בשקט בשקט, כשהעשן עוד היתמר מ"צוק איתן", הוביל משרד הבריאות של ישראל חוק דרמטי וחסר תקדים. הסיגריות המכונות "אלקטרוניות" הוצאו אל מחוץ לחוק. אסור לייבא, אסור להחזיק בכמויות מסחריות, אסור למכור, אסור לפרסם ואסור לעשן במקומות ציבוריים (שזה כל הפואנטה של הדבר). מה שכן - מותר לעשן, אם יש לך לתצרוכת אישית.
עכשיו תחליפו את המילים "סיגריה אלקטרונית" ב"קנביס" והנה לכם הוויכוח הכמעט נצחי. עוד נחזור אליו.
הסיגריה האלקטרונית נראית כמו סיגריית טבק רגילה, רק שהיא עשויה פלסטיק. יש בה סוללה קטנה ומיכל עם ניקוטין. כאשר מעשנים, לא יוצא עשן, אלא אדים ללא ריח. בהתחלה העניין הזה שווק כפלא. משהו לא מסוכן בדרך לגמילה מלאה. עד מהרה התברר שהסיגריות האלה ממכרות לא פחות ואין להן שום יתרון בריאותי, אולי להיפך.
הנימוקים של משרד הבריאות נגד הסיגריה האלקטרונית משכנעים: "הסיגריה האלקטרונית מהווה סיכון בריאות לציבור. החומר הפעיל ניקוטין מוגדר כ"רעל" במסגרת ההוראות הנוגעות לרעלים בפקודת הרוקחים. לניקוטין השפעות פרמקולוגיות על גוף האדם, והוא רעיל. הוא מוכר כחומר פסיכואקטיבי וממריץ, גורם לשחרור של חומרים שונים כגון אנדרנלין, דופמין, הוא חומר ממכר. הניקוטין משמש גם כחומר ריסוס למוצרים חקלאיים ופוגע בכנימות". כל הציטוט הזה לקוח מתזכיר החוק שהפיץ משרד הבריאות.
עכשיו תורידו את המילה "אלקטרונית" ומה קיבלתם? סיגריה. באשר היא. עם ניקוטין ועם כל הסכנה. אז למה הפיצוציות מלאות בחפיסות והדיוטי פרי מוצף בקרטונים? לא שמעתי שהלובי של הסיגריות האלקטרוניות עתר לבג"צ, אבל בטוח שלובי הסיגריות מטבק חזק קצת יותר. בקיצור, הסטנדרט הכפול חוגג בעולם העישון והמציאות תמיד הולכת צעד אחד קדימה.
מה שמחזיר אותנו אל הקנביס. דווקא הקנביס עשה קפיצה גדולה השנה כאשר הוכר יותר ויותר כחומר רפואי וגם התחיל להימכר כמו עוד סגריה לצריכה אישית. מדינות כמו וושינגטון וקולורדו בארה"ב היו החלוצות שפתחו חנויות מפוקחות לממכר קנביס בריחות ובטעמים שונים לצריכה אישית. השמיים לא נפלו. מה שכן - התיירים באו בהמוניהם.
מדינות אחרות רואות כי טוב ושוקלות גם. מה טוב? הכנסות ממסים, סדר וניקיון במקום פשע ובתי כלא. זו לפחות הרומנטיקה של הרגע. אולי בעוד כמה שנים ניווכח שגדל שם דור שלם של מסטולים מכורים למריחואנה ונשאל את עצמנו למה לא השקענו את הכסף הזה במניעה וחינוך?
בכל אופן, פלורידה ואורגון יצביעו בנובמבר הקרוב על מהלכים דומים לוושינגטון וקולורדו. אורגון גובלת בוושינגטון וכנראה התקנאה בה ופלורידה נחשבת שלא ברצותה לאחד משערי הסמים הגדולים של ארה"ב בגלל קרבתה לקובה ודרום אמריקה. גם וושינגטון הבירה בעסק ואפילו אלסקה השמרנית. באלסקה תפסה את תשומת הלב השבוע שערורייה סביב כתבת טלוויזיה שקידמה בשידור כתבה בנושא לגליזציה של מריחואנה וסיימה בהודעה שזה מה שהיא הולכת לעשות בחיים תוך שהיא מתפטרת בשידור חי בליווי קללה שאסורה בשידור ותעלה לתחנה שלה הרבה כסף.
עישון הסיגריות המסורתיות לא יורד, אבל זז. מהמדינות העשירות והמפותחות, שם הוא יורד בעקביות, למדינות הבלתי מפותחות. למעלה ממיליארד בני אדם מעשנים. בעוד שבארה"ב עישון הטבק ירד ביותר מ-50% בחמישים השנה האחרונות, במדינות המתפתחות הוא עולה בקצב גבוה של 3.4% בשנה. היקף הביזנס הזה מטורף וחברות הטבק הענקיות (שגם הן בעסקי הסיגריות האלקטרוניות) משקיעות את מאמצי השיווק שלהן במדינות האלה.
בספר העובדות של הסי.איי.איי פורסם מחקר בינלאומי מקיף לפני כשבע שנים שבדק את היקף השימוש בסיגריות ב-185 מדינות. הנה חלק מאליפות העולם בעישון לפי מספר סיגריות ממוצע לאדם בשנה.
ואנחנו מצאנו מקום לא כל כך טוב באמצע:
כל מה שנכתב פה יוצא מתוך הנחה שעישון זה רע. לא משנה איך ומה – זה מזיק, זה הורס, זה הורג. גם אם יותר ממיליארד איש עושים את זה וגם אם התעשייה הזו מגלגלת מיליארדי דולרים. ארגון הבריאות העולמי הצטרף אף הוא לאחרונה להכרזת המלחמה על הסיגריה האלקטרונית. עד שלא ימציאו אפליקציית עישון וירטואלית, ניקוטין הוא ניקוטין ועשן הוא עשן.
שנה טובה.