מדריד בירת ספרד מפורסמת בתרבות, הארכיטקטורה ההיסטורית ואורח החיים הרגוע שלה, אבל כעת היא נמצאת במרכזו של שינוי דרמטי. העיר שנחשבה בעבר לבירה האלגנטית אך המאופקת של ספרד, הופכת במהירות למגנט המיליארדרים החדש של היבשת, ובכך היא הופכת ליריבה עולה ללונדון, פריז ואפילו מונקו.
על פי דיווחים של הטיימס, מדריד חווה זרם של אנשים עשירים במיוחד, כאשר מיליארדרים מאמריקה הלטינית, ארצות הברית, רוסיה ואסיה בוחרים בה כביתם החדש או כיעד לנופש יוקרתי. שכונות יוקרה כמו סלמנקה ולה מוראליה הפכו למוקדי תנופת העושר הזו, ומושכות כמה מהדמויות העשירות והמשפיעות בעולם, שאומנם הופכים את מדריד ליעד יוקרתי יותר, אבל גם יותר יקר למקומיים ולתיירים.

>> "פגיעה אנושה": ספרד החלה לאסוף מידע אישי על התיירים - גם פרטי בנק
>> ידיים בכיסים: בעיר הזו מתרחש פשע כל שתי דקות וחצי
>> "האכסניה החינמית הגדולה באירופה": מאות חסרי בית הפכו את נמל התעופה של מדריד לבית שלהם
ביתם החדש של העשירים
המשיכה של מדריד למיליארדרים קשורה למגוון תחומים שבין היתר מושכים את התיירים: מזג אוויר ים תיכוני, עושר תרבותי ובטיחות יחסית. שכונת סלמנקה, הידועה בבוטיקים היוקרתיים שלה ברחוב סראנו ובמסעדות יוקרה כמו Ten con Ten, הפכה כמעט לחלוטין למושבה של עשירים מאמריקה הלטינית. האופי של השכונה כל כך השתנה שהמקומיים מתבדחים על כך שהם צריכים להתקשר למסעדות יוקרה במבטא מקסיקני כדי להבטיח לעצמם מקום. כפי שציינה אשת עסקים ספרדייה, "המקסיקנים, כמו האמריקאים, משאירים טיפים ענקיים".

הפרבר הסמוך לה מוראליה, שהיה פעם מקום מפלט שקט לאליטה של ספרד, הפך גם הוא למקלט לעשירי העולם, ובהם השחקן ההוליוודי ריצ'רד גיר, שנמנה בין התושבים החדשים של האזור. Runnymede College, בית ספר בריטי מובחר במחוז, חווה באופן טבעי זינוק בהרשמה של ילדיהם של מיליארדרים אמריקנים.

אבל מדריד היא הרבה יותר משופינג ומסעדות יוקרה. בלב העיר שוכן מוזיאון הפראדו, אחד ממוזיאוני האמנות החשובים בעולם, המכיל יצירות מופת של גויה, ולסקז ואל גרקו. לא רחוק משם נמצא הארמון המלכותי, המהווה עדות לפאר ההיסטורי של ספרד, ופארק דל רטירו, הריאה הירוקה של העיר, שמציע שיט בסירות, פיקניקים ומופעי רחוב. בערבים, ניתן לחוות את הקצב הספרדי האמיתי באחד ממופעי הפלמנקו הרבים הפזורים בעיר, או לצאת לסיבוב טאפאס מסורתי בשכונת לה לטינה ההיסטורית.
נשמה מול ארנק
ההשפעה של העושר החדש הזה במדריד נוגעת באופן ישיר גם להוצאות של התיירים. עליית מחירי המלונות וגל התיירות בספרד משפיעים באופן ניכר גם על מדריד, ובעוד שברמה הלאומית נרשמה עלייה חדה של 7 אחוזים במחירי המלונות, בנוסף לזינוק של 46 אחוז מאז תחילת המגפה, נתונים אלו משתקפים גם בעיר הבירה. הביקוש הגובר ללינה, כפי שבא לידי ביטוי בפריחה המרשימה של מגזר התיירות הספרדי ובשיא של מספרי תיירים, מביא לכך שהמבקרים נאלצים להתמודד עם עלויות גבוהות יותר. מגמה זו אינה פוסחת על מדריד, שהפכה ליעד מבוקש עבור קהל עולמי אמיד, ובהתאם לכך המחירים בה עולים.
זרם השפע הזה גם מעצב מחדש את הנוף האורבני והחברתי של מדריד. מלונות חמישה כוכבים כמו מלון פאלאס המחודש והפור סיזנס חווים פריחה, ומסעדות בעלות כוכבי מישלן משרתות כעת קהל לקוחות זר בעיקר, עם חשבונות שמגיעים ל-30 אלף אירו (120 אלף שקל) לארוחה. אפילו חיי הלילה מתפתחים, עם מועדונים שמציעים בקבוקי שמפניה במחירים אסטרונומיים של 12,500 אירו (50 אלף שקל) לאליטה בין-לאומית שרואה במדריד את מגרש המשחקים החדש של אירופה.

ובכל זאת, לא כולם חוגגים. תושבים ותיקים מביעים דאגה לגבי מה שהם רואים כשחיקת האופי המסורתי של מדריד. ההיסטוריון המקומי, פרננדו דה פארדו,טוען שהעיר, שפעם הייתה ידועה באופי המיוחד וברוח הקהילתית שלה, מאבדת כעת את נשמתה: "אנשים מוזרים הגיעו עם יותר מדי כסף אבל עם מעט מאוד השכלה וגינונים", הוא אומר. זאת בשילוב עם תיירות היתר והדרישה להגביל את מספר המבקרים בעיר, הופכים את מדריד לעיר שהופכת להיות הרבה יותר בין-לאומית, ופחות "ספרדית" באופי שלה.
בטווח הארוך, עליית מחירי הלינה לצד הגידול בתיירות מעלה שאלות לגבי קיימות מגזר התיירות במדריד ובספרד כולה. על אף שהכנסות מתיירות תורמות רבות להתאוששות הכלכלית, קיים חשש שעלויות גבוהות עלולות להרתיע תיירים, במיוחד אלה עם תקציב מוגבל, מלבקר בעיר בעתיד. כדי שמדריד תוכל להמשיך ולשגשג כיעד תיירותי מוביל, תוך שמירה על איכות החיים של תושביה, יש צורך באסטרטגיות לניהול העיר. אלו יכללו רגולציה אפקטיבית, השקעה בדיור בר השגה, וקידום תיירות אחראית שתבטיח שגם המבקרים וגם התושבים ייהנו מהצלחתה של העיר לשנים ארוכות.

למרות תגובות הנגד רבים מאמצים את השינוי הזה של מדריד. המסעדנים, בתי המלון ובתי הספר הבין-לאומיים משגשגים. פרנק פאוול, אחד מבעלי בית ספר הבין-לאומי Runnymede College, רואה בשינויים סימן לעלייה של מדריד בבמה העולמית. "ללונדון ופריז היה את תורן, ועכשיו הגיע תורה של מדריד", הוא אומר. "זאת עיר קוסמופוליטית, אנשים כאן דוברי אנגלית והיא אנרגטית". מגזר היוקרה המשגשג של העיר, קהילת הגולים המשגשגת וההשקעה המתמשכת במוסדות תרבות מרמזים על כך שמעמדה החדש של מדריד כבירת המיליארדרים של אירופה אינו טרנד חולף אלא סימן לבאות. כפי שמציין השף מריו סנדובל: "קורים כעת דברים יוצאי דופן שקשה להאמין להם. מדריד הופכת לביתם של האנשים המשפיעים ביותר בעולם".