למרות הסכם הפסקת האש בין ישראל לאיראן, גורמי ביטחון בין-לאומיים מזהירים כי הסכנה רחוקה מלהסתיים. מדינות ברחבי אירופה, המזרח התיכון וצפון אמריקה נותרות בכוננות גבוהה להתקפות טרור ולוחמת סייבר כפעולות תגמול.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אישר שהושגה הפסקת האש ברשת החברתית Truth Social, וכינה אותה הסכם "שלם ומוחלט" שייכנס לתוקף בהדרגה במשך 24 שעות. עם זאת, גורמי מודיעין ואנליסטים ביטחוניים מזהירים כי איום טרור בחסות איראן, במיוחד באמצעות תאים רדומים, רשתות פשע ומתקפות סייבר, ממשיך להתפשט.

פריז טרור משטרה אייפל (צילום: LUDOVIC MARIN, getty images)
באירופה מתכוננים לגל אפשרי של פיגועים. פריז, צרפת|צילום: LUDOVIC MARIN, getty images

מתחילת המערכה מול איראן המל"ל לא שינה את הנחיות המסע לישראלים בחו"ל. בעוד שהמצב הביטחוני נבחן באופן מתמיד, אזהרות המסע הקיימות נותרות בתוקף, למרות הפסקת האש הנוכחית. למטיילים ישראלים מומלץ להמשיך ולפעול לפי ההנחיות שמבוססות על רמות האיום במדינות שבהן הם נמצאים ולשמור על ערנות. בהתאם להתפתחויות בשטח, המל"ל ומערכת הביטחון עורכים הערכות מצב יומיות, ויפרסמו אזהרות חדשות אם יתפתחו איומים. כמו כן, קו חם הפועל 24/7 נותר פתוח לאזרחים ישראלים השוהים בחו"ל.

טרור ורשתות פשע

מומחי ביטחון מאמינים שאיראן, שנחלשה צבאית ודיפלומטית לאחר התקיפות האחרונות של ארה"ב וישראל על אתרים גרעיניים וצבאיים, עשויה לפנות לטרור ולפעולות חשאיות כדי לבסס מחדש את כוחה. "יכולות המאבק שלהם ותוכנית הגרעין המתהווה נפגעו קשות", אומר מתיו לויט, מנהל מחלקת הלוחמה בטרור במכון וושינגטון. "הכלי האחרון שנותר הוא יכולתה של איראן לבצע מזימות טרור בחו"ל".

לאורך ההיסטוריה טהראן הסתמכה על טקטיקות אסימטריות בתגובה, כולל ניסיונות התנקשות, מתקפות סייבר וגיוס של עבריינים. שירותי המודיעין האמריקאיים והישראלים שיבשו מזימות איראניות רבות לאחר חיסולו של מנהיג כוח קודס קאסם סולימאני בשנת 2020, כולל ניסיונות לכאורה לפגוע בבכירים אמריקאים לשעבר.

רומא קולוסיאום משטרה איטליה (צילום: starmaro, shutterstock)
באיטליה סיווגו עשרות אלפי אתרים כעומדים בפני סכנה|צילום: starmaro, shutterstock

התקיפות האחרונות של ארה"ב על מתקני הגרעין האיראניים, כולל במתקן בפורדו, הגבירו ככל הנראה את המוטיבציה של טהרן להגיב. שר החוץ של איראן, עבאס עראקצ'י, כינה את התקיפות "שערורייתיות" ונשבע כי "איראן שומרת לעצמה את כל האפשרויות להגן על ריבונותה".

בעוד שאין אינדיקציות על איומים ספציפיים, סוכנויות הביון המערביות הגבירו משמעותית את המעקב אחר חשודים ופעילים איראנים שתומכים במשטר. החששות גוברים במיוחד לגבי תאים רדומים, פעילים שמחכים לפקודה כדי לפעול.

שוטר ברחוב שוודיה  (צילום: ADAM IHSE, getty images)
שוודיה מזהירה משילוב של ארגוני טרור בניסיונות לפיגועים|צילום: ADAM IHSE, getty images

תזכיר שהודלף של סוכנות המכס והגנת הגבולות של ארצות הברית (CBP) הזהיר כי "האיום של תאים רדומים מעולם לא היה גבוה יותר", תוך ציטוט כניסתם של אלפי אזרחים איראנים לארה"ב, רבים מהם ללא תיעוד. גורמי מודיעין לשעבר מזהירים כי ייתכן שחלק מהתאים כבר נמצאים במדינה וממתינים לפקודות מטהראן. "לאיראן יש כאן תאים רדומים. יש להם כבר עשרות שנים", אומרת טרייסי וולדר, קצינת CIA לשעבר. "הם רק מחכים לרגע הנכון".

בנוסף לתאים הרדומים, רשת השידור השוודית SVT מדווחת כי שירותי המודיעין של איראן מגייסים חברים בכנופיית פוקסטרוט, ארגון פשיעה בין-לאומי שמעורב במגוון רחב של פעילויות פליליות, לביצוע פיגועים באירופה. מנהיג הכנופיה, ראווה מג'יד, המכונה "השועל הכורדי", נחשב כפועל תחת חסות איראנית בתמורה לתיאום פעולות טרור נגד מטרות ישראליות ואמריקאיות.

היערכות ביטחונית עולמית

מדינות ברחבי אירופה הגיבו בימים האחרונים בהגברת באמצעי האבטחה. איטליה סיווגה כ-30 אלף אתרים תחת סיכון, כולל בסיסים צבאיים, נמלים ומוסדות יהודיים. הרשויות עוקבות אחר תשתיות הקשורות לארה"ב ברומא, מילאנו, נאפולי וסיציליה.

ביוון, הבסיס הצבאי האמריקאי במפרץ סודה בכרתים, מרכז מרכזי לפעילות צבאית אזורית, נמצא תחת פיקוח אינטנסיבי בעקבות מעצרו של מרגל איראני חשוד. פעילות ריגול נוספת הקשורה לאיראן דווחה בקפריסין, שם הרשויות שיבשו תכנון של פעיל לפגוע באזרחים ישראלים. גרמניה וצרפת חיזקו את ההגנה סביב בתי כנסת ומוסדות דיפלומטיים ישראליים, בעוד שבריטניה עצרה אזרחים איראנים החשודים בתכנון פיגועים.

פיגוע זולינגן גרמניה (צילום: Andreas Rentz, getty images)
גם בגרמניה עולה החשש מפיגועים בתמיכת איראן|צילום: Andreas Rentz, getty images

מומחה הביטחון הנס-יאקוב שינדלר אישר ל-t-online כי קיים איום מוגבר לטרור בגרמניה בעקבות ההסלמה האחרונה במזרח התיכון, במיוחד נוכח פעולותיהן של ישראל וארה"ב נגד איראן. שינדלר מציין כי למרות שמספר תומכי המשטר האיראני בגרמניה מצומצם יחסית, קיים בגרמניה קהל גדול של תומכי חיזבאללה וחמאס, יחד עם גורמים מהשמאל הקיצוני ואנטישמים הממוקדים בישראל. שינוי המצב עלול להניע יחידים מחוגים קיצוניים שונים לבצע פיגועים, אך גם המשטר באיראן עלול לתכנן פיגועים כאלה, כפי שקרה בעבר.

שינדלר מעריך כי פיגועים מורכבים אינם סבירים, אך אינו שולל הפעלת רשתות איראניות בחו"ל אם המשטר יתערער. כמו כן, קיים חשש מפעולות של גורמים עצמאיים כמו תומכי חיזבאללה או שונאי ישראל. לארגוני ביטחון גרמניים ניתנה ההוראה להגביר את המעקב אחר מוסדות יהודיים אמריקאיים ולזהות איומים קונקרטיים מוקדם ככל האפשר, שכן שירותי הביון האיראניים עוסקים בריגול אינטנסיבי בגרמניה, כולל איסוף מידע על מוסדות אלו.

ניו יורק שוטרים  (צילום: Ben Von Klemperer, shutterstock)
בארצות הברית מעבים כוחות ומזהירים ממתקפות סייבר|צילום: Ben Von Klemperer, shutterstock

ערים גדולות ברחבי ארצות הברית הגבירו גם הן את האבטחה. משטרת ניו יורק הגבירה את הסיורים סביב בתי כנסת, שגרירויות ומטרות אחרות כמו אטרקציות תיירותיות. סוכנויות פדרליות פרסמו התרעות ארציות המזהירות מפני תגמול אפשרי הן באמצעים פיזיים והן באמצעות לוחמת סייבר.

מומחי מודיעין מכירים בכך שלאיראן אין יכולת צבאית לפגוע בארצות הברית, ולכן הם מזהירים מפני מתקפות סייבר אפשריות על תשתיות ומוסדות פיננסיים, תוך התמקדות במתקפות נגד בנקים אמריקאיים. "אנו מתמודדים עם יריב בעל יכולות גבוהות ובעל מוטיבציה גבוהה", אומר סוכן FBI לשעבר. "לאיראנים יש כלי משחק שונים ובהם סייבר, שליחים ושכירי חרב. האיום הוא היברידי ומתמשך". בעוד שגורמים רשמיים מדגישים שאין איומים מיידיים, גם משרד ביטחון המולדת וגם משרד החוץ האמריקאי פרסמו הודעות אזהרה עולמיות. אזרחים מתבקשים לדווח על פעילות חשודה ולהישאר מעודכנים דרך ערוצים רשמיים.