יחידת מגלן הינה יחידה מיוחדת, שזוקפת לזכותה הצלחות שקטות, אך גאווה גדולה. יחידה ששמה לה מטרה אחת בלבד - תמיד להיות צעד אחד קדימה, מעבר לאויב. מטרה שממקמת אותה בין היחידות המקצועיות והחדשניות בצה"ל.
מסלול הקבלה ליחידה מתחיל בתהליך המיון של הלוחמים. חלקם עוברים בהצלחה את הגיבוש לחטיבת הצנחנים, גיבוש יחידות התנדבותיות, או נופלים מגיבושי היחידות המיוחדות ועוברים בהצלחה את הראיון ליחידה. "אנחנו מייחסים חשיבות רבה לגיוס המלש"בים המתאימים", אומר מ"פ הלוחמה של היחידה, רס"ן מ'. "בסופו של דבר, אנחנו מחפשים את החיילים האיכותיים ביותר, שיצליחו לעמוד בתנאי המסלול המאתגרים ביותר".
"אם שואלים אותי מה הדבר הכי מיוחד ביחידה", מספר מפקד היחידה, סא"ל א', "זה לאו דווקא האמל"ח הכי משוכלל, או הידע הרב ביותר - אלא האנשים. מובן שהידע או הטכנולוגיה הם מעצימים, אבל הגישה של הלוחמים, הרצון שלהם ללמוד, הפתיחות לשינויים והיכולת שלהם לסגל יכולות חדשות הן מה שמכתיב את אופי היחידה".
תקופת המסלול במגלן קשה ואינטנסיבית. היא כוללת חצי שנה של טירונות ואימון מתקדם בבא"ח, ושנת מסלול ביחידה. שם ממוינים הלוחמים לפלגות ועוברים השלמה מקצועית לפי משימות ייעודיות שונות. בדרך כלל, ככל שחולף הזמן מתחילת השירות הצבאי והלוחם "מתבגר" בצבא, העומס אמור להיות פחות מורגש והדרישות פוחתות. במגלן המציאות דווקא הפוכה. ככל שאתה יותר זמן בצבא הדרישות עולות, האימונים הולכים ונעשים קשים יותר, והחייל נדרש להשקיע ולגלות בגרות רבה יותר.
>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם
"המלחמה - 'ממלכת אי הוודאות'"
אחד מהדגשים החשובים ביותר מובהר לחיילים כבר בביקור הראשון בתוך בסיס היחידה והוא שהמוכנות התמידית לקרב אפשרי. זו אינה קלישאה, והמסר מועבר דרך כל פרט ופרט. החל מחדר האוכל במחנה, בו מתנוססת הכתובת המרגיעה: "מחר מלחמה" מעל ראשי הלוחמים, ועד תוכניות הקרב והאימונים, הנערכים לרוב בגזרה הצפונית ונבנים על סמך המידע המודיעיני העדכני ביותר על האויב. "במגלן אנחנו מדברים על המלחמה כ'ממלכת אי הוודאות'. אבל אנחנו מאמינים שעל ידי אימונים אפשר לצמצם את חוסר הוודאות", מסביר מפקד היחידה. "לכן, על ידי האימונים הקשים אנחנו מקווים שברגע האמת הלוחמים יחשבו 'הייתי כבר בסרט הזה, ואף קשה מזה', ויתקדמו לניצחון".
בכדי להביא את הלוחם מרמת הטירון לשליטה מלאה ולכושר לחימה במתארים מורכבים, כל אחד מקבל תחום אחריות משלו. במהלך המסלול הלוחמים מדורגים לפי ביצועיהם בשבועות ההכשרה ולאחר מכן, ייבחרו המצטיינים להובלת תחום בצוות. "זה לא שהמפק"צ יושב ומפקד על כל ביצועי החיילים על סמך הידע שרכש במהלך הצבא", מבהיר מפקד היחידה. "בכל צוות יש בנאי, שהוא המוכשר ביותר לעניין ולכן הוא הבר סמכא. כך גם נווט שיושב ומתכנן ברמת הציר ועוקב אחר נקודות ממשק עם הכוחות, תצפיתנים שאחראים למסדר הציוד והתנהלות עם האמצעים החדשים, וכל תפקיד אחר. אליהם פונים כדי לקבל את המילה של 'איש המקצוע' בכל נושא שקשור לתחום ההתמחות שלהם".
אחריות לצד עצמאות ואמון מצד מפקדים
כשאחריות החיילים משתלבת עם הענקת עצמאות ואמון מצד המפקדים, מתפתחת ומשתכללת המחשבה החופשית, וכיאה ליחידה מיוחדת, היא הופכת לשימושית במיוחד. במגלן סומכים על הלוחמים במציאת פתרון לבעיות שצצות, החל מנושאי אמל"ח וטכנולוגיה ועד לתורת הלחימה. "אחד מהדברים היפים ביותר ביחידה", אומר רס"ן מ', "הוא עד כמה פתרון הבעיות, הצעות הייעול, דעות, חידושים ותוכניות מגיעים מלמטה למעלה ולא מלמעלה למטה".
הוא מספר כי כשמתעוררת דילמה ביחידה, פעמים רבות מחליטים לפנות ללוחמים עצמם. "הם באים עם כל כך הרבה רעיונות. הם אנשי השטח, וברגע שמערבים אותם במציאת פתרון שעשוי להקל או להגן עליהם, כוח הרצון שלהם בשמיים. המוטיבציה החדשה, כמו זריקת אנרגיה - גורמת להם להשקיע כל כך הרבה מחשבה וניסיונות לגיבוש פתרון, שרוב הזמן הם מוצאים דרך להתגבר על מכשול הרבה יותר מהר משאנחנו היינו מצליחים, ועל הדרך אנו מגבירים את תחושת העצמאות וביטחון היחידה בלוחם", מוסיף מפקד היחידה בחיוך. "לא סתם מוטו היחידה הוא 'בהשקט ובבטחה'. חייל במגלן מחויב ליותר. מצד אחד יש את הצד של 'הבטחה'. כלומר הרמה המקצועית בה מתבצעות הפעולות. בביטחון בנשק שלהם, בחברים שלהם ובמפקדים. ואילו 'השקט' הוא לא רק עניין של בטחון מידע וסודיות, אלא גם בהיבטי צניעות ורצון ללמוד, לקבל ולהשתפר כל הזמן".