יש סיפורים ששומטים לך את הלסת, כאלה שהשכל מתקשה לתפוס שאכן התרחשו במציאות. החל מהערב (חמישי), העיתונאי והמגיש ניב רסקין יצלול לתוך הסיפורים הישראליים הכי מדהימים שקרו, בתוכניתו החדשה "סיפור אמיתי" (אחרי החדשות, ערוץ 12).
בפרק פתיחת העונה יפגוש רסקין את עדי שרון, שנחטף על ידי המאפיה הצ'צ'נית כשהיה בן 12. חוטפיו כלאו ועינו אותו במשך עשרה חודשים, עד למבצע החילוץ ההירואי. הסיפור המטורף הזה טלטל את המדינה - והערב, מול מצלמות "סיפור אמיתי", ישחזר עדי את מה שאירע באותם חודשים בתוך הבור החשוך שבו הוחזק.
"ב'חדשות הבוקר' אנחנו עוסקים כל יום בהרבה מאוד סיפורים שמתפרסמים, זאת תוכנית יומית שעוסקת בהרבה מאוד אייטמים מעניינים, אבל רמת העיסוק היום-יומי והטירוף החדשותי שמסביבנו, לא מאפשרים בעצם לעקוב אחרי סיפורים ולרדת לעומקם", מתאר רסקין בשיחה עם mako, רגע לפני פרק הבכורה, "חדשות מטבען הן מהירות, רגעיות, דינמיות - בטח במדינה מלאת החדשות הסוערות שבה אנחנו חיים".
"הרעיון ב'סיפור אמיתי', זה ללכת לסיפורים המעניינים והמסקרנים, חלקם לא זכורים, ולספר אותם מזווית אחרת - לרדת לעומקם של דברים ולגלות דברים אחרים. יצאנו עם תובנות אחרות לגמרי מאלה שנכנסנו איתן - וזה הרעיון. צללנו לתוך סיפורים מרתקים, וכמעט בכל סיפור כזה שהתחלנו אותו עם מחשבה מסוימת, סיימנו אותו עם מחשבה אחרת לגמרי. הסיפור סחף אותנו למחוזות שלא האמנו שנגיע אליהם".
הסיפור בפרק הפתיחה, אודות חטיפת עדי שרון, טלטל מדינה שלמה.
"כל המדינה דיברה על זה. בסוף שנות התשעים, עדי בן ה-12 נחטף על ידי המאפיה הצ'צ'נית. הוא הוחזק ועונה בחדר קטן, מתחת לאדמה, במשך כמעט שנה. זה סיפור שהיום היה פותח מהדורות. הוא הוחזק בתנאים לא תנאים, מתנדנד בין חיים למוות. בן 12, לבדו. זה סיפור חוצה מדינות עם המון תפניות מדהימות ומפתיעות, אחד הסיפורים הכי מטורפים ששמענו עליהם".
עדי ואביו, יוסי שרון, גורם מרכזי בסיפור הזה, ישחזרו מול המצלמות את מה שקרה.
"זה סיפור על אהבה אינסופית של אבא לבן שלו. הוא יצא למסע חיפושים מטורף אחריו והסיום מפתיע והירואי מאוד. אנחנו פוגשים את עדי הרבה שנים אחרי, ורואים שהסיפור הזה שקרה לו בגיל 12, לגמרי נוכח עדיין ומלווה אותו גם ביום-יום".
רסקין, מהמגישים המנוסים והמובילים בישראל, מודה שיש לא מעט מרואיינים וסיפורים שנחרטים אצלו עמוק בלב ונשארים איתו גם הרבה אחרי שהמצלמות כבות. לאחרונה ראיין ב"חדשות הבוקר" את ורד אסייג אמיר, אלמנתו של סייר הביטחון מעיריית תל אביב, חן אמיר ז"ל, שנרצח בפיגוע הירי בתל אביב.
"ראיינתי אותה במהלך השבעה. היא סיפרה מי היה חן, הגבורה שלו, הדרך שבה נפל והעובדה שנשארה עם שלושה ילדים בבית. זו התמודדות: איך מסבירים להם, איך מספרים להם. מודה שדמעתי בריאיון הזה, אני לא מפסיק לחשוב עליו וגם ימים אחרי, זה עדיין נוגע".
"אנחנו מדווחים לצערנו על הרבה פיגועים, אבל בסוף, כשהשבעה נגמרת והמצלמות הולכות, כשזה כבר לא בכותרות, יש כאן אלמנה עם שלושה ילדים שצריכה לשקם את החיים שלה ולהתחיל אותם מההתחלה. מצד אחד להתאבל ולכאוב את זה שחן הלך, ומצד שני להיות חזקה ליד הילדות שלה ולשדר שהיא עדיין אותה אמא חזקה ששומרת עליהם. היא רוצה שהבית ימשיך להיות שמח, כפי שהיה תמיד. הריאיון איתה ללא ספק מלווה אותי, היא מאוד ריגשה אותי".
אחד האנשים אותם רסקין מלווה מזה שנים, הוא ברוך בן יגאל שאיבד את בנו, עמית ז"ל, בפעילות מבצעית. ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל השנה, סיפר בן יגאל לרסקין כי הוא בדרך להפוך לאבא בפעם השנייה, כשבת הזוג דניאלה נמצאת בהיריון ונושאת את בנם. "הילד החדש לא בא במקום עמית בשום צורה. עמית יש רק אחד", סיפר אז בן יגאל לרסקין. "הילד החדש יחיה איתנו, לצד האובדן הגדול של אחיו".
"ברוך נכנס לי מאוד ללב", מודה רסקין, "שמרנו על קשר גם הרבה שנים אחרי שראיינתי אותו לראשונה ונחשפתי לסיפור שלו. הייתי איתו בימים הכי קשים ונשארנו בקשר טוב. יש סיפורים שלאורך הדרך נגעו בי ונוגעים בי עדיין".
כשאתה ניגש לדבר עם אנשים על הסיפורים הכי אישיים וכואבים שלהם, מהם הקווים המנחים שלך?
"לא לשכוח אף פעם שהמראיין הוא לא הסיפור פה, כמו שלפעמים מתבלבלים וחושבים. הסיפור זה המרואיינים שלנו. האנשים שבאים להתראיין מדברים על הרגעים הכי דרמטיים בחיים שלהם, בין אם זה ב'חדשות הבוקר' או ב'סיפור אמיתי'. צריך לתת להם להשמיע ולספר את הסיפור שלהם".
איך אתה מגדיר ריאיון מוצלח?
"מבחינתי ריאיון מוצלח זה ריאיון שבו האדם הצליח באמת לסיפור את הסיפור שלו. העניין פה זה לא לשאול את השאלות, אלא לדעת לשמוע את התשובות. צריך לנהוג בכבוד ולהיות רגיש לכל מרואיין, לתת לו את מלוא הקשב והעניין. אני מנסה להגיע באופן הזה לכל ריאיון שאני עושה. לפעמים אתה רואה אנשים שמראיינים כלאחר יד. אני, ביום שארגיש שאין בי את הרעב והרגישות לשמוע, להקשיב, להסתקרן ולתת את הבמה, זה היום שבו אצטרך לעשות עם עצמי חושבים".
גם לרסקין עצמו קרו לא מעט אירועים שבקלות היו מחזיקים פרק ב"סיפור אמיתי". לדוגמה, טיול אחד באפריקה שבו מצא את עצמו בסכנה שלא יכול היה לדמיין. "נסענו לפני כמה שנים לטיול באפריקה וישבנו בכל מיני לודג'ים, מלונות בספארי בטנזניה, בסרנגטי. לילה אחד החלטנו שנישן באוהלים. ישנו במחנה שהייתה אמורה להיות בו שמירה, אבל לא הייתה שמירה".
"היינו אשתי ואני עם עוד זוג חברים. בלילה הלכנו לישון והגיעו לאוהל הזוגי שלנו כל מיני חיות, מחזירים ועד אריות, שהסתובבו מחוץ לאוהל ורחרחו. אני מודה שרעדנו מפחד בלילה הזה".
עד כמה פחדתם באותו רגע?
"הייתה לנו מצלמת וידיאו קטנה ואפילו הקלטתי צוואה שם. צעקתי לגיא סודרי, היום סמנכ"ל חדשות 12 והעורך הראשי של המהדורה: 'גיא, תודה רבה שהבאתם אותי אל המוות שלי'. נפרדתי מהחיים. הייתי בטוח שאני את הלילה הזה לא אשרוד, עם אריות שמרחרחים לי מחוץ לאוהל. ממש ישנו על האוכל, כדי שלא יריחו אותו ויחדרו לנו לתוך האוהל. זה היה מפחיד מאוד".
לא רק בחופשות ובטיולים רסקין נאלץ להתמודד עם בלת"מים, אלא גם בשידורים החיים. "במדינה מוטרפת חדשות כמו שלנו, יש הרבה בלת"מים", מספר רסקין, "קורה הרבה שאתה מגיע בבוקר עם ליינאפ סגור, ומוצא את עצמך פתאום ברגע אחד בסרט אחר".
בלת"ם אחד שאתה זוכר ממש?
"היה בוקר ששידרנו את 'חדשות הבוקר', ופתאום נורה טיל לכיוון השרון. באותו יום היה גם חיסול דמות איראנית בסוריה על ידי צה"ל. פתאום דובר צה"ל הוציא הודעה שקיים חשש גדול שאיראן תירה עלינו טילים. ישב נציג דובר צה"ל באולפן ואמר את זה. הגעת לבוקר שקט - ונפל טיל בשרון. אתה מוצא את עצמך פתאום באירוע ותוהה: רגע, רגע, מה קורה פה?".
ובישראל זה קורה כל הזמן.
"היו גם מלחמות בזמן שידור, פיגועים בזמן שידור, מערכות בחירות. גם כשדר ספורט, אתה לפעמים מוצא את עצמך פתאום באירועים. שידרתי את משחק החזיז המפורסם של הפועל ירושלים, שבו המאבטח יואב גליצנשטיין איבד את האצבעות שלו. באתי לשדר משחק כדורסל ומצאתי את עצמי בתוך זירה של חזיז שנזרק, משחק שפוצץ ומהומה ענקית. זה חלק מהעבודה".