צילום׃ עידו רימון לזיכרון בסלון, יח"צ

זיכרון בסלון: כופתאות קנדליקי

לרגל יום השואה הבינ"ל, הוא יום שחרור אושוויץ, משחזר שורד השואה גדעון לב את המתכון של אימו לכופתאות הצ'כיות המפורסמות, שאהב לאכול בילדותו. מנה שמורכבת בעיקר מקמח ומים, אבל מחזיקה עולם ומלואו

גדעון לב | זיכרון בסלון | פורסם 27/01/22 
  • זמן עבודהשעה
  • זמן הכנהיותר משלוש שעות
  • רמת קושיבינוני
  • כשרות כשר פרווה
Rating: 4.1 23 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

מבשלים "זיכרון בסלון" עם שורד שואה

שורד השואה גדעון לב נולד בצ'כיה למשפחה יהודית ובגיל 6 הועבר עם משפחתו למחנה הריכוז טרזינשטט. במשך 4 שנים הוא שהה במחנה, חווה אירועים איומים ואיבד 26 נפשות מבני משפחה.

במפגש "זיכרון בסלון" עם עדינה זוסמן, מחברת ספרי בישול, הוא משחזר את מנת הקנדליקי שאימו נהגה להכין: כופתאות צ'כיות מסורתיות שמכילות בעיקר קמח ומים. את הכופתאות אפשר למלא במילויים שונים כמו פירות, בשר וירקות, וכמובן ניתן להכין אותן ללא מילוי כלל. הכופתאות עוברות בישול במים רותחים ורצוי לאכול אותן מיד שהן מוכנות, לצד תוספת בשר ורוטב.

מרכיבים :

1 קילו קמח

50 גרם שמרים יבשים

כפית סוכר לבן רגיל

חצי כפית מלח

2 ביצים, טרופות

חצי ליטר חלב, פושר

2 צנימים קטנים

אופן ההכנה:

1 מעבירים את הקמח דרך מסננת לתוך קערה גדולה.

2 יוצרים גומה באמצע הקמח ומכניסים את השמרים. שופכים על השמרים חצי כוס מים פושרים, ומעל מפזרים את הסוכר. מפזרים את המלח על הדפנות של הקמח (רחוק מהשמרים).

3 מוסיפים את הביצים למרכז. מערבבים את החומרים ומניחים  לכ-5 דקות.

זיכרון בסלון: קנדליקי - ההכנה (צילום: עידו רימון לזיכרון בסלון,  יח
קנדליקי - ההכנה|צילום: עידו רימון לזיכרון בסלון, יח"צ
זיכרון בסלון: גדעון לב מבשל (צילום: עידו רימון לזיכרון בסלון,  יח
זיכרון בסלון: גדעון לב מבשל|צילום: עידו רימון לזיכרון בסלון, יח"צ

4 ממשיכים לערבב במקל עץ, ותוך כדי ערבוב מוסיפים בהדרגה את החלב - עד שמגיעים לבצק חלקלק. שוברים את הצנימים לחלקים קטנים, מוסיפים לבצק וממשיכים לערבב.

5 מפזרים קצת קמח על הדפנות של הקערה ועל הבצק, מכסים במגבת ומתפיחים כשעה.

6 לוחצים ודוחסים את הבצק לתוך הקערה, ומניחים לתפיחה של שעה נוספת, עד שהוא חוזר לאותו הגובה.

7 מוציאים את הבצק למשטח מקומח ויוצרים 6-7 חתיכות בצורת אליפסה.

8 מבשלים את אליפסות הבצק במים רותחים 10-20 דקות. נועצים מקל עץ באמצע הבצק, ואם הוא יבש סימן שאפשר להוציא מהמים.

9 לוקחים חוט תפירה עבה, ויוצרים איתו מין צורת איקס שפורסת לנו את הקנדליקי לצורה המושלמת.

10 מגישים את הקנדליקי לצד בשר עסיסי עם רוטב מעל.

>> לאתר זיכרון בסלון

הנצחת סיפורי השואה בדרך מקורית זו היא פרי יוזמת ההסתדרות הציונית העולמית, המחלקה לישראל ולהנצחת השואה בישראל ובתפוצות, ומטרתה להנציח את קורבנות השואה באמצעות פרויקטים חוצי יבשות, תרבויות, תכנים ומגזרים.