגבש את כל החבר'ה ונותן לך הכרה לצוותים אחרים. היום עצמו כיף ומגבש אבל התכוננו לזה וכל אימון זה משהו טוב שרק מסייע, פעם הבאה שנגיע לאירוע אמת זה ללא ספק יסייע".
ובמקום הראשון
הזוכים הגדולים של התחרות היו הצוות הרפואי של חיל הים שזכו במקום הראשון מבין הזרועות והפיקודים, ולקחו את המדליה מחיל האוויר. חיל הים זכה גם במקום הראשון בתחרות המרפאות. בבית היחידות המיוחדות היה זה הצוות הרפואי של אגוז שניצח את מיטב יחידות העלית של צה"ל וקטף את המקום הראשון. בחטיבות החי"ר הייתה זו חטיבת הנח"ל שזכתה במקום הראשון.
"האליפות הזו היא יוזמה שהחלה לפני שלוש שנים", מסביר אל"מ דני מושיב, מפקד בה"ד 10. "חשבנו שנושא הכשירות של צוותי הרפואה זה דבר מאוד חשוב. אמרנו נקבץ את כל ההישגים של הרפואה הצבאי, אנחנו מובילים את תחום הטראומה, אב"כ ונוספים. יש לנו כל כך הרבה צוותי רפואה, אז אמרנו נביא את כל צוותי הרפואה למקום אחד וניתן להם לעשות גם יום של אימון, כשירות וגם למידה, מעבר לזה שזה הפנניג ותחרות בונה בין הצוותים יש פה הזדמנות לראות את ההבדלים ולאות איך התורה מוטמעת מלמעלה למטה".
מי שאחראי על כל הארגון הלוגיסטי של התחרות הוא סא"ל שול שמסביר, "בארגון הכללי של האופרציה הזו, הקמה של תחנות מגוונות של בחינה, התאמנו את התחרויות לפריסת תאג"ד של גדוד, מרפאה עורפית שמבצעת טיפול של רופא בחולה או מצב קרדיאלי מורכב. בכל תחנה יש לנו מספר בקרים שבוחנים את הרמה המקצועית ואת מיומנות הפרט והצוות. הם בוחנים שליטה בציוד רפואי ופרוצדורות, עבודה לפי סכמה של טיפול רפואי, פינוי בזמן ואם זה אירוע רב נפגעים להחליט את מי מפני קודם. אנחנו עושים את זה באמצעות בובות חכמות בסימולטור דרך מרפאת הדרכה מערכות מחשב ומבחנים עיוניים".
שאלה מסקרנת הייתה איך בוחנים רופא שיניים. "הרי הם לא יקדחו בשיניים של החיילים?", אמרתי לאל"מ מושיב. "נכון. אבל רופא השיניים צריך להתמקצע ברפואה צבאית. הם צריכים לדעת לטפל בחייל שנפגע בלסת מכדור. בתחרות אנחנו נותנים להם צילום דנטלי והם צריכים על פי הצילום לבצע הליך זיהוי חלל. בדיוק כמו שיקרה במלחמה. אנחנו לא בוחנים רק רפאוה קרבית. שמנו דגש גם על רפואת השגרה וכלל מערכי חיל הרפואה".
אל"מ מושייב מדגיש שמעבר לאימון וההווי יש פה הליך חשוב של הפקת לקחים. "באליפות הראשונה ראינו הבדלים ביחידות המיוחדות בשיטת הטיפול הרפאוי. העלנו את זה לחיל והם הוציאו הוראה מקצועית שמסדירה את הטיפול. ברגע שאתה רואה את הצוותים מתרגיל בשגרה אתה רואה מה הם עושים ביום יום ולפי זה יודע מה לשמר ומה לשפר".
על חשיבות הצוותים בשדה הקרב אמר אל"מ מושייב: "אמר אביגדור קהלני, ואני אומר את זה תמיד בטקסים, כל לוחם וכל מפקד יש לו שלווה ורוגע כשהוא יודע שלצדו יש איש סגל רפואי. הם נותנים את הביטחון ללוחמים ולמפקדים שהם יכולים להסתער ולהלחם ואם חס וחלילה הם יפגעו יש מי שיטפל בהם. אני יכול להגיד שאנחנו רואים את זה ביום יום הן בפעילות השוטפת והן במבצעים מיוחדים שהלוחמים יודעים שיש את הפרמדיק או הרופא זה מסיר דאגה מלבם". אל"מ מושייב שומר על לויאליות לגבי משתתפי התחרות אבל מוסיף בחיוך "בתחרויות הקודמות אנחנו לקחנו את המקומות הראשונים אבל כולם בניי".
סיכום הזוכים על פי בתים:
פיקוד/זרוע – חיל הים
יחידות מיוחדות - אגוז
חש"ן/חת"מ – מפח"ט בני אור
חי"ר – גדוד שחם – פקמ"ז
מרפאות – בה"ד חיל הים
אוגמ"ר/חטמ"ר – טנ"צ איו"ש
בית ההדרכה - מגמת אימון יחידות
בית רפואת השיניים – מר"ש בסיס מטכ"ל
בריאות הנפש – פיקוד צפון
סיעוד – אביה ניסן