מחאה מכוונת או טעות תמימה? העיתונאי הבריטי גרהם נורטון, שהגיש את משדר האירוויזיון אמש (שבת) מטעם תאגיד השידור הבריטי (BBC), עורר מהומה בעקבות האופן שבו הציג את הנציגה הישראלית יובל רפאל, כשבין השאר הוא התעלם מהיותה ניצולת טבח 7 באוקטובר. 

כזכור, רפאל בת ה-24 היא אחת מ-11 הניצולים במיגונית המוות, שנמלטה מפסטיבל הנובה והסתררה בין גופות במשך שעות ארוכות עד שחולצה מהתופת. רפאל התראיינה לתקשורת הבינלאומית וסיפרה רבות את הסיפור המטלטל שלה, ובכל זאת, כאמור, נורטון התעלם מכך - אם כי לא ברור אם עשה זאת במכוון, כמחאה, או שמא לא ראה צורך להזכיר זאת. 

"זהו שיר מספר ארבע, וזה תורה של ישראל", אמר נורטון כשהציג את רפאל עולה לבמה, "עכשיו, כמובן, השתתפות ישראל ממשיכה להיות שנויה במחלוקת. השנה נרשמו פחות מחאות, אבל בחזרות היו תגובות מעורבות. ישראל כאן הערב בגלל הצבעת הציבור, כשמי שמייצגת אותה היא יובל רפאל.

"יובל, בת 24, והיא הרוויחה את מקומה כאן בזכות זכייה בתחרות הכישרונות הגדולה ביותר של ישראל, 'הכוכב הבא'. יובל החלה לשיר באופן מקצועי רק ב-2023", הוסיף המגיש, "וניתן לראות מדוע (היא זכתה). יש לה קול יוצא דופן, וזו בלדה גדולה ועוצמתית. הנאמבר מבוים יפה מאוד".

ומלבד ההתעלמות מהרקע שלה, בפרשנות של נורטון להופעה של רפאל הוא ציין כי למרות שבבית שומעים קריאות עידוד - נראה כי באולם המצב קצת אחר, וככל הנראה רבים שורקים לה בוז. "לא בטוח מה אתם שומעים בבית, אבל כאן באולם התגובות קצת מעורבות", אמר. 

העובדה שהמגיש הבריטי לא הזכיר במילה את הסיפור שלה, או ציין את זה שהשיר New Day Will Rise נכתב בהשראת הליך הריפוי שלה - הרגיזה כמה מהצופים, ואלו פנו לרשתות החברתיות כדי להזכיר לכולם: "גרהם נורטון אומר שיובל רפאל 'התחילה לשיר רק ב-2023' אך השמיט את העובדה שהאירוע שהביא לכך היה הישרדותה מטבח 7 באוקטובר בפסטיבל נובה, על ידי כך שהיא הסתתרה בערימה של גופות", כתב אחד.

והיו עוד: "גרהם נורטון הזכיר את המחלוקת, הגיוני למדי, אבל לא הזכיר שהיא שרדה את מתקפת החמאס בפסטיבל נובה"; "אני אוהבת את גרהם נורטון, אבל לא להזכיר את סיפור הרקע של יובל רפאל זה בושה"; "ה-BBC שכחו להזכיר שהיא הייתה ניצולה ב-7 באוקטובר. קדימה יובל". כך או כך, איך זה נגמר בסוף כולם יודעים.