לונדון מושלמת בכל עונות השנה - היא תמיד מלאת חיים, יש בה הפתעות, קניות ואוכל משובח. אבל אם אתם שואלים אותנו מתי הכי כדאי להגיע לבירה הבריטית, התשובה היא חד-משמעית: בין סוף נובמבר לתחילת ינואר. זו התקופה שבה נוסף על כל הכיף "הרגיל" (אוכל, תרבות, בילויים ואווירה שאין שניה לה) העיר לובשת תפאורה של סרט חג מולד הוליוודי, רק שהכל אמיתי לגמרי. ואם זה לא מספיק אז יש בונוס לא רע בכלל – זו גם התקופה של בלאק פריידי ויש סיילים שווים מאוד.

> המדריך המלא למטייל בלונדון

> שוקי הכריסמס המומלצים באירופה

> אלה התאריכים של שוקי הכריסמס באירופה

כמו תמיד, לקחנו על עצמנו את המשימה הקשה - להכין את המדריך המלא לתקופת הכריסמס בלונדון. קחו כוס יין חם, תחבשו כובע סנטה, שימו פופ בריטי ברקע ובואו נתחיל:

לא מפחיד ולא לעשירים בלבד

מאז פרוץ המלחמה, היתה אל על כמעט היחידה שהפעילה את הקו בין נתב"ג ללונדון (בריטיש, וירג'ין ו-וויז אייר הפסיקו את הטיסות שלהן), מה שהפך את אחד היעדים הכי פופולריים להרבה פחות נגיש מבעבר. לפני חודש, חכרה ישראייר מטוס ייעודי כדי להפעיל טיסה יומית לשדה"ת לוטון במחיר שמזכיר את עולם התעופה של לפני המלחמה – החל מ-600 דולאים לטיסת הלוך ושוב. עלינו על טיסה כזו ביום חמישי בבוקר לסופ"ש זוגי ארוך ואחה"צ כבר מצאנו עצמנו בלב רחוב ריג'נט.

תאורה שלא תבייש את לאס וגאס, לונדון (צילום: lazyllama, shutterstock)
לונדון יפה תמיד, אבל הכי יפה בזמן הכריסמס|צילום: lazyllama, shutterstock

כריסמס בלונדון (צילום: Two Flying Boys)
הקור הוא חלק מהאווירה|צילום: Two Flying Boys

"לא מפחיד אתכם לנסוע?" זו כנראה השאלה שנשאלנו הכי הרבה לפני הנסיעה ובזמן הטיול. התשובה פשוטה – לא. משדה"ת נסענו למלון, הוצאנו מהמזוודות מעיל וכובע (כן, קר בלונדון) והצטרפנו לסיור כריסמס בעיר (עליו נכתוב בהמשך). כמו כל טיפול טוב בהלם, נזרקנו ישר לסיור בקבוצה של 16 ישראלים שכדרכנו בקודש לא הצטיינו בשקט רב או ב"הצנעת סממנים ישראליים". שום דבר מזה לא הרגיש לנו לא בטוח. מעבר לזה, לא הרגשנו בשום מקום צורך שלא לדבר עברית בינינו במהלך הטיול כולו. ביום ראשון התקיימה הפגנה באזור כיכר פיקדילי – מצד אחד תומכי ישראל עם דגלי כחול-לבן ותמונות של החטופים, ומצד שני תומכי פלסטין. כלום לא גלש לאלימות או הרגיש מאיים ועצוב ככל שזה ישמע – את רוב העוברים ושבים עניין איך יגיעו לפריימארק יותר מאשר הפצע המדמם שלנו במזרח התיכון.

חגיגת כריסמס מושלמת

לונדון בתקופה הזו מקושטת כמו עץ חג מולד. אלפי נורות צבעוניות מאירות את הרחובות, ריח ערמונים קלויים ויין חם מתובל באוויר, חלונות הראווה מתחרים ביניהם מי יצליח להפוך יותר קסום ומרהיב והמוני מקומיים ותיירים גודשים את הרחובות לקניות ובילויים. ואם זה לא מספיק אז עגלות האופניים מרופדות פרווה ומוארות בניאון משמיעות להיטי כריסמס דביקים של וואם ומריה קארי בלופים.

כמדי ביקור בלונדון, אנחנו הצטרפנו לסיור עם רעבים בלונדון. בפעם הקודמת עפנו על הגרפיטי בשורדיץ' והאוכל בספיטלפילדס, הפעם שוטטנו (ואכלנו) עם עומר ושולי בין האורות שברחובות העיר, שוקי הכריסמס וחלונות הראווה עוצרי הנשימה של דיור, שאנל וFortnum & Mason - שכולם לבשו חג באופן הכי יוקרתי שאפשר לדמיין. לפעם הבאה רשמנו לפנינו סיור טעימות במעוז הקהילה האפרו-קריבית בשכונת בריקסטון.

כריסמס לונדון (צילום: IR Stone, shutterstock)
רק לשוטט ברחובות. לא צריך הרבה יותר מזה|צילום: IR Stone, shutterstock
כריסמס בלונדון (צילום: Two Flying Boys)
שוק חג המולד בלסטר סקוור|צילום: Two Flying Boys

פסטיבל החורף בהייד פארק, לונדון (צילום: Alexey Fedorenko, shutterstock)
גולת הכותרת: הווינטר וונדרלנד|צילום: Alexey Fedorenko, shutterstock

הסיור היה משחק מקדים מושלם לביקור בממלכת הכריסמס האמיתית בהייד פארק: Winter Wonderland. עד ה-5 בינואר הופך הפארק המפורסם לממלכת חורף קסומה בה מבקרים מיליונים. עם מסלול החלקה על הקרח הגדול ביותר בבריטניה, האורות הנוצצים, שוק חג המולד מסורתי, מופעים ומתקני שעשועים כמו רכבות הרים וגלגל ענק לחובבי האדרנלין ואפילו פינה בה אפשר להצטלם עם סנטה – מדובר בחוויה לונדונית אמיתית שמשלבת את הקסם של החורף האירופאי עם הקוסמופוליטיות התוססת של העיר. עלות כניסה (לא כולל אוכל ומתקנים) היא 5 פאונד ויש להזמין כרטיסים ליום ושעה ספציפיים מראש. המלצה שלנו – תגיעו רגע לפני שמחשיך, סביב השעה 16:00, כדי להימנע מתורים ארוכים.

מחזות זמר בלונדון: המלצה ואזהרה

זה כמובן ברור מאליו - אבל אין ביקור בלונדון בלי קצת אוכל לנשמה באזור התיאטראות, הווסט אנד. לא נכביר מילים על הקלאסיקות המוכרות שרצות כבר שנים (בוק אוף מורמונס, טינה, וויקד וכו') אלא רק בלהיטים החדשים ששווה לשים אליהם לב.

עם מוסיקה של אלטון ג'ון ובכיכובה של ונסה ויליאמס שהספיקה להיות מיס אמריקה, לוותר על הכתר בגלל תמונות עירום, לחרוך את MTV בשנות התשעים ולהיות הקול מאחורי פוקהונטס של דיסני - "השטן לובשת פראדה" הוא הדבר הכי חם ועכשיו בסצינת המיוזיקלס הלונדונית. אל תחשבו שתצליחו להשיג כרטיסים מוזלים ביום המופע, מדובר בבסט סלר שצריך לרכוש לו כרטיסים לפחות שבועיים מראש.

ווסט אנד לונדון (צילום: cowardlion, shutterstock)
ווסט אנד|צילום: cowardlion, shutterstock

את הדיס-המלצה שלנו נקדיש הפעם למחזמר המילטון, המספר את סיפור הקמתה ועיצוב ערכיה של ארה"ב דרך סיפור חייו של אחד מאבותיה. אמנם המוסיקה והקאסט בו מעולים (ולכן כל פרסי הטוני) אך ההפקה הבימתית שלו מעט דלה וסיפור העלילה פחות סוחף בלשון המעטה. נודה שבעיניים הישראליות שראו כיצד ערכי "חירות" ו"שיוויון" עוותו מן היסוד במעוזי הליברליזם האמריקאי בשנה האחרונה, היה קשה יותר להעריך ולהתפעם. אנחנו מניחים שגם המילטון מתהפך בקברו.

קצת תרבות: אמילי בפריז במיטה עם הפרופסור מבית הנייר

למטיבי הלכת שמשלבים בין השופינג של אוקספורד לזה של קרנבי גם ביקור במוזיאון, נמליץ על תערוכת ברבי מדליקה במוזיאון העיצוב של לונדון. בתערוכה, שנפתחה במקביל לחגיגות 65 שנה למותג ברבי ב-2024, חוקרת את סיפורה של אייקון התרבות דרך עדשת העיצוב, כולל אופנה, אדריכלות, ריהוט ועיצוב כלי רכב. ורוד הוא לחלוטין השחור החדש.

חובבי התיאטרון (או סתם אבק כוכבים) יוכלו לראות את כוכבת אמילי בפריז (לילי קולינס) והפרופסור של בית הנייר (אלברו מורטה) על במה אחת ב"ברצלונה" או את גרסת הווסט אנד של "דברים מוזרים" שהצליחה מאוד בנטפליקס והולכת באותה דרך בלונדון.

לילי קולינס,
אמילי (ליל קולינס) בלונדון|צילום: Stephanie Branchu, יח"צ באדיבות Netflix

מעדיפים לבלות את הזמן במשהו מגניב ואלטרנטיבי? דמיינו את זה: קור לונדוני של משהו סביב האפס מעלות, אתם לבושים רק בגדי ים (וכובע סנטה אם תתעקשו) לגופכם בעודכם טובלים בג'קוזי חם בתוך סירה במי נהר התמזה, מוקפים בגורדי השחקים המרהיבים של הקנרי וורף, וצופים בסרט שכחו אותי בבית. לתענוג הזה קוראים Skuna Boats Cinema ועלותו 39 פאונד לאדם.

אותו רן שמואלי, אותו הבנק, עיר אחרת

רן שמואלי וגרושתו זהר, אלה של קלארו, פתחו למסעדה המצליחה אחות לונדונית. כמו קלארו בשרונה, גם בלונדון, ממוקמת המסעדה במבנה יפהפה שהיה בנק (ונמצא בבעלות משפחת המלוכה הבריטית) בין ארמון בקינגהאם לקובנט גארדן. לצד חלל ישיבה מעוצב ומוקפד ממוקם בר שוקק ומטבח פתוח שלקח את סודות ההצלחה הים תיכוניים, עשה להם טוויסט בריטי ופיזר עליהם אבקת קסמים לונדונית למנות טעימות מאוד. כך, האגס בנדיקט המסורתי החליף את המאפינס בבוריק ים תיכוני פריך והגיע עם קפה, ליקר וסורבה קוקוס לצידו ועשה לנו את שבת בבוקר, קצת ביתית, הרבה לונדונית ובעיקר טעימה מאוד.

כריסמס בלונדון (צילום: Two Flying Boys)
קלארו הלונדונית|צילום: Two Flying Boys

כריסמס בלונדון (צילום: Two Flying Boys)
סאנדיי רוסט|צילום: Two Flying Boys

אחרי שסגרנו לכם את פינת הבראנץ' של שבת, אנחנו חייבים למלא לכם גם את משבצת יום ראשון בצהריים עם אחת מהמנות הבריטיות הכי מפורסמות – הסאנדיי רוסט. "הצלי של יום א'" הוא מנת דגל אנגלית המורכבת מצלי בשר (שהחלו לצלות לפני היציאה לכנסיה ואכלו עם החזרה ממנה), המוגש עם תפוחי אדמה צלויים ירקות מאודים, יורקשייר פודינג (מאפה קמח ביצים וחלב) ורוטב בטעמים עמוקים. אנחנו מקפידים שלא לעזוב את העיר בלי לסמן וי על מנה כזו והפעם עשינו את זה במסעדה מצוינת בשם Hawksmoor לה סניפים בפיקדילי, קובנט גארדן, ספיטלפילדס, בורו וקנזינגטון (ואפילו בניו יורק ושיקגו).

כריסמס בלונדון (צילום: Two Flying Boys)
בפעם הבאה סיור טעימות בבריקסטון. Two Flying Boys|צילום: Two Flying Boys

בלוג טיולי היוקרה Two Flying Boys באתר, באינסטגרם ובפודקאסט במטוסי אל על

 

* הכותבים היו אורחי ישראייר בטיסה ללונדון