צילום׃ בני גם זו לטובה, mako אוכל

יומיים בעכו: יש עלים שפשוט חייבים למלא

דליה יוצאת לפגוש מקרוב את הפנינים הקולינריות של עכו, וחוזרת שבעה, שמחה ומכושפת, עם שקית גדולה של עלי גפן יפהפיים מהשוק

דליה אלחדף | mako אוכל | פורסם 10/03/14 
  • זמן עבודהשעה וחצי
  • זמן הכנהשלוש שעות
  • רמת קושיבינוני
  • כשרות כשר חלבי
Rating: 4.2 27 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

הפעם אני נוסעת עם הבת שלי לגלות את הפנינים הקולינריות של עכו. כבר לקראת חומות העיר העתיקה אנחנו מבינות שעשינו בחירה טובה; ההרגשה היא כאילו חזרנו אחורה בזמן והגענו למקום פשוט ויפה יותר. השמחה רק גדלה כשהגענו, דרך הסמטאות הציוריות, למלון הבוטיק האפנדי של אורי ירמיאס ממסעדת אורי בורי: שני בתים עתיקים ועוצרי נשימה שחוברו יחד ושוחזרו בקפדנות, עם תקרות גבוהות, חלונות המשקיפים לים, מרתף יין וגג שכמו קורא לעלות אליו ולצפות בשקיעה.

 

כשסיפרנו למריה, פקידת הקבלה המקסימה, שבאנו כדי להכיר את הקולינריה האותנטית של העיר – היא מיהרה ושלפה את ארוחת הצהריים שהביאה מהבית, כיסוני בצק קטנטנים ומופלאים ממולאים בבשר טחון מעשה ידיה של אמה, והגישה לנו לטעימה. לא האמנו שכל כך מהר נמצא משהו כל כך טעים וכל כך אותנטי.

 

עוד התמזל מזלנו להכיר את מרוואן, עובד המלון תושב עכו, שברוחב לב הציע להראות לנו את העיר. תחילה הוא לקח אותנו למקום העבודה של עלי, חבר שלו, מומחה להכנת ממתקים ערביים – מחסן קטן, נקי ומסודר בצורה יוצאת דופן, עם סוגים שונים של מגשי ממתקים עגולים וגדולים שעליהם עבד בחריצות. את הממתקים הוא מוכר בעגלה צבעונית ומדהימה בשם "ממתקי מירנה", הסמוכה למסעדת אורי בורי.

 

לאחר מכן המשכנו עם מרוואן לחנות התבלינים של אביו, חמודי כורדי, מקום קטן ובו אביזרים שנאספו במהלך השנים ואינספור צנצנות של תבלינים. חמודי כיבד אותנו בקפה שחור, שהוגש בלי סוכר אבל עם תמר בתור ממתיק, הכיר לנו את כל התבלינים והסביר קצת על סגולות המרפא שלהם. לאחר מכן הוציא מארונות מסתוריים מאחורי הדלפק קופסה עם וניל ממדגסקר מופלא וזעפרן פרסי מיוחד, ואנחנו הרגשנו איך אנחנו הולכות ונשבות בכישוף. היינו מהופנטות. אחרי שלוש שעות יצאנו מהחנות, מצוידות בחבילה ענקית של תבלינים ובפילוסופיית החיים של חמודי כורדי, שעיקרה: לא לקחת אנשים כל כך ברצינות ולדעת להפריד את הראש מהלב כשצריך. אחרי שישנו על זה לילה אנחנו יכולות להגיד – האיש צודק.

 

את הטיול בעכו השלמנו ביום שאחרי בשוק, שם הכרנו המוני סוגים של עלים, שאת חלקם מעולם לא ראינו. משם אספתי את עלי הגפן, שעד מהרה הפכו לממולאים חלביים טעימים. עוד ביקור בבזאר הטורקי – עם כל החנויות, המעדניות והמסעדות – וזהו, הביתה. עם המון חוויות, ושקית אחת גדולה של עלי גפן למילוי.

מרכיבים :

70-60 עלי גפן (אני השתמשתי בטריים, אבל אפשר גם משומרים)

½ כוס שמן זית

3 בצלים גדולים, קצוצים לקוביות קטנות

כוס וחצי אורז, שטוף (לא בסמטי)

½ כוס צנוברים קלויים

½ כוס אוכמניות יבשות

מלח

פלפל שחור

½ כוס שמיר טרי, קצוץ דק

¼ כוס נענע, קצוצה דק

½ כוס פטרוזיליה, קצוצה דק

כוס מיץ לימון (חצי לאורז וחצי לבישול)

קופסת בולגרית עזים, מגורדת דק

לרוטב:

2 מכלי יוגורט

3/4 כוס חלב עזים

מלח

פלפל שחור

¼ כפית סומק

אופן ההכנה:

1 מחממים חצי מכמות שמן הזית בסיר עמוק ומטגנים את הבצל עד שהוא נהיה שקוף.

2 מוסיפים את האורז ומטגנים כ-5 דקות על אש בינונית. מוסיפים את הצנוברים והאוכמניות.

3 מוסיפים כוס וחצי של מים, ומבשלים ללא כיסוי על אש בינונית כ-10 דקות (האורז לא צריך להיות מבושל עד הסוף, הוא יסיים את הבישול בתוך העלה).

4 מוסיפים לאורז החם מלח, פלפל, שמיר, נענע, פטרוזיליה וחצי כוס מיץ לימון, ומניחים לו להתקרר.

5 חולטים את עלי הגפן הטריים כמה דקות במים רותחים (אם משתמשים בעלים משומרים, שוטפים אותם כמה פעמים במים חמים כדי להיפטר מהמליחות.( מסדרים את העלים הפחות יפים, או את אלה עם החורים, בתחתית הסיר, כבסיס.

6 לוקחים עלה ומניחים עם החלק הרחב קרוב אליכם. מסדרים כפית מתערובת האורז לרוחבו בצורה מוארכת. מקפלים את החלק התחתון של העלה על האורז, מקפלים את שני צדי העלה פנימה ומגלגלים לצורת סיגר. מעבירים לסיר. ממלאים כך את כל עלי הגפן, ומסדרים בצפיפות בתוך הסיר (אפשר בקומות).

7 מניחים על עלי הגפן המגולגלים צלחת הפוכה, כדי שלא יצופו ויפתחו בזמן הבישול. מערבבים בקערה ¾ כוס מים, חצי כוס לימון ורבע כוס שמן זית ומוסיפים לסיר.

8 מבשלים על אש נמוכה כשעה וחצי.

9 להגשה: שמים את חומרי הרוטב בסיר ומחממים על אש בינונית תוך ערבוב מתמיד (שימו לב, אסור להגיע לרתיחה).

10 מסדרים את עלי הגפן על צלחת הגשה ומפזרים את הגבינה המגוררת. מגישים לצד הרוטב.

* המנה טעימה חמה, פושרת או קרה.

בשבוע שעבר ביקרנו בסדנה של ארז קומרובסקי, וחזרנו עם מתכון פצצה