המתיחות בין הודו לפקיסטן עלתה לרמה קריטית בעקבות מתקפות צבאיות קטלניות, התכתשויות בגבולות ושיבושי טיסות נרחבים, מה שמעורר חשש ששתי השכנות החמושות בגרעין עלולות לגלוש למלחמה בקנה מידה מלא. בתוך כך, משרד החוץ מבקש להפנות את תשומת לב הציבור לאזהרת המסע (מל"ל) הקיימת ביחס לחבל קשמיר, הקוראת להימנע מכל ביקור בחבל ושהייה בו, למעט מחוז לדאק. משרד החוץ קורא למי שנמצא כרגע בחבל לצאת ממנו לאלתר ולהישמע להוראות כוחות הביטחון המקומיים.
המשבר הנוכחי החל לאחר פיגוע טרור בקשמיר ב-22 באפריל, שבו נהרגו 26 אזרחים, רובם תיירים הודים, ליד העיירה פאהלגם. הודו האשימה חמושים מפקיסטן במתקפה, וטענה כי שלוחה של לשאקר-א-טייבה, ארגון טרור פקיסטני המכונה "חזית ההתנגדות", היא האחראית לטבח. כנקמה, ניו דלהי פתחה ב"מבצע סינדור", שכוון לתשעה בסיסים שחשודים בטרור בתוך פקיסטן ובחלק של קשמיר המנוהל על ידי פקיסטן.
בתגובה פקיסטן החלה בפעולה צבאית משלה, וטענה שהפילה חמישה מטוסי קרב הודיים, ובהם שלושה מטוסי ראפאל מתוצרת צרפת, נכס יקר של חיל האוויר ההודי. בעוד שהודו טרם אישרה את הדיווחים הללו, היקף העימות כבר זעזע את הפסקת האש השברירית שנחתמה ב-2021.

>> "הייתי מפוחד למות": זה מה שהישראלים לא אומרים על הטיול בחו"ל
>> הוכתרה: זאת המדינה שחובה לטייל בה בשנה הבאה
>> כדאי שתכירו: העיר הזו עברה שיפוץ ענק כדי להפוך למגנט תיירות
עבור אלה שמטיילים כעת בהודו חוסר הוודאות והמתח הולכים וגוברים. שלו, תייר ישראלי שנמצא כיום בדרמסלה, עיירה שקטה בצפון הודו, מתאר את הניגוד שבין הפאניקה התקשורתית לשקט המקומי, שנכון לעכשיו עומד על כנו. לאחר שבילה למעלה מחודשיים בנסיעות ברחבי המדינה, מגואה בדרום ועד לעמק פרוואטי בצפון, הוא אומר שיש "כאוס על הגבול באזור קשמיר שבו התרחש הפיגוע", וכי "אי אפשר להגיע למחוז לה בלאדאק, שהוא די מסוכן". עם זאת, הוסיף, "אין פה מתח אמיתי ביומיום. הלחץ הוא אך ורק מהסביבה בישראל".
ובכל זאת, מטיילים ישראלים בהודו נשארים ערניים: "אם תפרוץ מלחמה", אומר שלו, "אני מאמין שיכוונו אותנו וישלחו טיסות חילוץ. לא ישאירו כאן ישראלים במצב כזה". לעת עתה, הוא רואה בנפאל ובמדינות השכנות מקלט בטוח פוטנציאלי אם המצב יחמיר עוד יותר. חשוב לציין כי כיום קיימת אזהרת מסע משולבת להודו, כאשר המל"ל מגדיר את אזור חבל קשמיר, מלבד לדאק, ברמה המסוכנת ביותר (4), ואת שאר חלקי הודו ברמה בינונית (2).
המתיחות משתקת את הטיסות והתיירות
למעלה מעשרה נמלי תעופה הודיים נסגרו, וחברות תעופה בין-לאומיות ביטלו או ניתבו טיסות כדי להימנע מהמרחב האווירי הפקיסטני. אמירייטס, בריטיש איירווייז וסעודיה השעו מספר שירותים לערים כמו איסלמבאד ולאהור. חברות תעופה אסייתיות, כולל Korean Air ו-China Airlines, עושות עיקוף ארוך יותר מעל מיאנמר והמפרץ, מה שגורם לעיכובים ומוסיף לעלויות התפעול. "יש דאגות בטיחות", מזהירים בפלטפורמת המעקב אחר מטוסים FlightRadar24, ומדגישים כי חלק מהטיסות מהודו לאירופה כבר נאלצו לבחור במסלולים ארוכים משמעותית מאשר בעבר.

חוסר היציבות הגוברת פוגעת קשות בתיירות, במיוחד במדינת ג'אמו וקשמיר, מוקד הפיגוע באפריל. חודש מאי מציין בדרך כלל את תחילתה של עונת השיא בנסיעות, אך חברות התעופה המקומיות דיווחו על יותר מ-15 אלף ביטולי טיסות לאזור בימים שלאחר הטבח. סקר שנערך לאחרונה על ידי LocalCircles, פלטפורמת מדיה חברתית קהילתית הודית לחיבור אזרחים, קהילות וממשל, מצא שכמעט 60 אחוזים מהנסיעות המתוכננות לקשמיר בוטלו, כאשר סוכנויות הנסיעות מתכוננות כעת לירידה חדה שעלולה להשפיע על אירועים הינדיים קרובים כמו העלייה לרגל למערת אמארנת'.
מנהיגי העולם קוראים בדחיפות לרגיעה, וכך גם האומות המאוחדות, ארצות הברית, סין ורוסיה שפרסמו כולן הצהרות הקוראות לשתי המדינות להפסיק את ההסלמה. לפי המכון הבין-לאומי לחקר השלום בסטוקהולם, ההערכה היא כי גם הודו וגם פקיסטן מחזיקות בכ-170 ראשי נפץ גרעיניים, ואנליסטים טוענים שהשינויים האחרונים בעמדה הצבאית של הודו מצביעים על התמקדות גוברת בתחרות אסטרטגית מול סין, אך מזהירים שהארסנל המתרחב של פקיסטן מוסיף תנודתיות מסוכנת לכל עימות מול ניו דלהי.