"אור יהודה היא המקום שאליו באים תל אביבים כדי לאכול באמת", אמר לנו אחד המסעדנים הבכירים בעיר, ועם יד על הלב, יש מצב שהוא לא רחוק מהאמת. אבל עם או בלי קשר לתל אביב, אור יהודה הוא מקום שחי אוכל. אינספור מסעדות חיות ובועטות שם - בוכריות, עיראקיות, ים תיכוניות - וכולן גדושות בסועדים ומציעות מנות ענק ממטבחיהם של בשלנים ותיקים, במחירים שבתל אביב אפשר בעיקר לחלום עליהם.
נקודה קטנה לפני שיוצאים לדרך: לסקור את כל סצנת האוכל באור יהודה זאת משימה בלתי אפשרית. פשוט כי יש כאן הרבה, אבל הרבה יותר מדי מסעדות טובות. ברשימה הנוכחית נציין את ההמלצות שהספקנו לאסוף במסגרת יום אחד בלבד, אבל זה בהחלט לא אומר שזה כל מה שיש לחפש כאן. כי מה שהצלחנו להבין בזמן הקצר הזה הוא שלא משנה איפה תנחתו באור יהודה, רוב הסיכויים שתיתקלו במשהו טעים.
אם עדיין לא ביקרתם אותנו בפייסבוק, הפסד שלכם
סמרקנד
אחרי סגירתה של מסעדת נדרה המדוברת, סמרקנד היא אולי המסעדה המפורסמת ביותר באור יהודה, והיא בהחלט מהגדולות שבהן. המסעדה מציעה מטבח בוכרי ביתי נדיב ומלא חיים, שמאחוריו עומדים בני משפחת פוזיילוב. והאוכל? ישר, לעניין ובלי משחקים - עשיר, מתובל ועז טעמים. כזה שמומלץ לשטוף עם הרבה וודקה קפואה.
את המסעדה הקים אליהו פוזיילוב, אב המשפחה, עוד בשנת 95'. פוזיילוב, שנפטר לפני 12 שנים, עלה מרוסיה, שם ניהל ובישל במסעדות רבות, ובארץ פתח את המסעדה במטרה להציג את המטבח המפואר של העיר סמרקנד. כיום מדובר ברשת קטנה המונה שלושה סניפים (זה באור יהודה הוא הסניף הראשון), שמנוהלים על ידי ילדיו של פוזיילוב. אם המשפחה מבשלת מדי בוקר בסניף באור יהודה.
נכון, יש עוד שיפודיות באור יהודה, אבל כוחה של סמרקנד הוא באוכל הבוכרי. לצד המון שיפודים מכל הסוגים תמצאו בתפריט קבבים בוכרים (23 שקלים), שיפוד רולדה של ליה (שומן כבש) ופילה בקר (35 שקלים), שיפוד חלוויאת (35 שקלים) וביצי כבש (25 שקלים); שלל סלטים כמו פטריות חמות (25 שקלים), פלטת חמוצים (18 שקלים) וסלט בוכרי מירקות (18 שקלים); מאפים בוכריים קלאסיים כמו מאנטו (כיסוני בצק מאודים - 35 שקלים ל-5 יחידות), ביצ'ק - בצק במילוי דלעת אפויה (24 שקלים ל-3 יחידות) וגוזג'ידז'ה - בצק במילוי בשר אפוי בתנור (24 שקלים ל-3 יחידות); וכמובן מנות מפתח מהמטבח הבוכרי שאי אפשר בלעדיהן: מרק דושפרה עשיר בגרסה קיצית עם כיסוני בשר (45 שקלים), או באחש בוכרי: אורז עם ירקות קצוצים ובקר (25 שקלים).
סמרקנד. יחיאל קזז 18, אור יהודה. 03-5333448. ראשון- חמישי 12:00-00:00, שישי 12:00-16:00, שבת מוצאי שבת-00:00. כשר
קפלא
קפלא היא מאפייה וקונדיטוריה מהסוג שובה הלב שהופך לנדיר יותר ויותר בארץ. מקום שהוא עסק משפחתי קטנטן, שמייצר בהקפדה את אותם מאפים בדיוק כבר 70 שנה. המקום נפתח על ידי משפחת זוארץ מטריפולי, שהיא חלק משושלת ארוכה של קונדיטורים מוכשרים שמעבירים את הידע מאב לבן כבר עשרות שנים.
כל מה שמכינים כאן נעשה בעבודת יד. תמצאו פה למשל עוגיות שקדים ללא גלוטן שנקראות עבמבר (או חג'יבאדה או אמרטי, תלוי מאיפה באתם), עוגת שקדים מסורתית יפהפייה עם זיגוג, עוגת רייבה שעשויה מקמח וניל ומתמוססת בפה, בקלאווה טריפוליטאית, מקרוט (מאפה סולת ממולא תמרים), דבלה (מאפה בצק צהבהב מועשר בדבש מקומי), בוריק במילוי שקדים ואגוזים, גרבלוז (עוגת סולת) ומלבי פרווה או חלבי טעים במיוחד. ואם אתם צמאים לקצת נוסטלגיה, מכינים כאן גם רוזטה מתקתקה נפלאה שנמכרת בכוסות או כתרכיז הביתה. המחירים: מ-4 שקלים לעוגייה ועד כ-70 שקלים לעוגה גדולה.
קפלא. יחזקאל קזז 12, פינת הראשונים, אור יהודה. ראשון-חמישי 11:00-21:30, שישי 06:00-שעה לפני כניסת השבת. 03-6346641, 054-7724005. כשר
השקשוקה של אפי
המסעדה של אפי ואליס גואטה נפתחה בשנת 94' כפלאפלייה, ולאט לאט החלה השקשוקה לתפוס בה נפח גדל והולך, לצד מאכלים רציניים יותר. כך נדחק הפלאפל הצדה לטובת האוכל הנהדר שמכין אפי, וכיום השקשוקה של אפי היא מסעדת פועלים מעולה לכל דבר ועניין. את הכל מכין אפי, שקם מדי בוקר בחמש כדי להתחיל לבשל, ולצדו אשתו ובנו, שנכנס לעסק לפני ארבע שנים.
השקשוקה עצמה היא אדומה זוהרת ומבוססת על רכיבים טבעיים וטריים בלבד. תוכלו לאכול אותה בבגט (25 שקלים) או במחבת לצד סלטים, טחינה טובה ולחם (35 שקלים). פופולרית לא פחות היא מנת הקוסקוס עם מפרום וירקות, ויש גם תבשילים כמו שעועית עם בשר עגל, חריימה, קציצות עוף, במיה ובשר וכריך טוניסאי שווה שמכין הבן, ליאור. המנות ענקיות ומתומחרות בין 40 ל-65 שקלים.
אחרי הפסח האחרון עברה המסעדה של אפי מקום למבנה הסמוך והקטן יותר, אבל כך או כך מגיעים אליה מכל הארץ לטעום את האוכל הנהדר, שהמבחר שלו בימי שישי עשיר אף יותר. מילת אזהרה: המסעדה פתוחה רשמית כל יום עד השעה שלוש (ובשישי עד אחת), אבל כשהאוכל נגמר לאותו היום - הוא נגמר. אז בואו מוקדם.
השקשוקה של אפי. יחיאל קזז 12, אור יהודה. ראשון-חמישי מ-8:00 לארוחות בוקר, 12:00-15:00 לארוחת צהריים, שישי 8:30-13:00. 03-5339252. כשר
קובבות, בית תבשילים עיראקי (בתוך תבליני עזרא)
כשכרמלה עאני ובתה מיכל ראובן הבינו שחנויות תבלינים ייעודיות כבר לא עובדות כמו פעם, הן החליטו לפנות חלק מהחנות שלהן לטובת כישרון הכנה הקובות של מיכל. בעצם הכל התחיל עוד בכרמלה, שהייתה מכינה סיר או שניים ומביאה איתה לחנות התבלינים המוכרת בעיר, כדי שבני המזל שיגיעו למקום יוכלו לרכוש או לטעום.
מיכל למדה את רזי הבישול מאמה, שעד היום עומדת ומשגיחה עליה, והגדילה את ההיצע של האוכל הנמכר במקום. בכל פעם שתיכנסו הנה תמצאו, מלבד ניחוחות תבלינים מטמטמים, סירים על גבי סירים של קובות טריות ומטריפות: קובה סלק עשירה, קובה דלעת, קובה חמוסטה, קובה במיה, קובה בורגול, קובה שום ונענע וקובה אורז ממולאת בשר ומטוגנת שהיא פריכה בחוץ ועסיסית בפנים. בימים חמישי ושישי מכינה מיכל גם ממולאים, קיצ'רי, דגים עיראקיים ואינגרי (תבשיל חצילים מסורתי עם בצל, עגבניות וקוביות בשר), שאפשר לאכול במקום או לקחת הביתה. המחיר: 35 שקלים למנה גדולה של קובה ואורז.
קובבות. יחיאל קזז 12, אור יהודה. 050-4204020. ראשון-שישי, 08:00-15:00. כשר
בלו
אמנם אפשר להסתובב ברחוב יחיאל קזז ימים שלמים, אבל גם לאזור התעשייה של אור יהודה יש לא מעט אוכל טעים להציע. בלו הוא בעצם קיוסק פשוט למראה, אבל אם תיכנסו פנימה תיווכחו שמדובר באחד הסודות השמורים והשווים של אור יהודה.
בני משפחת לוי, שמנהלים את המקום (אביהו אחראי על השירות, אביו אלי מכין את האוכל), מוכרים כאן כריכים שווים במיוחד, שיוצאים מתוך מטבח קטנטן עם המון המון אהבה. כל מה שבתוך הכריכים נעשה במקום - מהלימון הכבוש ועד קציצות הירק העשירות - ובין היתר תמצאו פה סביח עם קציצות ירק (23 שקלים), סנדוויץ' טוניסאי (23 שקלים) ושקשוקת הבית במחבת עם עגבניות ופלפלים (29 שקלים). היחס אדיב, המנות עצומות, אבל מעל לכל - מרגישים שמכינים אותן אנשים שאוהבים אוכל. אפשר לאכול במקום או להזמין משלוח, וגם במקרה הזה - מי שמקדים להגיע זוכה. אלי נמצא כאן בכל יום משבע בבוקר, ועד שנגמר.
בלו. אריק איינשטיין 4, אור יהודה. 03-6344927. ראשון-חמישי 07:00-14:00. כשר
המטבח של אורנה
המקום הקטן של אורנה גבסו הוא אחד מבתי האוכל ההומים של אזור התעשייה של אור יהודה. בכל רגע נתון תמצאו כאן המוני לקוחות קבועים שיודעים בדיוק מה הם אוהבים פה ואיך. את האוכל מכינה גבסו מדי בוקר, והבן רועי עובד לצדה. האוכל משתנה מדי יום לפי מה שמתחשק לאורנה להכין, ואת התפריט תמצאו לא על הקיר אלא רק אצלה בראש.
בין המנות: שקשוקה עשירה שמוגשת עם מנת ענק של לחם לבן אחיד, סלט ירקות טרי וחמוצים ביתיים מצוינים, פלפלים ממולאים מושקעים, חריימה קלאסי, שניצלים, קציצות דגים, קוסקוס וירקות, מפרום, במיה עם אורז וקיצ'רי (אורז בסגנון עיראקי). מחיר מנה גדולה: 40 שקלים.
המטבח של אורנה. המלאכה 7 אזור התעשייה אור יהודה. 03-5334070. ראשון-חמישי 09:00-16:00. כשר
עוד מסעדות מומלצות באור יהודה:
שיפודי חזי. אם יש מקום שהוא הימור בטוח לארוחה מעולה הרי זה שיפודי חזי. מבחר בשרים על האש (נסו את הקבב), וכן שווארמה, שלל סלטים טריים וטובים, לאפה ופיתות טריות ומחיר סביר. קנינו.
השלהבת 5, אור יהודה. 050-9091080. כשר
מפגש אנטבה. מהמסעדות המפורסמות ביותר של אור יהודה ומקום מומלץ לכל הדעות. מסעדת שיפודים מזרחית עם כל החשודים המיידיים: דגים ובשרים על האש, סלטים, חמוצים וכל הכיף הזה.
מפגש אנטבה. השוק 1, אור יהודה. 03-533126. לא כשר
הביצה והתרנגולת: מהמסעדות הפופולריות באזור התעשייה של אור יהודה. מגישה וריאציות שונות על ביצים ועוף - למשל נקניקיות, קבב עוף, שניצל עוף, שקשוקה, חביתות וסביח.
הביצה והתרנגולת. המלאכה 16, אור יהודה. כשר
עובד בכפר. חטיבת אלכסנדרוני 2, אור יהודה. 03-634-6005. כשר
טוויסטר: אמנם מדובר במקום שמציג חזות של בר סלטים פשוט, אבל תנו הזדמנות לאוכל הבוכרי שמגישים כאן.
טוויסטר. העבודה 18, אור יהודה. 053-9384997. כשר
מתחם אוכל חדש באזור התעשייה: בעוד כשבועיים ייפתח באור יהודה מתחם אוכל חדש וגדול. בין העסקים שיוקמו בו תהיה נציגות לגלידריית גולדה (מבית אניטה) ורשתות בתי קפה מוכרות כמו לנדוור וארקפה.
אריק איינשטיין 1, אור יהודה.
>> מסעדות מומלצות בראשון לציון