האלוף במיל' גיורא איילנד, לשעבר ראש אגף מבצעים בצה"ל, התייחס הבוקר בתכנית ה"בוקר של קשת" לסקר המיוחד של mako וכן להשלכות ההחלטה להפסיק את הזרמת החשמל לרצועה.
"כל הקונספציה בקשר לעזה היא שגויה. עזה היא מדינה, מדינה שיש לה גבולות ברורים, ממשלה, צבא ומדיניות חוץ והגיע הזמן שנכיר במצב", הסביר האלוף איילנד בתשובה לחשש מפני מערכה צבאית בעזה בקיץ הקרוב. האלוף הוסיף, כי לישראל אין אינטרסים בעזה פרט לאינטרס הביטחוני, ועל כן לדעתו "חמאס וישראל חולקות את הרצון לשיקום הרצועה".
מהסקר המיוחד של mako שנערך בקרב יהודים ופלסטינים בישראל, ביהודה ושומרון וברצועת עזה, עלה כי רוב תושבי עזה מאמינים שקיים סיכוי לשלום בעתיד הנראה לעין. באופן כללי הפלסטינים היו אופטימיים יותר באשר לסיכוי להגיע לשלום, בעוד 50% מהיהודים השיבו שאין סיכוי לשלום בעתיד הנראה לעין.
בעקבות הסקר הבאנו כאן ב-mako עדויות של תושבי מחנות הפליטים ברצועה שהסבירו כי בעזה מעוניינים בהגעה להסדר בשל המצב ההומניטרי הקשה. לדברי איילנד, ההחלטה על ניתוק החשמל רק תחמיר את מצב התושבים שכבר סובלים ממים מזוהמים, ביוב שעולה על גדותיו, חמישים אחוזי אבטלה ואלפי בתים הרוסים.
איילנד מוסיף, כי שני הצדדים מבינים שיש שתי אופציות על הפרק, "הסכם שלום כזה או אחר עם הפלסטינים, או הסדרה דה פקטו של המציאות שקטה מול עזה למשך הרבה מאד שנים. מה שניתן להשיג וזה תלוי יותר בנו, מאשר בכל דבר אחר זה באמת הסדרה מול עזה ואת זה צריך לעשות. וברגע שאתה תבין שהאינטרס של חמאס בעזה הוא לא להילחם בך, אלא להביא לידי ביטוי את שלטונו בעזה ולשם כך הוא צריך גם לגיטימציה בינלאומית וגם סיוע כלכלי, וזה לא סותר האינטרס שלך, תוכל להגיע להסדרה ולשקט יחסית ארוך. כל פעולה מהסוג הזה נותנת תקווה, נותנת עתיד נותנת איזו מחויבות ותקשה אחרי על זה חמאס לשבור את הכלים".
לדבריו, "ההחלטה בנושא החשמל היא שערורייתית, אנחנו משרתים אינטרסים פוליטיים של אבו מאזן ומסכנים את האינטרסים שלנו".
האם ההחלטה לצמצם חשמל לעזה מקרבת בהכרח עימות?
"הייאוש עלול לגרום לאחד משני דברים – או שחמאס יפתח באש, או שמלמטה יהיה תסכול שיוביל גם הוא לפתיחה באש. ישראל צריכה להפסיק להאמין שהסיוע לעזה צריך להיות דרך אבו מאזן, כי האינטרס שלו הוא הפוך. ישראל צריכה להגיד לכל המדינות התורמות להגיע לעזה ולברך כל פעילות כזאת".
בשעות האחרונות מתקיימים מגעים בין ישראל למספר מדינות באירופה, בניסיון להגיע לפתרון ולמנוע את הפחתת העברת החשמל לרצועה. מספר מדינות פנו לישראל כדי לבחון כיצד לפעול בנושא, ולקבל פרטים על המשמעויות והעלויות ועל האופן שבו ניתן להגיע לפתרון הסוגיה.
החשמל בעזה מסופק על ידי ישראל, והרשות הפלסטינית - שמשלמת את החשבון - הודיעה כי תפסיק לשלם, מה שעלול להוביל להסלמה ולמשבר הומניטרי חמור ברצועה. בשלב זה חסרים כ-15 מיליון שקלים בכל חודש, בעקבות החלטת הרשות הפלסטינית - שאושררה שלשום על ידי הקבינט הישראלי - לצמצם את כמות החשמל שמועברת לרצועה.