עוד מאז שבן גוריון אמר "או"ם שמום" נמשך כאן הוויכוח האם חשוב מה העולם אומר. האם העולם כולו "נגדנו"? האם התקשורת העולמית כולה "נגדנו"? כמובן שכמו שישראל רחוקה מלהיות גוש אחיד כך גם "העולם" ו"התקשורת העולמית" רחוקים מלהיות ישות אחידה. במיוחד התקשורת העולמית, שאצלה התהליך הוא דווקא הפוך: התפוררות והתפצלות לצינורות רבים של מידע ופרשנות של אירועים.
גם אם זה נראה כמו בלגן עצום של ערוצי טלוויזיה, אתרים, רשתות חברתיות וטוויטים למיניהם יש סדר מסוים בבלגן הזה ובמשך הזמן גם התגבשה חוקיות. ישנו הצד האינפורמטיבי האמיתי – איך מידע מושג, מופץ ומעובד וישנו הצד השרלטני – שקרים, תעמולה, פאניקה, הגזמות, וכל מה שהוואטסאפ או הפייסבוק שלכם יודע לספק כל כך מהר.
כלי התקשורת הבינלאומיים המובילים אומנם נעזרים בסוכנויות הידיעות אבל מפעילים סיקור עצמאי משלהם. אלה למשל שלוש רשתות הטלוויזיה הגדולות בארה"ב כדוגמת NBC, ערוצי החדשות כדוגמת CNN, ה-BBC הבריטי שהוא גם וגם, ה"ניו יורק טיימס", "וושינגטון פוסט", "יו אס איי טודיי", ה"גארדיאן" וכמה נוספים.
על זה יש להוסיף ערוצי אינפורמציה אלטרנטיביים, שצברו פופולאריות, גם אם הם רק ממחזרים חדשות או עוסקים בגימיקים. למשל תוכנית החדשות הבידורית של ג'ון סטיוארט, אתר "האפינגטון פוסט" בעל הנטיה הליברלית-שמאלנית או אתר VICE שקנה לו קהל צעיר בזכות כמה פרובוקציות אקטואליות כמו שיגור דניס רודמן לצפון קוראה.
הרשימה היא אינסופית, אז מה התשובה לשאלה איך ישראל "נראית" בתקשורת העולמית?
מסתבר שתופעת העדר בתקשורת לא נעלמה. גם אם העדר התרבה מאוד הוא עדיין עדר. התקשורת פועלת בתוך מערכת איזונים חוזרים בינה לבין עצמה. ברגע שדימוי חזק מספיק, ברגע שתובנה נחרטת עמוק מספיק, זה מתפשט כאש בשדה קוצים. לפני קצת למעלה משבוע, כפי שנכתב כאן, הדיווחים שהחלו להגיע מישראל נבלעו בסבך דיווחי המזרח התיכון מעיראק, או סוריה או מצרים.
האם זה אומר שאין מה לעשות ומצבנו אבוד? בוודאי שלא. זה קרב קשה על התודעה, שבו ישראל נתפסת תמיד כחזקה למרות שאזרחיה תחת מתקפה. צריך לנסות להעביר את המסר בכל דרך אפשרית, אבל צריך גם להבין שזה תמיד יהיה חלק מהנזק הסביבתי שבא עם הרקטות מעזה.