לחם דגנים
לא יודעים מה אתכם, אנחנו תמיד חשבנו שלחם דגנים זה משהו שקונים בסופר. ואז הגיע הפוסט הזה, בבלוג "פצפוצים", ולימד אותנו לא רק שאפשר אלא גם איך עושים את זה, שלב אחר שלב. זהירות, מתכון בלתי מהיר בעליל
- זמן עבודהשלושת רבעי שעה
- זמן הכנהיותר משלוש שעות
- רמת קושיבינוני
- כשרות כשר פרווה
שימו לב: מרכיב הכרחי במתכון הוא "פתיתי 7 דגנים". אני בכלל לא ידעתי שיש בארץ דבר כזה, עד שלא קראתי את המתכון המקורי, מהמגזין Cook's Illustrated, וחשתי צורך עז למצוא את הדבר הזה. מסתבר, שיש את זה אפילו בסופר! איפה שהקוואקר וחבריו. כיף.
מרכיבים :
90 גרם פתיתי 7 דגנים (בערך 1/2 כוס ועוד 2 כפות. להשיג בסופרים הגדולים)
300 מ"ל מים רותחים (כוס ורבע)
210 גרם קמח לחם או רגיל (כוס וחצי)
115 גרם קמח מלא (בערך 3/4 כוס + 2 כפות)
3.5 גרם שמרים יבשים (כפית אחת)
2 כפות שמן
2 כפות דבש
כפית וחצי מלח
6 כפות גרעיני חמנייה או דלעת
רבע כוס שיבולת שועל גסה/קוואקר
אופן ההכנה:
1 מניחים את פתיתי הדגנים בקערה של מיקסר, שופכים עליהם את המים הרותחים ומערבבים. מניחים לתערובת לעמוד בחוץ במשך שעה בערך, או עד שהיא מתקררת והמרקם שלה נראה דייסתי. בינתיים מנפים את הקמחים לקערה בינונית ומערבבים אותם עם השמרים (הניפוי יעזרו לקבל לחם אוורירי יותר).
2 כשתערובת הדגנים התקררה והיא פושרת (בערך 37 מעלות) מוסיפים אליה את השמן והדבש ומערבבים עד שהתערובת אחידה.
3 מחברים את הקערה למיקסר עם וו הלישה, מפעילים אותו על מהירות נמוכה ומוסיפים את הקמחים בהדרגה, חצי כוס בכל פעם. ממשיכים ללוש עד שהבצק יוצר כדור, בערך 2 דקות. מפסיקים את פעולת המיקסר, מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים לבצק לנוח, בחוץ, למשך 20 דקות.
4 מוסיפים את המלח ולשים שוב במהירות בינונית-נמוכה למשך 3-4 דקות, עד שהבצק נפרד מדופנות הקערה ומתרכז סביב וו הלישה (אם הוא לא, מוסיפים 1-2 כפות קמח, כף אחת בכל פעם, עד שהוא כן). ממשיכים ללוש עוד 5 דקות. מוסיפים את הגרעינים ולשים עוד 15 שניות.
5 מוציאים את הבצק מקערת המיקסר אל משטח משומן או מקומח קלות ולשים אותו ידנית עד שהגרעינים, שנמצאים בחלק החיצוני של הבצק, מפוזרים באופן שווה בתוכו, והבצק מרגיש חלק (עד כמה שאפשר עם כל הגרעינים והדגנים) והדוק. זה לא אמור לקחת יותר מדקה. מניחים בקערה גדולה משומנת, מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים לבצק לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו, בערך 45-60 דקות.
6 משמנים היטב תבנית לחם באורך 23 ס"מ, רוחב 13 ס"מ וגובה 7.5 ס"מ (או תבנית דומה אחרת. אני השתמשתי כמה פעמים בתבנית 20 ס"מ על 11.5 ס"מ ולא קרה שום דבר).
7 מעבירים את הבצק התפוח למשטח משומן או מקומח קלות ומשטחים אותו למלבן בגודל 23*15 ס"מ. מגלגלים לספירלה הדוקה ושמנמנה מהצד הקצר (כלומר, הצד של ה-15 ס"מ). כשנגמרת הספירלה צובטים את המקום שבו הבצק נגמר (ב"קו התפר") כדי להדביק את הבצק, ושהוא לא ייפתח בזמן האפייה.
8 שופכים את שיבולת השועל/קוואקר על משטח העבודה. משמנים את הבצק קלות (תרסיס שמן זה הכי קל) ומגלגלים בשיבולת השועל/קוואקר כך שהוא יכוסה באופן שווה מכל הצדדים. מניחים בתבנית המשומנת ומכסים את התבנית בניילון נצמד משומן כך שיהיה הדוק וצמוד לדופנות התבנית אבל די רופף למעלה. אנחנו רוצים למנוע כניסת אוויר אל הבצק, אבל לא רוצים שהניילון יגביל את התפיחה שלו. מניחים לבצק לתפוח בערך 30-40 דקות, או עד שהוא כמעט מכפיל את נפחו. בינתיים מחממים את התנור ל-190 מעלות.
9 כשהבצק מוכן מסירים את הניילון ומכניסים את התבנית למרכז התנור. אופים 35-40 דקות, או עד שהלחם נשמע חלול כשטופחים עליו מלמטה (אפשר להסיר את התבנית אחרי 35 דקות בשביל לבדוק) והטמפרטורה הפנימית שלו היא 90 מעלות. מוציאים מהתנור ומניחים על רשת לצינון מלא לפני הפריסה.
>> המתכון באדיבות הבלוג פצפוצים
לא מבינים את כל השלבים? הסתכלו במתכון המצולם המלא
>> בשבוע שעבר חגגנו על סלט חצילים קלאסי ברוטב עגבניות