מרק דגים - בויאבז
מרק דגים עשיר בכל טוב הארץ (והים): ציר מושלם עם אדרות דג, ירקות שורש ותבלינים, שמתווסף למרק נהדר עם סרדינים, אנשובי ופילטים של דגי ים, וכל זה מוגש עם בגט ורוטב רוי שפשוט נולד ללוות את המרק הזה
- זמן עבודהשעה וחצי
- זמן הכנהשעה וחצי
- רמת קושיבינוני
- כשרות כשר פרווה
מרכיבים :
לציר:
1 ק"ג אדרות משנים או שלושה דגי ים לא קטנים (הפילטים יכנסו למרק בסוף)
2 ליטר מים
1/2 שומר גדול
2 בצלים בינוניים
1 כרשה גדולה
2 גזרים
1/2 ראש סלרי גדול
עלה דפנה
6 גרגרי פלפל אנגלי
2 עלי מרווה גדולים
גבעול תימין
פטרוזיליה
עלי סלרי
בזיליקום
שמן זית
למרק:
1/2 שומר גדול
1/2 שורש סלרי
2 בצלים בינוניים
1 כרשה
2 גזרים
1 ראש סלרי גדול
1 כפית זרעי שומר
1 כוכב אניס
1 צ'ילי חריף
1 עלה דפנה
6 גרגרי פלפל אנגלי
4 סרדינים טריים
5 שיני שום, פרוסות דק
1 עגבנייה אדומה, עדיף תמר גדולה או 15 עגבניות שרי, חלוטות וקלופות
2 תפוח אדמה, חתוכים לקוביות ומבושלים במי מלח עד ריכוך, כ-20 דקות
5 עגבניות מיובשות בשמן
רצועות אנשובי
כמה עלי מנגולד
10 שערות זעפרן ספרדי
2 עלי מרווה גדולים
גבעול תימין
פטרוזיליה
עלי סלרי
בזיליקום
שוט עראק / פסטיס / אוזו
גרידת לימון או תפוז (לא חובה)
שמן זית
1 כוס יין לבן יבש
הפילטים של הדגים (שבאדרות שלהם השתמשנו לציר)
לרוטב רוי (רוטב חלוד):
שני חלמונים
1 כפית חרדל דיז'ון חלק
1/2 כפית פלפל קאיין חריף / פפריקה חריפה
1 פלפל אדום שרוף מקולף
מעט מלח
1שן שום
פרוסת חלה ללא הקרום / תפוח אדמה אחד מבושל
שן שום אחת
60 מ"ל שמן תירס או שמן צמחי אחר
כפית חומץ בן יין (אפשר בלסמי)
120 מ"ל שמן זית
אופן ההכנה:
1 מכינים ציר: חותכים לקוביות קטנות את הירקות. מטגנים בסיר גדול עם 6 כפות שמן זית על אש בינונית, עד שמתקבלת שכבה חומה ודקה של קרמל על תחתית הסיר. מגרדים את השכבה הזאת עם כף עץ, מוסיפים את עלה הדפנה והפלפל האנגלי, ומוסיפים את המים, האדרות והתבלינים. מרתיחים ומבשלים על אש בינונית 40 דקות. לא ממליחים. מסננים וזה הציר.
2 המרק: משרים את הזעפרן בחצי כוס מים רותחים. קוצצים את כל הירקות (כולל הצ'ילי) ומטגנים בסיר גדול, עד שמתקבלת שכבה קרמלית וחומה על תחתית הסיר. מגרדים עם כף עץ את השכבה, מוסיפים כפית זרעי שומר ומטגנים כמה שניות. מוסיפים את השום הפרוס ושאר התבלינים (מלבד הזעפרן), מוסיפים גם את היין ומבשלים אותו עד שהוא מצטמצם.
3 מוסיפים את הציר המסונן, הסרדינים, כ-5 פילטים של אנשובי ואת נוזלי ההשרייה של הזעפרן (בלי החוטים).
4 מוסיפים למרק את העגבניות וטועמים – אם המרק לא מספיק מלוח, מוסיפים עוד מלח או אנשובי.
5 לפני ההגשה מוציאים את הסרדינים (הם רק לטעם וריח), מוסיפים את תפוחי האדמה, מביאים לרתיחה ומוסיפים את הפילטים של הדגים ועלי המנגולד. מבשלים 4-6 דקות ומגישים עם רוטב הרוי ובגט.
6 לרוטב הרוי: מערבבים את כל חומרי הרוטב, פרט לשמן ולחומץ, במעבד מזון עד לקבל מרקם אחיד. מזלפים את השמן הצמחי תוך כדי ערבוב, מוסיפים את החומץ ומסיימים עם שמן הזית.
מתכוני התכנית מובאים כאן כפי שנמסרו למערכת אוכל טוב על ידי המתמודדים