שישה ימים שמדינת ישראל מתמודדת עם טראומה שהשפעתה צפויה להדהד שנים רבות. כשברור כי לימים הראשונים לטראומה יש השפעה מכרעת, נשאלת השאלה כיצד ראוי לגשת לנושא. בדומה לאזרחים רבים מכל רחבי המדינה, גם מטפלים נרתמים להתנדב בעבור אלו שחוו את התופת.
היום ב-17:30 הפסיכולוגית ד"ר יעל דורון תתארח במפגש זום מיוחד לצד אסי עזר ומיכל עזר סטיין שיעסוק בהתמודדות עם חרדות לאור המצב הקיים. האירוע ישודר בשידור חי באתר mako. עוד לפני כן דורון, אשר בהכשרתה מומחית לטיפול קבוצתי, שיתפה בחוויה שלה בהנחיית טיפולים מסוג זה בקרב משפחות שהיו בחזית וגם חלקה טיפים שעשויים לעזור לתווך את המציאות המורכבת לילדים שנחשפים לאירועים.
"כולם נדרשים לקבל עזרה, החדשות כל הזמן נמשכות ואין הפוגות. אנשים נמצאים בבית ונמצאים כל הזמן בסטרס. הם דבוקים לטלוויזיה, ובמקביל עושים הכל לתרום", פתחה דבריה. "גם העובדים הסוציאליים והפסיכולוגים מגויסים. אני מטפלת קבוצתית אז הלכנו לקבוצות מפונים, קהילות שנחבלו".
ספרי על החוויה שלך.
"זה רגע שאתה בא לקהילה שבה כל אחד עבר חויה טראומטית, ועוד בחושך. חוויה שאתה מנותק והקירות קורסים, באופן מטאפורי וקונרקטי. הנפש והקירות קורסים תוך כדי שהם בעלטה ולא יודעים מה קורה בבניין לידם. כל אחד מחזיק חלק קטן מהסיפור שלו ושל משפחתו, אבל גם ברמת הקהילה וצריך לחבר".
אנחנו שומעים את התיאורים, אלו תיאורים מהשואה.
"צריך להבין שמדינה מייצגת את האבא והאמא שלנו. המדינה צריכה להגן עלינו, אנחנו פונים אליה בתלונות ואוהבים לצחוק עליה. אנחנו מתגייסים למענה וקשורים אליה בעבותות ומרגישים שכרגע היא קצת קורסת. אנחנו מתנהגים כמו משפחה לא מתפקדת, וכל אחד עושה ככל יכולתו".
דורון הדגישה כי צריך להבחין בין עמידות לחוסן וחלקה מספר טיפים להתמודדות. "עמידות זו יכולת להיות מוגן כל הזמן ובכל מצב. ברגע שזה נסדק זה קורס, יש או אין. לעומת זאת, חוסן זה מצב שבו אנחנו נשברים לפעמים אבל יודעים להתרומם מזה. זה מה שיש לעם ישראל כרגע, צריך לחזק ולייצב".
טיפים להתמודדות עם המצב:
- תיווך המציאות - למרות שנדמה שהילדים לא תמיד קולטים, הם קולטים לגמרי. אנחנו לא יכולים לצייר מציאות לא אמיתית, ועלינו לתווך אותה. יש לנו תשובות לחלק מהדברים כמו האופן שבו צריך להיכנס למרחב המוגן. ניתן וצריך לתרגל את זה בשביל לתת ביטחון.
- טקסים - כדאי לשמור על ההרגלים כמו ארוחת הערב ושעות השינה, ילדים זקוקים לשגרה הזו.