שוב זה קורה, ושוב זה רגע לפני עונת תיירות משמעותית: לאחר התקיפה של ישראל באיראן וסגירת המרחב האווירי, לפחות עד יום ראשון, חברות התעופה הזרות החלו להודיעה בזו אחר זו על ביטול הטיסות שלהן לארץ.
הפעם, בניגוד לפעמים הקודמות (הלחימה בצפון ב-2024 ונפילת הטיל החות'י בנתב"ג במאי האחרון), בהן החברות דחו בכל פעם לזמן קצר, נראה שהביטולים הם מהירים יותר ולטווח ארוך יותר. כך למשל, חברת לופטהנזה ביטלה ישר לחודש וחצי קדימה, כאש חברת SWISS של הקבוצה לא תחזור עד סוף חודש אוקטובר. כך גם אייר פראנס שביטלה מראש לזמן בלתי מוגבל, ריינאייר שדחתה ישר עד סוף ספטמבר, דלתא עד סוף אוגוסט ועוד.
> הרשימה המתעדכנת: חברות התעופה שביטלו טיסות לארץ
לדברי ד"ר ערן כתר, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות באקדמית כנרת, "הפעם ייקח פרק זמן משמעותי עד שהחברות הזרות, ובראשן חברות התעופה האירופאיות והאמריקאיות, יחזרו לטוס לישראל, והנוסעים יידרשו להסתמך על טיסות חילוץ שיאופיינו בביקוש גבוה ובזמינות מוגבלת.

"חברות התעופה הזרות, אשר בחודשים האחרונים הביעו מורת רוח רבה מחוסר היציבות הגיאופוליטית בישראל, צפויות להשהות את הטיסות לאזור לפרק זמן משמעותי. לקראת הקיץ הקרוב, הצפוי להיות שיא תיירותי באירופה, סביר כי מספר הולך וגדל של חברות תעופה יבחרו להשאיר את המטוסים בטיסות בטוחות באירופה, על פני להקצות אותן לטיסות לתל אביב אשר סיכויי המימוש שלהם אינם ברורים.
"מועד התקיפה, רגע לפני חופשות הקיץ של מאות אלפי ישראלים, צפוי לגרום לשיבושים כבדים בתיירות היוצאת מישראל בקיץ הקרוב ויתכן אף כי בחגי תשרי. בהתאם לכך, אלפי ישראלים שכבר רכשו חבילות נופש עלולים להתמודד עם ביטולים או דחיות, והסיכויים למימוש של חופשות בחו"ל אשר תוכננו למחצית השנייה של יוני - נמוך מאוד".
האם יש חברות שלא יחזרו לעולם?
כמובן שעוד מוקדם לדעת מה יהיה, וביממה האחרונה לא מעט אנשים עוסקים בתחזיות וניחושים, אך אם נשפוט לפי האירועים הקודמים, לא מן הנמנע שהסבב הזה, שמגיע זמן קצר אחרי נפילת הטיל החות'י בנתב"ג, יגרום לחלק מחברות התעופה לא לחזור יותר לארץ.
חוסר היציבות וביטולי הטיסות הרבים, לרבות פיצויים לנוסעים, יכולים לגרום לחברות תעופה להגיד "עד כאן". כך למשל, חברות כמו אמריקן איירליינס, אייר קנדה, אמירטס ועוד, עדיין לא חזרו לארץ מאז ביטולי הטיסות בתחילת המלחמה ב-7 באוקטובר, וסביר שהמצב כעת יגרום להן לא לחזור גם בהמשך.

בנוסף, חברה כמו ריינאייר, שלא אוהבת או רוצה להתמודד עם הסיטואציות הבטיחותיות החוזרות, כבר נמצא רגל וחצי מחוץ לארץ. זה פשוט לא משתלם לה כלכלית ותפעולית. כבר לפני חודש אמר מנכ"ל החברה, מייקל אולירי, ש"אני חושב שאנחנו מתחילים לאבד את הסבלנות שלנו כלפי ישראל, בכל הנוגע לטיסות אל תל אביב וממנה. אם שיבושים ביטחוניים כאלה יימשכו, עדיף שנשלח את המטוסים שלנו למקום אחר באירופה".
לריינאייר חשיבות גדולה בשוק התעופה הישראלי, היות שכרטיסי הטיסה הזולים שהיא מציעה, במקביל ליעדים הרבים שאליהם היא טסה באירופה, יכולים להוביל לירידת מחירי הטיסות, בעיקר בזמנים בהם הביקושים גדולים.