בזמן שמטיילים ממשיכים לחפש את השילוב המושלם של הרפתקאות, תרבות ואותנטיות, Fodor's, מגזין הטיולים המפורסם, פירסם את "רשימת היעדים שלא כדאי לבקר בהם בשנת 2025". בעוד שרשימות נסיעות רבות מתמקדות בהדגשה של המקומות השווים ביותר בעולם, צוות העורכים הנועז של המגזין מפנה את הזרקור למקומות שנוסעים צריכים להתלבט לגביהם – או להימנע מהם לגמרי – בשנה הקרובה. ממלכודות תיירים צפופות ועד לאזורים המתמודדים עם משברים סביבתיים, הנה סקירה של היעדים שאולי תרצו לסלק מרשימת היעדים שלכם ב-2025.

החוף הצפוני של סקוטלנד

כביש צפון סקוטלנד (צילום: Helen Hotson, shutterstock)
הכביש הצפוני מרהיב, אבל כבר ממש לא סודי כמו בעבר. סקוטלנד|צילום: Helen Hotson, shutterstock

"מה קורה כשכביש הופך פופולרי מדי, מאיים על הסביבה הטבעית והופך למטרד לקהילות המתגוררות לצדו?", שואלים הכותבים של Fodor's. מסלול הנסיעה בחוף הצפוני של סקוטלנד הידוע בשם North Coast 500 (NC500), הוא מסלול מעגלי באורך 830 ק"מ שלוקח את הנוסעים למסע עוצר נשימה דרך הרמה הסקוטית. זהו מסלול מלא בקווי חוף דרמטיים, טירות היסטוריות, כפרים מקסימים וטבע מדהים. עם זאת, עצם ההצלחה של ה-NC500 היא גם חרב הפיפיות שלו – מה שהתחיל בתור פנינה נסתרת התפוצץ בפופולריות בעשור האחרון, ומושך מאות אלפי מבקרים מדי שנה.

המדריך מסביר: "קמפינג באוהלים או ברכבים היא אחת הדרכים הפופולריות ביותר עבור תיירים לחוות את ה-NC500, אך מחסור במתקנים הולמים כולל אתרי קמפינג, שירותים ואזורי פסולת כימית ייעודיים גורם לבעיות לאורך המסלול. 'קמפינג פראי' בחופים, בשולי כבישים ואפילו בשטחים פרטיים הוא נפוץ, ותושבים מדווחים שמצאו סימנים של מדורות, אשפה, מנגלים ואפילו צואה אנושית". 

באלי, אינדונזיה

באלי אינדונזיה חוף אשפה (צילום: SONNY TUMBELAKA, getty images)
חופים רבים בבאלי מטונפים והתיירים לא עוזרים למצב |צילום: SONNY TUMBELAKA, getty images

באלי, גן עדן טרופי, נכנס גם הוא לרוע מזלו לרשימה היעדים הלא מומלצים של Fodor's בגלל החששות הגוברים מתיירות יתר והשפעותיה המזיקות. ההתפתחות המהירה והבלתי מווסתת של האי הובילה להידרדרות סביבתית משמעותית, כאשר חופים בתוליים ומערכות אקולוגיות ימיות סובלים מזיהום וניהול לא נכון של הפסולת.

מעבר לנזק שגורמת התיירות לטבע ולתשתיות, הזינוק במספרי המבקרים תרם גם לשחיקה תרבותית, שכן מנהגים ואירועים באלינזיים מסורתיים ממוסחרים ומותאמים לזרים. יתר על כן, האי מתמודד עם משבר זיהום פלסטיק חמור, המהווה איום הן על יופיו הטבעי והן על החיים הימיים. המגזין מאמין שהאי שנחשב בעיני רבים ליעד חלומי למעשה חווה "אפוקליפסה מפלסטיק", עם כמויות של אשפה וזיהום סביבתי שפגעו בו קשות.

הערים המתוירות של אירופה

מחאה טנריף האיים הקנריים  (צילום: DESIREE MARTIN , getty images)
המקומיים לא רוצים לראות יותר תיירים. האיים הקנריים|צילום: DESIREE MARTIN , getty images

בשנים האחרונות, תיירות יתר הפכה לנושא כאוב עבור כמה ערים ואיים באירופה שהתגאו זה מכבר בקסמם התרבותי וביופי שלהם. מהרחובות הצרים של ברצלונה ועד לתעלות ההיסטוריות של ונציה, לגל התיירים הבלתי פוסק יש השפעה עמוקה – לא רק על היעדים עצמם אלא על הקהילות שקוראות למקומות האלה בית. מבחינת מגזין Fodor's לא מדובר ביעדים שאתם לא תרצו לבקר בהם, אלא ביעדים שלא רוצים שאתם תגיעו.

המקומיים ביעדים הפופולריים כמו ברצלונה, מיורקה, ונציה, האיים הקנריים וליסבון הופכים מתוסכלים יותר ויותר מזרם המבקרים שממלאים את השכונות, מכבידים על התשתיות ומשנים את המרקם של הערים הללו. מגזין הטיולים מדגיש את ההשפעות השליליות של תיירות יתר, ואומר כי כדאי להימנע מביקור ביעדים האלה עד שהרשויות שלהם יסדירו את נושא תיירות היתר ויוודאו שכולם מרוויחים מהמבקרים – המקומיים והתיירים כאחד.

קוסמוי, תאילנד

קוסמוי תאילנד חוף אנשים (צילום: Lauren DeCicca, getty images)
האי עלול להשתנות לחלוטין אחרי שידור העונה השלישית של "הלוטוס הלבן". קוסמוי, תאילנד|צילום: Lauren DeCicca, getty images

תאילנד היא כבר זמן רב יעד מוביל עבור מטיילים המחפשים חופים יפים, תרבות תוססת ומטבח ברמה עולמית. בין האיים הטרופיים הרבים של המדינה, קוסמוי הוא היהלום שבכתר, ומושך מיליוני מבקרים עם המים הצלולים, אתרי הנופש המפוארים וחיי הלילה התוססים שלו. עם זאת, ברשימת המקומות שאסור להגיע אליהם לשנת 2025, קוסמוי מופיע באופן בלתי צפוי, והאשמה נופלת על סדרת הטלוויזיה "הלוטוס הלבן".

במהלך השנה הבאה סדרת הטלוויזיה הפופולרית צפויה לעלות לשידור, כשעלילת העונה השלישית תתרחש באי קוסמוי, ורבים חוששים לגורלו של האי. "מומחים חוששים שהתנועה המוגברת תחמיר את הבעיות הקיימות באי", נכתב במגזין. "יש כיום 200 אלף טון של פסולת שיושבת במזבלה מעבר לקו הראייה של אתרי תיירות ווילות מפוארות, כמו גם פיתוח חדש מהיר, לעיתים לא מוסדר, על צלע ההר". לעת עתה, קוסמוי נותר יעד יפהפה, אך האם הוא ימשיך להיות שווה ביקור בשנים הקרובות יהיה תלוי באופן שבו המטיילים ותעשיית התיירות יבחרו לפעול בו בשנים הקרובות.

הר האוורסט

אוורסט מטפסים לכלוך אשפה (צילום: DOMA SHERPA, getty images)
ההר הקדוש מלא באשפה שכמעט ולא ניתן לפנות. האוורסט|צילום: DOMA SHERPA, getty images

הר האוורסט, הפסגה הגבוהה בעולם, הפך לקורבן של הפופולריות שלו. הצפיפות והמסחור גבו מחיר מההר הקדוש לנפאלים, הכתימו את יופיו הבתולי ומהווים סיכון סביבתי משמעותי. המספר ההולך וגדל של המטפסים הוביל לבעיות כמו הטלת פסולת, חוסר יכולת בסילוק הפסולת ופגיעה אנושה במערכות אקולוגיות שבריריות.

רשימת היעדים שיש להימנע מהם מדגישה את הצורך הדחוף להגן על פלא הטבע הזה על ידי הרתעת מטיילים וקידום תיירות אחראית. לפי המגזין, הגיע הזמן לחשוב מחדש על הגישה לטיפוס על ההר הגבוה בעולם, ולתעדף את הרווחה של הפסגה המפוארת הזו, בין היתר בשל החשיבות שלה והקדושה שלה לבני שבט השרפה שחיים במרומי רכס ההימלאיה.

איי הבתולה הבריטיים

ספינות קרוז איי הבתולה  (צילום: Khairil Azhar Junos, shutterstock)
האיים היפהפיים עמוסים במטיילים שמגיעים מספינות הקרוז. איי הבתולה הבריטיים|צילום: Khairil Azhar Junos, shutterstock

איי הבתולה הבריטיים (BVI), גן עדן טרופי הידוע במימיו הצלולים, אתרי הנופש המפוארים והחופים הפוטוגניים שלו, הפכו כבר מזמן ליעד חלומי למטיילים המחפשים את המפלט המושלם. האיים השוכנים באיים הקריביים, כבר מזמן הפכו ליעד יוקרתי ומבוקש, אבל לפי הרשימה של Fodor's לשנת 2025, איי הבתולה הבריטיים מתמודדים כעת עם בעיות שהופכות אותם לפחות מסבירי פנים עבור תיירים.

האיים הפכו יותר ויותר תלויים בתיירות של קרוזים, מודל שלעתים קרובות לא מצליח להועיל לקהילות המקומיות. הסתמכות יתרה זו על ספינות ענק הובילה לחששות לגבי הידרדרות סביבתית, שחיקה תרבותית ואי שוויון כלכלי. "הדגש על תיירות הקרוזים מונע את הרווחים המקומיים מתיירים", כותב המגזין, "והמתנה של 13 שנים לתוכנית תיירות מקיפה הותירה את המקומיים סקפטיים ששיפורים בפיתוח ובתשתיות נמצאים באופק".

אגריג'נטו, סיציליה

אגריג'נטו סיציליה איטליה (צילום: elesi, shutterstock)
מלאה בעתיקות והיסטוריה מרתקת, אבל עלולה להיות עמוסה בשנה הבאה. אגריג'נטו, סיציליה, איטליה|צילום: elesi, shutterstock

העיר אגריג'נטו, השוכנת בחוף הדרומי של סיציליה, היא אבן שואבת לחובבי היסטוריה, חובבי ארכיאולוגיה ומטיילים המחפשים הצצה לעבר העתיק של איטליה. אגריג'נטו הידועה בעיקר בזכות עמק המקדשים המדהים, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, מתגאה באחד הריכוזים המרשימים ביותר של חורבות יווניות עתיקות מחוץ ליוון. הנופים המדהימים של מטעי זיתים, כרמים וגבעות סלעיות המקיפות את העמק, בשילוב עם המרכז ההיסטורי המקסים של העיירה, הפכו אותה ליעד שחובה לבקר בו עבור אלה הלהוטים לחקור את ההיסטוריה העשירה של סיציליה.

עם זאת, על פי הרשימת העכשווית, אגריג'נטו היא אחד המקומות שמטיילים צריכים לשקול מחדש את הביקור בהם. ב-Fodor's מסבירים: "העיר מתכוננת להיות בירת התרבות האיטלקית בשנת 2025, מה שכנראה יביא לעלייה במספר המבקרים. עם זאת, האזור עומד בפני משבר מים חמור שעלול להחמיר עוד יותר על ידי הגברת התיירות, ועלול לפגוע באופן בלתי הפיך באוצרות התרבות היקרים ביותר שלו ולפגוע בתושבים".

קרלה, הודו

קרלה הודו (צילום: Dmitry Rukhlenko, shutterstock)
התיירים כבר גילו את המקום המדהים הזה. קרלה, הודו|צילום: Dmitry Rukhlenko, shutterstock

קרלה, שנחשבת לעתים קרובות כ"ארץ האלוהים", למרבה הצער נכנסה גם היא לרשימה. המדינה ההודית המדהימה הזו, הידועה בזכות הנהרות, החופים והצמחייה השופעת שלה, מתמודדת עם ההשפעות השליליות של תיירות יתר. מספר המבקרים ההולך וגובר הוביל להידרדרות סביבתית, שחיקה תרבותית ולעומס על המשאבים המקומיים.

Fodor's מזהיר כי הקסם הייחודי והאיזון האקולוגי של קרלה נמצאים בסיכון אם לא יאמצו שיטות תיירות חיוביות יותר: "הפיתוח הוא ברובו לא מוסדר, לא בר קיימא ומזיק לקהילות ולמערכות אקולוגיות". כדי להבטיח את השימור לטווח ארוך של המדינה היפה הזו, חיוני למזער את טביעת הרגל הסביבתית ולתמוך ביוזמות תיירות אחראיות.

אואחאקה, מקסיקו

אואחקה מקסיקו  (צילום: Kelli Hayden, shutterstock)
האופי שלה השתנה וממשיך להשתנות כדי להתאים לתיירים. אואחקה, מקסיקו|צילום: Kelli Hayden, shutterstock

העיר אואחאקה (Oaxaca), השוכנת בעמקים של דרום מקסיקו, נחגגה זה מכבר בזכות התרבות התוססת שלה, ההיסטוריה העשירה שלה והמטבח מעורר התיאבון. אואחאקה, אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, היא ביתם של שווקים צבעוניים, ארכיטקטורה קולוניאלית, מסורות ילידים וחוויות קולינריות ידועות בעולם, מה שהופך אותה לחביבה על מטיילים המחפשים אותנטיות ועומק בחוויות התרבותיות שלהם. עם זאת, הפנינה שהייתה מוסתרת עומדת כעת בפני מגוון אתגרים שהופכים אותה ליעד פחות נחשק עבור מטיילים המחפשים חוויה שלווה ואותנטית יותר.

כעת הדברים שהפכו את אואחאקה ליעד עולמי – המורשת התרבותית, קהילות הילידים והמטבח שלה – נמצאים גם תחת לחץ מההשפעות השליליות של תיירות יתר, עומס סביבתי ומסחור המסורות הייחודיות שלה. בקיצור, עלייתה המהירה של אואחאקה כמוקד תיירותי מאיימת על עצם זהותה, והמבקרים עלולים שלא למצוא עוד את אותה תחושת אותנטיות שמשכה אותם פעם לעיר.

טוקיו וקיוטו, יפן

צפיפות, רחובות, טוקיו, יפן (צילום: Yuichi Yamazaki , getty images)
עמוסה, יקרה ולא ממש אותנטית. טוקיו, יפן|צילום: Yuichi Yamazaki , getty images

שתי הערים האייקוניות ביותר של יפן – טוקיו וקיוטו – הן כבר זמן רב בין היעדים המבוקשים בעולם. מהרחובות השוקקים מוארי הניאון של טוקיו ועד למקדשים השלווים של קיוטו, ערים אלו מייצגות את השילוב המושלם של מודרניות ומסורת, ומציעות למבקרים טעימה מההיסטוריה התרבותית העשירה של יפן לצד נפלאותיה הטכנולוגיות החדישות. עם זאת, על פי רשימת  של Fodor's לשנת 2025, שתי הערים המפורסמות הללו מתמודדות כעת עם אתגרים משמעותיים שנגרמים כתוצאה מתיירות יתר, עלויות מרקיעות שחקים ולחץ על התשתיות המקומיות. עבור מטיילים רבים, חווית הביקור בטוקיו ובקיוטו מתחילה להרגיש יותר כמו ניווט במרכז תיירותי צפוף, יקר ומנוכר מאשר מסע תרבותי אותנטי.

בעוד שהמשיכה של טוקיו וקיוטו נותרה בלתי ניתנת להכחשה, Fodor's מזהיר כי הערים הללו הופכות קשות יותר ויותר למטיילים, במיוחד בעונות השיא. הצפיפות, העלויות הגדלות ותחושת התיירות הגוברת גובים את מחירם הן מהמבקרים והן מהקהילות המקומיות שהופכות את הערים הללו למיוחדות כל כך. אם אתם מתכננים לבקר שם ב-2025, כדאי לשקול האם האתגרים הללו ישפיעו על חווית הטיול שלכם – והאם טיול בערים האייקוניות הללו באמת שווה את זה מול הלחצים הגוברים הללו.