צריכת היין בישראל עלתה פלאים בעשורים האחרונים, ולא מפתיע שיקבים הפכו ליעד תיירותי נחשק. לפני כעשור שתו הישראלים בממוצע כשלושה ליטר יין בשנה והשנה הנתון הוכפל והמדד עומד על כשישה ליטרים בשנה בממוצע. קפיצת המדרגה בצריכת היין, נובעת לא רק מהמוניטין והמודעות למשקה שעלו פלאים, אלא גם מפריחת חקלאות היין בארץ, וטרנד היקבים ששטף אותנו מצפון לדרום עם ייננים שעושים עבודה נהדרת ומייצרים יין נפלא שקוטף גם פרסים בינלאומיים. 

> ממש מחוץ לדלת: לינה בסמוך לקטיף דובדבנים

אבל כידוע' אם שותים לא נוהגים ולאוהבי המשקה הפתרון של אירוח לצד היקב, לא יכול להיות יותר אידיאלי. מצאנו לכם חמישה אתרי אירוח שיש להם יקב, ואולי בחלק האבולוציה התרחשה הפוך ומדובר ביקבים שיש להם גם אירוח. כך או כך' תמצאו אותם בכל הארץ ותוכלו ליהנות מכל הטוב שיש להם להציע.

יקב אסף – רמת הגולן

יקב אסף (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר
יקב אסף (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

כפר היין 'קדם' שבמרכז רמת הגולן, הוא התגשמות של חלום משפחתי, שנרקם מתוך חזון, אהבה וגם עבודה קשה. ויותר מכך הכפר אמנם מזכיר חוות בודדים שכן מרבית בני משפחת קדם המורחבת חיים בו בצוותא, אך הוא גם מעין ESTATE WINARY, אחוזת יין כהלכתה. אסף קדם, אבי המשפחה, עושה יין כבר משלהי שנות ה-90, בראשית דרכו שלא תחת המותג 'יקב אסף' שכן הכפר הגיע בשלב מעט מאוחר יותר, אבל הניסיון הצטבר אם בגידול כרמי היין ואם בהכנתו. מרגע שהתקבל שטח הכפר, הקימה בו המשפחה מתחם לתפארת. היקב הוא מבנה תעשייתי גדול וחדש, אך מרכז המבקרים שוכן במבנה בזלת ישן ויפהפה ששופץ בטעם טוב ומתאים לאירוח. מאז הוקם היקב, ידעו בני המשפחה שהמקום אינו שלם בלי אירוח וגם את זה הגשימו כשבנו במו ידם שש בקתות עץ מקסימות. כל אחת נטועה בשטח עתיר עצים וצמחייה שופעת, ניחוח היערה מקבל את האורחים בשערי המתחם וממלא את הנפש. הבקתות רחבות ידיים, הן לא זהות אך סגנון העיצוב דומה ויש בו משהו אקלקטי נעים לעין המבוסס בעיקר על חומרים טבעיים. בכל בקתה יש לצד מיטת ענק סלון קטן, מטבח מצויד למשעי, שולחן אוכל, חדר רחצה ומרפסת חיצונית עם פינת ישיבה.

החיבור של אירוח ויקב שלם כאן ולא צריך לעשות כלום מלבד ליהנות שכן האירוח מאפשר זאת והגישה היא שלא צריך לצאת מהמתחם בכלל. במקרר מחכים לאורחים פינוקים כיפיים שמהווים ארוחת ערב קלה של גבינות, סלט, מטבלים וממרחים, מיני מאפים, עוגיות ונשנושים. יש חלב ושני בקבוקי יין אדום ולבן. ובכלל האירוח הוא בסגנון של יין הכל כלול, זאת אומרת שאם בא לכם לטעום סוג אחר? אפשר לקפוץ למרכז המבקרים. בבוקר מגיעה לחדר סלסלה נוספת, עם תוצרת דומה אך שונה, עם התאמות מעשירות של בוקר כמו מיץ תפוזים, סלט ביצים, ירקות, גבינות ממרחים, מאפים, גרנולה ועוד. לכל אחד מבני המשפחה תפקיד מוגדר במערך השלם. עדי הבת מנצחת על המטבח ומייצרת מנות וטעמים מבוססי חומרי גלם מהגולן. בעבר היה אפשר לשבת ולהזמין, מאז המלחמה השתנה מעט הקונספט, ובהיעדר עובדים עברו לסגנון כיפי לא פחות של מעדניה. מדי בוקר מתמלאים המקררים בגבינות, מטבלים וממרחים, ומאפים טריים לצד מיצים, קרקרים, עוגיות, אגוזים ועוד. האורחים מצטיידים בסלסלה, בוחרים את שחשקה נפשם, ויוצאים למרחב החיצוני לסעוד כטוב לבם עם יין. אורן אחיה, הוא היינן ומייצר ביקב שורת יינות החל מלבנים דרך רוזה ועד מיני אדומים, מנעד רחב ומגוון. כרגע אין טעימות סדורות, אך אפשר לקנות יין. במרכז המבקרים ולהתיישב בחצר היפה תחת עצי אקליפטוס גדולים, בשקט הפסטורלי, או לשוטט בכרמים שנטעו בשנים האחרונות בשולי הכפר ולהרגיש כמו בקיאנטי.

לעוד פרטים


 יקב ומלון בוטיק סמדר – זיכרון יעקב

יקב סמדר  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר
יקב סמדר  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

בשנת 1882, הגיעו לארץ ישראל זאב ודבורה שפירא. הם עלו מרומניה, וכשהספינה שלהם עגנה בבירות הם מצאו רב שישיא אותם. בארץ התגלגלו לזכרון יעקוב ונמנו על מייסדי המושבה. הימים אז היו קשים, הם קיבלו שטח אדמה, בנו בית בו נולדו להם 19 ילדים, והחצר שימשה לחיות המשק ולחקלאות. בשנת 2025, השטח עדיין שייך למשפחת שפירא, הנין מוטי שפירא ובתו סמדר שפירא ברקסמן, מנהלים במקום יקב קטן ומלון בוטיק. אזור זיכרון יעקוב ידע ניסיונות רבים של מיני גידולים חקלאיים שלא צלחו בעיקר בגלל האדמה. כאשר הברון רוטשילד פרש חסותו על המושבה, החלו לגדל כאן כרמי יין, בעיקר קריניאן, זן מעודן שהתאים לאקלים ובהמשך ניטעו זנים נוספים. ההצלחה הפכה את המושבה לאזור יין פורה מוקף כרמים מוריקים. גם מוטי שפירא היה חקלאי שגידל נשירים וענבי יין ליקבים אחרים. בשנת 1998 דבק בו החיידק והוא הקים יקב ביתי 'סמדר' ותמיד שמר על ייצור בוטיקי. התנודות בענף שידעו עליות ומורדות, הביאו אותו להחלטה מודעת לפני זמן מה, להפסיק את החקלאות ולצמצם אותה לצרכים המשפחתיים והעסקיים בלבד וכך הוא עדיין מגדל כרם לשמן זית לצד שמונה דונם של ענבי יין מכמה זנים שנועדו ליין לצריכה עצמית ולאורחי מלון הבוטיק 'סמדר' שהקימו בשנת 2009.

ארבעת חדרי המלון שוכנים בקצה הנחלה המשפחתית, במבנה בצורת האות ח', החדרים מרווחים מאוד, מעוצבים בחן אקלקטי נעים לעין, עם חדר רחצה ענק ומרפסת זעירה. מתחם האירוח כולל בריכה מחוממת כל השנה, סאונה וחדר כושר. הקבלה וחדר האוכל שוכנים במבנה אותנטי ששימש כאורווה ועד היום נותר בה האבוס. כאן מוגשת ארוחת בוקר כפרית ונערכות טעימות יין, בשלב זה לאורחים בלבד. סמדר ומוטי הם צוות שמשלים אחד את השני, הוא עושה יין והיא על הסיפורים. היקב מייצר רק יינות אדומים בדגש על יישון ארוך ובטעימות דוגמים שלושה, בליווי הסברים ופלטת גבינות. למדנו שהטיפול בגפנים נעשה במינימום מים ודשן ולכן היבול נמוך, הענבים קטנים, אבל התוצאות נהדרות כי יש יותר מקום לקליפה שמוסיפה טעמים. יש משהו מאוד נעים בפשטות של האירוח אבל גם באותנטיות שלו, אפשר ליהנות מהיין כמה שרוצים, לנשנש בנחת ולטבוע בטעמים.

לעוד פרטים


יקב מטלר – מושב עגור

יקב טלר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר
יקב טלר (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

הכביש המתפתל למושב עגור, מכניס את המטייל לאווירה הפסטורלית של אזור עדולם, מרחב כפרי גבעי וירוק כמעט כל ימות השנה, שכיף לגלות בו פניני חן. חבל הארץ נודע בעבר כאזור יין ונותרו בו שרידי גתות רבים, עדות דוממת לתרבות יין בת אלפיים שנות. לפני שנים אחדות זכה האזור בתואר הרשמי 'אפלסיון' שמשמעו אזור יין כפי שנהוג באיטליה, צרפת ועוד. הסיבות לכך רבות, לא רק אקלים, אלא גם קרקע, משרע טמפרטורות ועוד. בתוך כל אלה שוכן במושב עגור יקב מטלר, יקב בוטיק קטן הפועל למעלה מעשור ומבוסס על תרבות משולבת של אירוח, יין וגם אוכל. החצר היפה של בני הזוג לאה והנץ מטלר, הופכת בימים שלישי עד שישי, למעין מסעדה. תחת עצי פרי ושמשיות פזורים שולחנות וניתן להתארח וליהנות מטעימות יין אבל גם מארוחות ברנאץ' לפי תפריט. כשחם או קר מדי אפשר לעבור למרפסת הסגורה ולהרגיש בבית, כי ככה הם אוהבים. החצר וגם המרפסת, צופות אל חלקת הכרם הסמוכה לבית, שמלבלבת בימים אלה. חלוקת העבודה בין בני הזוג מאוד ברורה. היא הייננית אך גם הבשלנית והאומנית, והוא אחראי על תקשורת וסיפורים, אבל גם על העבודה הפיזית הקשה בכרם כולל תחזוקת אזור האירוח. במרחבי המתחם פזורים הציורים הנאיביים של לאה ויצירות אמנות נוספות שמצליחות להרגיע. גם היין כאן מרגיע וזה המקום לטעום ולנשנש משהו ליד בכיף. בני הזוג מייצרים כ-7000 בקבוקים בשנה, בעיקר רוזה ואדום ואם תסתכלו על התוויות תגלו שהסגנון מוכר, כי לאה ציירה אותן. בפאן הקולינרי יש בתפריט מנות בניחוח ביתי, כפרי כמו שקשוקה, סלט, מאפים ולחמים, גבינות, ממרחים וריבות שהיא רוקחת. אם בא לכם לברוח לטבע, יש מקרר עם תוצרת מגוונת – לבחור ולברוח אל המרחבים.

בגזרת האירוח יש בחצר היפה של המשק ארבע יחידות אירוח, שתיים מהן זוגיות מעוצבות בסגנון כפרי רומנטי, לצד שתי סוויטות גדולות למשפחות או לשני זוגות הכוללות שני חדרי שינה, סלון עם אלמנטים מפתיעים ומטבח מאובזר. גם כאן מדיף העיצוב חמימות כפרית, נעימה ונוחה, שילוב של חומרים טבעיים וצבעים מרגיעים. יש חצר קטנה והמון פריטים קטנים שמשביחים את האירוח (כירבוליות, ספרים ועוד) וכמובן שאת הקירות מעטרים הציורים של לאה.

לעוד פרטים


חוות כרמי עבדת – נגב

כרמי עבדת  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר
כרמי עבדת  (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

מי שמכיר את כבישי הנגב, זוכר ששלט קטן המודיע על חוות כרמי עבדת, ניצב בדרך כבר הרבה שנים. זוהי אחת מחוות הבודדים הראשונות שקמו לאורך כביש 40, בין שדה בוקר למצפה רמון, חווה גדולה וותיקה שהולכת ומשתבחת עם השנים. תיירות הייתה כאן תמיד אבן שואבת וכבר בתחילת הדרך הוקמו בה בקתות אירוח מבודדות שהיו פזורות על גבעה נישאה צופות אל הנוף ונהנות משקט מדברי. היה בהן משהו פורץ דרך כי הרצפה הייתה עשויה מחלוקי נחל והסגנון העיצובי היה פשטני אבל חינני והן עדיין שם. שתי בקתות גדולות נוספות נמצאות בחלק התחתון מבחינה טופוגרפית, הן משפחתיות טובלות בירוק ובצמחיה ופחות עם נופי המדבר, אך הן אינטימיות. לכל הבקתות פינת מנגל ומדורה, ג'קוזי פרטי ושכשוכיות, חלקן משותפות. לפני כמה שנים נוסף כפר אומנים יוצא דופן, שמונה חדרים חביתיים שעוצבו בהשראת חביות יין עגלגלות. הם קטנים יותר אבל מתוקים מאוד, עם פינת קפה מיטה זוגית ומיטת יחיד. לכפר האמנים מתחם משותף של שכשוכיות ומטבח לבישול כולל עמדות מנגל ואמצעי בישול.

האירוח המקומי כולל ארוחת בוקר המוגשת לבקתות בצידנית ולאורחי כפר האמנים בבית הקפה המקומי, שפתוח כל השבוע (למעט יום א') גם לאורחים מבחוץ. התפריט חלבי וכולל מגוון פרודוקטים אזוריים כגון גבינות מבארי, מיצים מנאות סמדר וכד'. לפני כמה שנים נוסף במקום יקב עליו אחראי הבעלים אייל יזרעאלי. אייל מייצר כ-10,000 בקבוקים בשנה ויש בהם יין לבן, רוזה, אדום ואפילו יין קינוח פורט. עם זאת מדובר בסך הכל בחמישה סוגי יין וגם הם משתנים לפי הבציר. היקב המקומי גדול ומרשים מאוד, בעיקר האמפורות הגדולות והעתיקות, שהן למעשה כדי יין שהושאלו ליקב מרשות העתיקות, והם עדות לכך שגם במדבר הפיקו יין לפני אלפי שנים כך שיש מורשת ארוכה. חובבי יין מוזמנים לטעימות של חמישה סוגי יין. המהדרין יוכלו ליהנות מחבילה מורחבת שיש בה גם סיור ביקב ובמרכז המבקרים, אירוח של גבינות קינוחים ושתייה חמה ובקבוק יין לקחת.

אם כבר הגעתם תוכלו ליהנות מחוויה ומוצר חדשים. מהחווה יוצא מסלול הליכה מעגלי של כשעה וחצי. אפשר לצאת אליו עצמאית, ולקחת סלסלת פיקניק חדשה שיצרו כאן, להתמקם באחת הנקודות אל הנוף ולהתפקנק בנחת. חובבי הידע יכולים להוריד אפליקציה שמעניקה מידע על התחנות לאורך המסלול כגון הכרם, ציורי הסלע, אתר קבורה עתיק ועוד. אפשר גם להתמקם באחת מפינות הישיבה הפזורות בחווה וליהנות מהשלווה הפסטורלית.

לעוד פרטים


חוות נועם במדבר – מצפה רמון

נועם במדבר (צילום: חוות נועם במדבר)
צילום: חוות נועם במדבר
נועם במדבר (צילום: חוות נועם במדבר)
צילום: חוות נועם במדבר

בשנת 2004, כחלק מתכנית חוות הבודדים בנגב, הוקמה חוות נועם במדבר על תוואי דרך היין. איריס ובני הררי המייסדים, עסקו בתחילה בחקלאות ובהמשך הוסיפו תיירות ויקב. הבן דרור הצטרף בהמשך לעסק המשפחתי ובחווה המטופחת הם מארחים באהבה גדולה. החווה משתרעת על שטח של כמאה דונם, יש בה שטחי חקלאות כגון כרם זיתים וכרמי ענבים אבל גם אזור של בוסתן שופע עצי פרי לשימוש האורחים.

האירוח בחווה מתאפשר בכמה מתחמים. הבסיסי הוא שטח לקמפינג, באים עם אוהל מהבית מוצאים פינה ומתמקמים. יש מקום למדורה ואווירת מדבר נהדרת. לא בא לכם לסחוב אוהל? נסו את אוהלי הנגב, שמונה אוהלים משודרגים עם מזרנים, תאורה ומזגן. צריך להביא רק מצעים ובמתחם יש מטבח מטיילים מאובזר וכן אזור למלתחות משותפות, שני אלה משמשים גם את אורחי הקמפינג. זוגות בלבד ישמחו לנסות את 'דום מדבר' – כיפות גאודזיות מקסימות, אשר בנויות על במת עץ. לכל דום מקלחת אור ירח ושירותים פרטיים, פינת ישיבה קדמית ונוף נפלא. העיצוב הפנימי מתכתב עם המדבר, עשוי מחומרים טבעיים ויש גם מטבחון בסיסי, מנגל ואופציה למדורה. מי שרוצה יכול להיעזר במטבח המטיילים. בחווה גם שלוש בקתות בנויות, מתאימות למשפחות, בסגנון של סטודיו, חלל אחד עם מיטה פינת אוכל, ספה נפתחת וחדר רחצה. יחידה אחת גדולה יותר ויש בה גם חדר שינה נוסף. כל אחד מסוגי האירוח קיבל אזור נפרד משלו למקסימום שקט והנאה מהמרחב.

משפחת הררי מגדלת ענבי יין מזה תריסר שנים. מצד אחד תמיד היה החלום הרומנטי כמו באירופה של חווה מבודדת מוקפת כרמים, ואז גם באה המציאות הישראלית עם הפתיחות לעולם היין והפור נפל. בשנים הראשונות רק גידלו וכעבור שלוש שנים בצרו וייצרו יין ראשון. בחווה מגדלים שלושה זנים: קברנה סוביניון, קברנה פרנק ופטיט ורדו, מהם מייצרים בלנד יחיד ופחות מאלף בקבוקים, הכי בוטיק שיש. את היין מייצרים בשיתוף יקב גלאי, ואפשר לטעום ממנו ולרכוש ביקב הקטן המקומי. ביקב יש גם שמן זית מתוצרת מקומית וריבות שאיריס מכינה מהפירות הרבים בבוסתן. אגב הבוסתן שהחל בקטן, גדל והתרחב והיום כולל זני פירות מגוונים: תפוחים, שזיפים, תאנים, סברס, רימונים ועוד. אפשר לשוטט בבוסתן ללקט ולטעום בכיף גדול.

לעוד פרטים