החודש הפתיעה צרפת את הקהילה האירופית בכך שהחזירה את בקרת הגבולות בכל המעברים היבשתיים שלה, והשפיעה על הנסיעות אל שש מדינות שכנות ומהן, וכן על בדיקות בטיסות – בתגובה לעלייה ניכרת בפשיעה חוצה גבולות ואיומים ביטחוניים.

לעת עתה, נוסעים המגיעים לצרפת מבלגיה, גרמניה, איטליה, לוקסמבורג, ספרד ושווייץ יידרשו להציג דרכונים וליידע את פקידי הגבולות על הסיבה שהם מבקרים במדינה. בפועל, מאז 1995, המדינות החברות באמנת שנגן ביטלו למעשה את ביקורת הדרכונים בין 29 מדינות, מה שהקל מאוד על תנועה, סחר וקליטת הגירה, אך גם הוביל לחששות ביטחוניים בשנים האחרונות. למרות אופייה של אמנת שנגן, תמיד שמרו לעצמן המדינות החברות את הזכות להטיל ביקורת גבולות, גם אם זמנית, אם הן מרגישות שיש צורך בבדיקות מחמירות: זה מה שקרה בתקופת נגיף הקורונה, וגם בשנת 2015, בזמן שיא משבר ההגירה לאירופה.

פריז צרפת (צילום: Lilly Trott, shutterstock)
צרפת בוחרת להקשיח את המעבר החופשי בגבולותיה. פריז, צרפת|צילום: Lilly Trott, shutterstock

בהתאם לכללי אמנת שנגן, ההחלטה של צרפת יכולה להיות זמנית בלבד, עד שישה חודשים, כשהפיקוח הזמני של צרפת אמור לפוג ב-30 באפריל 2025. עם זאת, כחברה באמנת שנגן היא יכולה לחדש את סגירת הגבולות באופן מיידי אם תראה בכך צורך. זה היה המקרה עם דנמרק במשך שנים, שהודיעה לנציבות האירופית על חידוש ביקורת גבולות כל שישה חודשים. לכן אם צרפת תחליט לחדש את ביקורת הגבולות שלה כל חצי שנה, זה למעשה יהווה עידן חדש בהקשר של אמנת שנגן, ועלול לערער את היציבות שלה. 

למרות הצעד החריג צרפת לא לבד בהחלטה הזו. בחודש ספטמבר החליטה גרמניה להחיל צעדים דומים בגבולותיה לאחר ריבוי מקרי טרור וחשש מפני אירועים נוספים. גרמניה חולקת גבולות עם תשע מדינות, ולכן ההחלטה הזו משמעותית עבור אלו שרוצים לחצות את הגבולות בקלות. כמו במקרה של צרפת, גם גרמניה יכולה לקבוע הגבלות לטווח של חצי שנה בלבד (עד 15 במרץ 2025), אך גם היא יכולה לחדשן במקרה הצורך. אומנם צרפת וגרמניה הן שתי מדינות מרכזיות באמנה, אבל יש מספר מדינות נוספות שהחליטו להשעות את המעבר החופשי בגבולות שלהן.

 מדינות שנגן מקשיחות את מעברי הגבול

אוסטריה הודיעה כי היא מבטלת את האפשרות לעבור ללא בדיקה בגבולותיה עד 11 במאי 2025, עקב רמות גבוהות של הגירה לא סדירה, עלייה בפעילויות ההברחה, לחץ לא פרופורציונלי על מערכת מבקשי המקלט וסיכונים ביטחוניים הקשורים למלחמה באוקראינה ולמלחמה בישראל.

כאמור, דנמרק מחדשת בכל חצי שנה את ביקורת הגבולות, כשיעד החידוש הבא יהיה ב-11 במאי 2025, עקב אירועים הקשורים לטרור ופשע מאורגן בשוודיה השכנה, חוסר יציבות שנגרם כתוצאה ממלחמתה של רוסיה נגד אוקראינה, ריגול רוסי, לחץ הגירה ועוד – כל הגבולות היבשתיים, האוויריים והים עם מדינות שנגן אחרות סגורים.

קופנהגן (צילום: Pics Factory, shutterstock)
דנמרק מחדשת את ההגבלות בגבולות כבר שנים. קופנהגן|צילום: Pics Factory, shutterstock

גם איטליה סגרה את המעבר החלק בגבולותיה עד 18 בדצמבר 2024 וסביר שתחדש את ההחלטה, בשל המלחמה בישראל וסיכון לחדירת טרוריסטים לאדמת איטליה, כתוצאה מהגברת זרמי ההגירה, והמשך האלימות בהקשר של מלחמת רוסיה-אוקראינה, כל נקודות החצייה עם סלובניה סגורות.

הולנד הודיעה גם היא על סגירת מעברי הגבול החופשיים עד 8 ביוני 2025, עקב רמות גבוהות של הגירה בלתי סדירה, הברחת מהגרים, לחץ מצטבר על מערכת ההגירה ועלייה באירועים פליליים במרכזי קליטה – בדיקה גבולות יבשתיים ואוויריים הוחזרה בגבולות עם בלגיה וגרמניה.

נורווגיה היא מדינה נוספת שמחילה צעדים דומים עד 11 במאי 2025, עקב איומים שכוונו על ענף האנרגיה שלה, ניסיונות חבלה מצד שירותי הביון הרוסים, וניסיונות שיפור מתמשכים בהגנה על תשתיות – כל המגיעים דרך הגבולות היבשתיים, האוויריים והים בין נורווגיה לכל מדינה החברה בשנגן ייבדקו.

רומא קולוסיאום משטרה איטליה (צילום: starmaro, shutterstock)
סביר שתחדש את ההגבלות בגבולותיה בקרוב. רומא, איטליה|צילום: starmaro, shutterstock

ביקורת הגבולות בסלובניה אמורה לפוג ב-21 בדצמבר 2024, אך סביר להניח שתחודש בשל המצב הלא יציב במזרח התיכון, התוקפנות של רוסיה נגד אוקראינה ופשע מאורגן – הבדיקות יתבצעו בגבולות היבשתיים עם קרואטיה והונגריה.

גם שוודיה חסמה את האפשרות למעבר חופשי בגבולותיה עד 11 במאי 2025, עקב העלייה לאחרונה בטרור באירופה, עלייה בשימוש בנשק ובפעילות הקשורה לכנופיות, ועימותים מזוינים מתמשכים – כל גבולות שנגן הפנימיים, כולל נקודות מעבר יבשתיות, אוויריות וימיות ייבדקו.

למרות שלא הכריזו על כך באופן רשמי, בדיקות נקודתיות מתקיימות גם בקרואטיה, המדינות הבלטיות (ליטא, לטביה ואסטוניה), ספרד, שווייץ ופינלנד, ובקרת גבולות דרך היבשה ממשיכה להיאכף גם בבולגריה וברומניה.

מה המשמעות לתיירים באירופה שחוצים גבולות של מדינות החברות באמנת שנגן?

רוב הגבולות האירופיים הם רק קווים דמיוניים אחרי שעמדות הגבול פורקו, ולרוב הם עדיין לא מרגישים כמו גבול רגיל. עם זאת, אם אתם נוסעים באוטובוס או ברכבת, ייתכן שפקידי הגבול יעלו לשאול אתכם מספר שאלות ויבדקו את הדרכון שלכם.

משטרה גבול נורווגיה (צילום: VIDAR RUUD , getty images)
השוטרים בגבולות יבדקו את המסמכים לעומק. נורווגיה|צילום: VIDAR RUUD , getty images

תיירים שמתכוונים לטייל באירופה למשך זמן ארוך צריכים להיות ערניים במיוחד. חוק 90 ימי השהייה עדיין תקף, ואלו שייתפסו שוהים זמן רב יותר יתמודדו עם השלכות קשות כמו קנס גבוה, גירוש מיידי מאזור שנגן, או במקרים קיצוניים אפילו איסור כניסה חוזרת.

כאמור, המעבר בין גבולות המדינות יהיה כרוך בהצגת הדרכון, מסמכים שמעידים על כך שאתם תיירים באירופה והוכחה לנסיעה חזרה לארץ. לכן היו מוכנים לעיכובים אם אתם נוסעים דרך היבשה מכיוון שהמשטרה בודקת ביסודיות כלי רכב ומסמכים ומעבר הגבול בהכרח ייקח יותר זמן.