מרק ירקות, קטניות ובשר
בימים חורפיים הכי כיף לצלול עם הכף לתוך צלחת מרק עשירה שיש בה הכל: המון ירקות טעימים, דגנים וקטניות ונתחי בשר רכים. הנה המתכון של תום פרנץ למרק שהוא ארוחה שלמה. תתחילו לקצוץ ירקות
- זמן עבודהעד שעה
- זמן הכנהיותר משלוש שעות
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר בשרי
מרכיבים (8 מנות):
4 כפות שמן זית
3 בצלים גדולים, חצויים ופרוסים דק
4 שיני שום, כתושות
נתח צלעות בקר ללא עצם, שלם, במשקל 1 ק"ג (אפשר גם קוביות בקר לגולש)
כוס וחצי גריסי פנינה (או דגן אחר - למשל גריסים או חיטה)
כוס וחצי שעועית שהושרתה לילה קודם (או קטניה אחרת - עדשים או אפונה יבשה שלא צריכים השרייה, שעועית אדומה, שעועית בובס וגרגרי חומוס - צריכים השרייה)
קופסא בנפח 2 ליטר מלאה בקוביות קטנות של ירקות שאוהבים - זוקיני, בטטה, תפוח אדמה וארטישוק ירושלמי. אפשר גם פלפלים, קישואים, כרובית, ברוקולי, שעועית ירוקה או צהובה, פטריות
פפריקה מתוקה וחריפה, לפי הטעם
1/2 כפית כורכום
1/4 כפית סוכר
מלח
פלפל גרוס טרי
1/2 צרור עשבי תיבול - פטרוזיליה, כוסברה או שמיר
אופן ההכנה:
1 מחממים 3 כפות שמן זית בסיר גדול ורחוב ומטגנים בו את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים כדקה. מוציאים מהסיר ושומרים בצד בקערה.
2 באותו הסיר (בלי לנקות) מחממים כף נוספת של שמן זית. כשהשמן חם מכניסים את הבשר וצורבים את הנתח מכל צדדיו, עד שהוא מקבל קרום פריך (להיזהר לא לשרוף).
3 יוצקים מים עד כיסוי, ומביאים לרתיחה תוך כדי ניקוי הקצף המצטבר למעלה. מבשלים על אש נמוכה כשעה ורבע, עד שהנתח רך. מוציאים את הבשר ולא מרוקנים את הסיר מהנוזלים. כשהבשר מתקרר מעט פורסים אותו לפרוסות.
4 מוסיפים לסיר עם נוזלי הבישול את הבצל והשום המטוגן, גריסי פנינה ושעועית, ומבשלים כשעה על אש נמוכה מכוסה. מוסיפים את הירקות ומבשלים כחצי שעה נוספת עד שהם מתרככים (אני שם את הירקות הקשים רבע שעה לפני שאני מוסיף ירקות רכים יותר כמו קישוא או זוקיני). מחזירים את נתחי הבשר, מתבלים את המרק, טועמים ומתקנים תיבול. ממשיכים לבשל עד שכל המרכיבים רכים (להיזהר מבישול יתר). בסוף הבישול מוסיפים פנימה עשבי תיבול ומגישים חם.
*אם לא רוצים מרק בשרי, יש להוסיף עוד 2-1 בצל קצוץ בשלב הטיגון, ולהמשיך מיד עם גריסי הפנינה, השעועית ושאר הירקות כפי שרשום במתכון.