קניש (קנישעס)
כמעט לכל עדה יש את הקנישעס שלה, רק שאצלן זה בלי ה-ע' של היידיש. שורה תחתונה, אנחנו מוכנים שתכינו אילו קנישעס שאתם רוצים ובלבד שתכינו, כי בשר במעטפת של פירה מטוגן זה משהו שטעים בכל שפה ובכל עדה שהיא
- זמן עבודהעד שעה
- זמן הכנהשעתיים
- רמת קושיבינוני
- כשרות כשר בשרי
הקניש הוא אחד המאכלים הנפוצים ביותר בעדות השונות, ממזרח אירופה ועד צפון אפריקה. לכל עדה יש גרסה משלה ושם משלה - בנטש, בסטיל (או פסטל) וקובה תפוח אדמה של פסח. השינוי טמון בתיבול של המלית, אבל האמת היא שכולן טעימות. כי בינינו, מה כבר יכול להיות רע בתפוחי אדמה מטוגנים?
המעטפת מבוססת על תפוחי אדמה מבושלים וקרים, מעוכים למחית פירה אחידה, מחוזקת בקמח ולפעמים מעט שומן.
המלית צריכה להיות טעימה, בעלת מרקם יבש יחסית. בצל מטוגן חייב להיות חלק ממנה. אפשר להתבסס על בקר טחון, עוף קצוץ או כבדי עוף, ויש גם גרסאות שמבוססות על מלית גבינה או פטריות.
פטנט חשוב: מוסיפים למלית 2 כפות ממחית תפוחי אדמה כדי שהיא תיטמע בה היטב.
הציפוי: חשוב לטבול את הכדורים בקמח ובביצה ליצירת המראה האחיד, החלק והזהוב.
לא להתבלבל עם לחמניות קנישס מבצק שמרים או רולדות מבצק שק״ם, שניהם במלית תפוחי אדמה.
מרכיבים :
למעטפת (20-24 יחידות):
1 קילו תפוחי אדמה
חצי כוס קמח תפוחי אדמה או רגיל
מלח
פלפל שחור טחון טרי
למלית:
1 בצל גדול, קצוץ
3 כפות שמן
2 שיני שום, כתושות
300 גרם בקר טחון
1 כפית פפריקה
מלח
פלפל שחור גרוס
לציפוי ולטיגון:
שמן
קמח
2 ביצים טרופות
אופן ההכנה:
1 מבשלים את תפוחי אדמה בסיר עם מי מלח עד לריכוך. מסננים ומצננים כשעה.
2 למלית הבקר: מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את הבצל ומזהיבים אותו כ-4 דקות. מוסיפים שום ובשר ומטגנים תוך ערבוב עד שהבשר מתפורר ומשחים. מתבלים בפפריקה, מלח ופלפל ומצננים.
3 מכינים את המעטפת: מועכים את תפוחי האדמה לקבלת מחית פירה חלקה ואחידה. מוסיפים את הקמח ומתבלים במלח ופלפל.
4 מוסיפים 2 כפות מהפירה למלית ומערבבים.
5 יוצרים כדורים מהפירה. משטחים כל כדור, מניחים כפית מלית במרכז וסוגרים חזרה לכדור.
6 מטגנים: מחממים מחבת עם שמן. טובלים את הכדורים בקמח ואז בביצים הטרופות ומטגנים עד הזהבה. מוציאים לנייר סופג.