מרק אפונה ודלורית
למרות שהחורף עושה סימני נסיגה, זה עדיין זמן מעולה להכין מרק סמיך שישביע אתכם טוב טוב. הסוד במרק הזה הוא השריה ארוכה של האפונה, מה שמבטיח בישול מהיר ואקסטרה ערכים תזונתיים
- זמן עבודהעשרים דקות
- זמן הכנהיותר משלוש שעות
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר פרווה
אמא שלי מכינה מרקים בדרך שלה. היא אף פעם לא משתמשת במתכון, לא משתמשת בבצל אבל מפצה על כך במספר עצום של שיני שום וכל מרק היא מתבלת בתערובת עשבי תיבול יבשים, שלאף אחד אין מושג מה יש בה. ולהוציא ממנה מתכון זה לא קל בכלל – לא בגלל שהיא לא משחררת אותם, אלא בגלל שהיא מהמאלתרות, שמוסיפות קצת מזה וקצת מזה עד שיוצא משהו נהדר.
עוד משהו על אמא שלי, זה שמה שאפשר להשרות מראש – היא משרה. אפילו אורז מלא. גם האפונה במרק הזה מושרית במשך הרבה זמן (אני השריתי אותה כ-18 שעות), מה שגרם לה לנבוט אחרי הבישול ולקבל תוספת של ערכים תזונתיים. אמא שלי מכינה את המרק הזה במרקם סמיך סמיך – ואם הוא סמיך מדי בשבילכם, תמיד אפשר להוסיף עוד מים.
מרכיבים :
500 גרם אפונה יבשה, מושרית למשך לילה
דלורית קטנה
2-3 גזרים
5 שיני שום, פרוסות או קצוצות (אפשר גם פחות)
מלח
כמה ענפי תימין
עלה דפנה
אורגנו יבש
1/3 צרור כוסברה (לא חובה)
שמן זית
אופן ההכנה:
1 קולפים וחותכים את הדלורית והגזרים.
2 מחממים מעט שמן זית בסיר גדול ומעבירים את הדלורית והגזרים. מטגנים אותם 5-6 דקות עד שהם מתחילים להתרכך ומוסיפים את השום. מטגנים תוך כדי ערבוב כחצי דקה ומוסיפים את האפונה המושרית והמסוננת.
3 מוסיפים מים לכיסוי ועוד קצת (כליטר) ומביאים לרתיחה. מוסיפים מלח, תימין, עלה דפנה ואורגנו יבש, מנמיכים את האש ומבשלים עד שהאפונה מתחילה להתרכך – בודקים כחצי שעה אחרי הרתיחה אם היא התרככה מספיק. אם לא, ממשיכים בבישול.
4 מוסיפים כוסברה, מבשלים עוד כ-10 דקות ומכבים את האש.
5 מוציאים מהסיר את עלה הדפנה וגבעולי התימין שנשארו ללא עלים וטוחנים את המרק.
כמה הערות חשובות:* הסוד הגדול במרק הזה הוא ההשריה הארוכה של האפונה. אמא שלי משרה אותה במשך כמעט יום שלם (אל תשכחו להחליף את המים מדי פעם), אבל אתם יכולים להסתפק בהשרייה של לילה. ככל שתשרו אותה יותר – כך זמן הבישול יתקצר והיא גם תתחיל לנבוט במהלך הבישול – מה שיעלה את הערך התזונתי של המרק.
* את הדלורית אפשר להחליף בחתיכת דלעת במשקל של כ-300 גרם.