בשבוע שעבר נרשמה טלטלה בטלוויזיה האמריקאית, כאשר המפיק הראשי של תוכנית התחקירים "60 דקות" (Minutes‏ 60), ביל אוונס, התפטר מתפקידו בטענה שהתוכנית איבדה עצמאות עיתונאית. במכתב ההתפטרות שלו, אוונס לא הסביר במדויק מה הביא לעזיבתו, אם כי ההשערות היו שתאגיד המדיה פרמאונט - הבעלים של רשת CBS, שם משודרת התוכנית - החל לפקח על התכנים, ואולי אף להתערב בהם. הסיבה? דונלד טראמפ.

קודם נסביר: בימים אלו מתנהל משפט בין CBS לנשיא ארצות הברית, שתבע את הרשת ב-20 מיליארד דולר על הדרך שבה ערכה ריאיון ששודר בתוכנית עם הסגנית לשעבר קמלה האריס. טראמפ אמר לאחרונה כי הוא מבקש "הרבה" כדי ליישב את התביעה, ובכל זאת ההשערות הן כי הצדדים יגיעו לפשרה. בתוך כך, תאגיד פרמאונט עומד בפני מיזוג עם חברת Skydance - מיזוג שדורש אישור רגולטורי. מכאן, שנראה כי בפרמאונט מנסים להרגיע את הרוחות מול ממשל טראמפ - ואולי אחת הדרכים לעשות זאת היא בפיקוח על "60 דקות", שלא פעם מבקרת את טראמפ. 

בתוכנית ששודרה הלילה (בין ראשון לשני) התייחס המגיש סקוט פלי לעזיבתו של אוונס, וביקש להבהיר כי התוכנית שומרת על עצמאותה תמיד - גם אם הנושאים שבהם היא עוסקת נפיצים, ובין השאר הביא לדוגמה את סיקור המלחמה בישראל. "סיפורים שרדפנו אחריהם במשך 57 שנה הם לעתים קרובות שנויים במחלוקת - לאחרונה המלחמה בין ישראל לעזה וממשל טראמפ", אמר פלי. "ביל דאג שהסיקור יהיה מדויק והוגן. הוא היה קשוח, אבל חברת האם שלנו פרמאונט מנסה להשלים מיזוג, וממשל טראמפ חייב לאשר אותו".

בחודש ינואר דווח בניו יורק טיימס כי בעקבות תלונות של בעלת השליטה בפרמאונט העולמית, על קטע בתוכנית שסיקר את המלחמה בעזה, התבקשה ההנהלה ברשת CBS לבחון מחדש את העובדים שמאיישים תקנים במחלקת החדשות. הלילה בתוכנית פיל הודה כי "פרמאונט החלה לפקח על התוכן שלנו בדרכים חדשות", ועם זאת הדגיש: "אף אחד מהסיפורים שלנו לא נחסם, אבל ביל הרגיש שהוא איבד את העצמאות שעיתונאות כנה דורשת. אף אחד כאן לא שמח על זה, אבל בהתפטרותו, ביל הוכיח דבר אחד: הוא היה האדם הנכון להוביל את '60 דקות' לאורך כל הדרך", סיכם. 

גם הלילה 60 דקות עסקה במדיניות של ממשל טראמפ והסבירה על ההשלכות של הקיצוצים הדרסטיים במערכת הבריאות האמריקאית. בדברי הסיכום של פלי, הוא אמר שייתכן כי אוונס התפטר על מנת להתריע על התערבות תאגידית באחת התוכניות המובילות של הרשת בפרט או ארצות הברית בכלל. "ביל התפטר וזה היה קשה לו וגם לנו, אבל הוא עשה את זה בשבילנו ובשבילכם". 

אוונס שימש כמפיק הראשי מאז שנת 2019, ואת דרכו ברשת CBS החל לפני כ-37 שנה. עם התפטרותו שלח מכתב לכל העובדים, שבו כתב: "במהלך החודשים האחרונים, התברר כי לא יורשה לי לנהל את התוכנית כפי שתמיד ניהלתי אותה, לקבל החלטות עצמאיות על סמך מה שנכון ל-'60 דקות', נכון לקהל. אז, לאחר שהגנתי על התוכנית הזו - ועל מה שאנחנו מייצגים - מכל זווית, לאורך זמן עם כל מה שיכולתי, אני זז הצידה כדי שהתוכנית תוכל להתקדם"

מקור ברשת CBS אמר לאתר הוליווד ריפורטר כי ההתפטרות של אוונס טלטלה את מסדרונות הערוץ, וככל הנראה יהיו בקרוב עובדים נוספים שיחליטו לעזוב מאותה הסיבה שהביאה להתפטרותו של אוונס. העיתונאית והמגישה הוותיקה לסלי סטאל אמרה לאתר וראייטי כי העזיבה הותירה אותה "הרוסה", וכי אוונס "ייצג את כל מה שאת יכולה לרצות בבוס". גם מנכ"לית ABC, וונדי מקמהון, שלחה בהמשך מכתב לכל העובדים שבו הצהירה כי היא מחויבת לתוכנית ולעצמאותה: "בנימה אישית, העבודה עם ביל הייתה אחת מהזכויות הגדולות בקריירה שלי", הוסיפה. "לעמוד מאחורי מה שהוא ייצג הייתה החלטה קלה עבורי".

אוונס הוא המפיק בפועל השלישי בהיסטוריה של מגזין החדשות הוותיק, המשודר מאז 1968. במשך רוב שנות שידורה הייתה "60 דקות" בראש רשימת התוכניות הנצפות ביותר בארצות הברית, והיא נחשבת לספינת הדגל של חדשות CBS, כשרבים מהתחקירים שלה מכתיבים את סדר היום. בשנה האחרונה התראיינו בה שורדי שבי, בהם גם ירדן ביבס וקית' סיגל, וכן סוכני המוסד שמאחורי מבצע הביפרים.