מתכונים לראש השנה

קונדיטוריה מרטין

קשה למצוא מישהו מבאר שבע שלא שמע על קונדיטוריה מרטין. המקום נפתח בשנת 1964 בידי מרטין פופליקר, שעלה לישראל אחרי שברח מהנאצים בגרמניה ומשם המשיך לרומניה. הוא פתח בבאר שבע מקום קטנטן וצנוע שבו מכר מילפיי, סופגניות וסברינות (את שלושתם ניתן למצוא במקום עד היום, על פי המתכונים הוותיקים של סבא מרטין), שהלך והתרחב לאחת הקונדיטוריות האהובות בדרום. בתפריט פה: המוני עוגות, מאפים, עוגיות וקינוחים אישיים. 

קונדיטוריה מרטין מילפיי (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
קונדיטוריה מרטין. מילפיי|צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

פינת אוכל

אחד הרחובות עמוסי האופציות הקולינריות בבאר שבע הוא רחוב רינגלבלום, לכן לא מפתיע שדווקא כאן נפתח דוכן הכריכים הקטן והפופולרי פינת אוכל. הרעיון בפינת אוכל הוא כריכי ענק: כל כריך מורכב מחצי כיכר לחם שנאפה במיוחד למקום והוא אוורירי, חם וכיפי. לכריך נכנס בלגן גדול של רטבים כמו מיונז שום, רוטב שזיפים או מנגו וצ'ילי, ונתחי בשר לבחירתכם (אפשר גם מילויים כמו חביתה או פורטובלו לצמחונים וטבעונים).

פינת אוכל כריכים פתוח (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
פינת אוכל|צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

הודו הקטנה

מהמסעדות הפופולריות בבאר שבע כבר שנים, ולא בכדי. מסעדת הודו הקטנה היא מקום נינוח וכיפי שמגיש אוכל הודי מצוין (מהעסקים החלוציים של רחוב רינגלבלום). גם המחיר כאן שווה לכל נפש ומושך למקום המוני סטודנטים. בתפריט: צ'אנה סמוסה (סמוסה במילוי חומוס ובצל), פיש פקורה, פלאק פניר, קארי מיקס ירקות וכמובן טאלי שכולל הכל מהכל בגרסה צמחונית או טבעונית.

הודו הקטנה, באר שבע (צילום: הודו הקטנה, באר שבע)
הודו הקטנה, באר שבע|צילום: הודו הקטנה, באר שבע

סיפורו של פלאפל

מקום שכל כולו הפתעה. אולי בגלל הצניעות וחוסר היומרנות שבמקום לא מצפים כאן ליותר מדי, אבל בשורה התחתונה, יופי של מנה. מלבד פלאפל מצוין יש פה גם סביח, וכל מי שאוכל כאן נפעם מהפיתה הרכה שמשדרגת את כל החוויה. יש באר שבעים שיישבעו שמדובר בפלאפל הטעים ביותר בעיר, ובדרום הארץ בכלל.

החומוס של טחינה

החומוס של טחינה כבשו בסערה את שדרות לפני אי אלו שנים, והביאו את הקסם שלהם גם לבאר שבע (ואחר כך לתל אביב). מדובר באחד מבתי האוכל העמוסים בעיר, ראשית בזכות האווירה המשפחתית ושנית בזכות המחירים. מציעים פה חומוס עם תוספות מקוריות כמו רוטב עגבניות ושום, ותוספת ירוקה של רוטב פטרוזיליה לחובבי העשבים. יש גם חומוס עם שקדים קלויים פריכים או לימון כבוש. מלבד החומוס מציעים פה גם סלטים, פלאפל, צ'יפס וקינוחים.

החומוס של טחינה חומוס צבעוני (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
חומוס צבעוני. החומוס של טחינה|צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

או לה לה

בית קפה מסעדה שנפתח בבאר שבע בתקופת הקורונה, ומנסה להביא משהו חדש ומעניין לעיר, בדגש על אוכל שלא רואים כאן הרבה. המקום כשר וחלבי וכולל גם מעדנייה שניתן לרכוש בה דברים הביתה, מאוכל ועד כלים מעניינים. בין המנות בתפריט: שקשוקה לבנה עם רוטב חציל שרוף; רביולי במילוי פולנטה עם סלמון, קייל, תירס ורוטב צ'דר; סלט כרובית מטוגנת עם קוסקוס כרובית וטחינה; ורדיאטורי שמנת, בלסמי ומייפל עם סוכריות שרי, בזיליקום ופיקורינו.

או לה לה (צילום: עידן אסלן , יחסי ציבור)
או לה לה|צילום: עידן אסלן , יחסי ציבור

טרה ז'ולי

הקונדיטוריה המרהיבה שנפתחה השנה בסמוך למסעדת או לה לה היא נקודת עצירה שהיא בגדר חובה למגיעים לבאר שבע וגם למתגוררים בה. יש בטרה ז'ולי מבחר מסחרר של מאפי בוקר, עוגות וקינוחי ויטרינה, לצד עוגיות שונות, ריבות, גרנולה ועוד. בין האפשרויות: פחזניות לימון או פחזניות גבינה ופסיפלורה; קרואסון קרמל; טארט שוקולד קלאסי עם אגוזי לוז; וגם טארט לאבנה ושמן זית עם לימון וטארט מלבי מקורי, שאנחנו ממליצים לא לוותר עליהם.

פיצה קאלדו

אחת הפיצות המדוברות בעיר - פיצת שף בבעלות אור זרביב, שנפתחה בשנת 2012 ומוכרת בזכות מגוון מנות לא רגילות כמו פיצה עם אננס, מוצרלה, חלפיניו, בצל מטוגן ופטה; פיצת סביח עם מוצרלה, חציל קלוי, ביצה ופטרוזיליה; ופיצת פטריות ושמן כמהין. את הפיצות ניתן לאכול במקום או להזמין הביתה, ובתפריט גם שלל מנות ראשונות ועיקריות בסגנון איטלקי.

פיצה קאלדו באר שבע (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

שאקטי

מסעדה טבעונית חדשה למדיי ומרשימה שנפתחה בבאר שבע ומציעה תפריט שקוסם לא רק לסטודנטים הטבעוניים שמגיעים לאוניברסיטה בעיר. תמצאו כאן מנות תבשיל מוח בסגנון מרוקאי שמבוסס על טמפה ומוגש על אורז; ארנצ'יני פטריות; סלט פאטוש מגבינה טבעונית שמכינים במקום; ולקינוח מלבי או כנאפה. יש כאן גם מעדנייה שניתן לרכוש ממוצריה הביתה.

עוגת גבינה- טירמיסו טבעוני שקאטי (צילום: דוד ששון)
טירמיסו טבעוני. שאקטי|צילום: דוד ששון

רגע, מקום בפארק

קפה רגע בפארק הוא בית קפה סטודנטיאלי מלא לב במלוא מובן המילה. יש כאן אוכל, יש כאן אווירה מקסימה, והמיקום הפסטורלי בלב פארק עושה גם הוא את העבודה. אבל הנקודה הכי משמעותית פה היא הקהילה והאנשים - מספיקה הצצה לעמוד הפייסבוק או האינסטגרם של המקום בשביל להבין שלב העשייה פה הוא המפגשים. בית הקפה פעיל מהבוקר לקפה ונשנושים או ארוחת בוקר ועד הלילה לבירה. כמו כן תמצאו כאן מבחר כריכים, מאפים, טאפאס וערבי קונספט שעוסקים בכל פעם במטבח אחר.

פרידה בר יין

מעדניית פרידה החדשה יחסית בבאר שבע שייכת לבני הזוג אור דאי ורועי שמחון, שרצו לפתוח פינה משלהם בעיר הדרומית ולקדם את אחד התחומים היקרים לליבם שלא ממש בא לידי ביטוי בדרום - היין. יש כאן ערבים מיוחדים שבהם מתארחים מבחר שפים מכל הארץ, ואפשר גם לשתות כוס יין בלי כלום, או לנשנש טאפאס כיפיים וגבינות מהמעדנייה.

פרידה באר שבע (צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור)
פרידה בר יין|צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור

BEEZOO (ביזו)

הקונדיטוריה במתחם הקטר בבאר שבע שייכת לקונדיטורית הצעירה הגר מסרטי ועוזרת למלא את משבצת הקונדיטוריה הטרנדית שהייתה מאוד חסרה בעיר הדרומית (קונדיטוריות מסורתיות יש כאן בהחלט, אבל קינוחי ויטרינה ומאפי בוקר אינסטגרמיים פחות). מסרטי מציעה במקום אופציות כמו פאי לימון, בורקס בעבודת יד במילויים כמו גבינות ותרד, סינבון, מוס פיסטוק, מאפים מיוחדים כמו קראפין פטיסייר וקסיס, קראפין שוקולד מריר או קראפין פטיסייר אמרנה, אקלר קרמל מלוח, טארט שקדים, קרמל מלוח ושוקולד חלב ועוגת רוגלך.

ביזו (צילום: הגר מזרטי, יחסי ציבור)
ביזו|צילום: הגר מזרטי, יחסי ציבור

סבא ג'בטו

אחד מהמקומות החביבים ביותר על סטודנטים בבאר שבע, ונראה שכך היה מאז ומתמיד. מדובר במקום שלוקח את הכריכים שלו ברצינות גדולה במיוחד - כל מה שנכנס לכריך נעשה במקום, ולא בכדי מדובר במוסד שמחזיק מעמד כבר למעלה מ-15 שנים בעיר. בין האופציות תמצאו ג'בטה טוניסאית עם טונה, ביצה קשה ותוספות; כריך הפרה המשוגעת עם נתחי אנטרקוט מיושנים במקום; כריך קורנביף קר עם בקר כבוש בתוספת כרוב כבוש; וכריך כבדי עוף עם גמבה ובצל מטוגן.

כרמים

במסעדת השף של השף סהר רפאל תמצאו תפריט רחב של ארוחות בוקר, צהריים וערב: מאגז בנדיקט, שקשוקה קלאסית ופריטטה רומאית ועד ריזוטו פטריות ונתח פריים ריב על העצם, יש כאן פשוט הכל. אחת מהמסעדות המשפחתיות שהן הצלחה בטוחה באזור הדרום.

מסעדת כרמים, באר שבע (צילום: שני בריל, יחסי ציבור)
מסעדת כרמים, באר שבע|צילום: שני בריל, יחסי ציבור

הספריה

כמות הסטודנטים בבאר שבע הביאה להתפתחות תרבות של ברים וחיי לילה בעיר. אחד המקומות המדוברים הוא בר הספריה (שפעיל גם כמסעדה לכל דבר ועניין), ומלבד אלכוהול מגישים כאן תפריט רחב מאוד עם נציגות מכובדת להמבורגרים.

הספריה (צילום: גליה אבירם, יחסי ציבור)
הספריה|צילום: גליה אבירם, יחסי ציבור

אווז הזהב

אווז הזהב הוא מסוג המקומות לבוא אליהם לפתוח שולחן עם החברים או המשפחה. האוכל הוא בסגנון ביתי וכולל מבחר רחב של סלטים לצד מבחר שיפודים כמו כבד עוף, קבב, כנפיים על האש, שיפוד שומן כבש, שיפוד שקדים, שיפודי פילה בקר וכן מבחר סטייקים וצלעות כבש. על הדרך יש כאן גם מנות דגים על האש, המבורגרים, פסטות ואפילו מנת פאד תאי בסגנון אסייתי. הכל מהכל.

האותנטית החדשה

אין הרבה מסעדות בבאר שבע שמגדירות עצמן מסעדת שף. האותנטית החדשה היא אחת מהמעט שיש: מסעדה מסוגננת ומרשימה, שמגישה אוכל גבוה של שף יקיר מסרטי לצד קוקטיילים מוקפדים, ומוכיחה שגם בדרום יש מקום לקולינריה מגוונת. בין המנות פה אפשר למצוא פטוצ'יני עם פילה בקר ורוטב ציר בקר; שוק אווז קונפי עם יין אדום ורוטב תפוזים עם פירה; ניוקי פטריות וערמונים; ומנת פאני פורי במילוי פטה כבד על קראמבל מתקתק וריבת בצל.

פיתה האותנטית החדשה מסעדה באר שבע (צילום: אריאל גמון , יחסי ציבור)
האותנטית החדשה|צילום: אריאל גמון , יחסי ציבור

השיפודייה של שופן

למעלה מ-20 שנים פועלת בבאר שבע השיפודייה של שופן, סוג של אימפריה מקומית. המקום כולל מסעדה רחבת ידיים ובסמוך לה שני אולמות אירועים (האחד גדול והשני מעט אינטימי יותר). אנחנו אוהבים פה את הקבב המעולה שמתובל בעדינות, ואת שלל הסלטים הטריים שמגיעים לצידו. עוד בתפריט: סטייק פילה עם כבד אווז, שיפוד לבבות עוף, כבד עוף, הודו, אשכי הודו ומולארד. ניתן לאכול במקום או להזמין טייק אוויי בפיתה או לאפה.

השיפודיה של שופן סטייק עם כבד אווז (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
סטייק עם כבד אווז. השיפודייה של שופן|צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

זאלמה

אחד מברי הקוקטיילים השווים והחמודים בארץ. הוא נפתח בשנת 2016 ומאז יצא שמו כמקום שמנסה לקדם את תרבות המיקסולוגיה בדרום ובכלל, וככזה שעושה אחלה קוקטיילים. יש גם תפריט ספיישלים של אוכל, עם אופציות שהולכות טוב ליד המשקאות וסביב הבר.

ממוס

ממוס היא מסעדה טוניסאית שמתמחה בתבשילים ביתיים. מאחורי הסירים גילה ממו, ועל הניהול, המשלוחים, השירות וכל השאר אחראים שלושת הבנים שלה - אלדר, יוגב ושראל, שפתחו יחד איתה את המסעדה אחרי שבמשך שנים הייתה מכינה ומוכרת אוכל מהבית. בזמן שהבנים אורזים לכם תבשילי בשר מהבילים לתוך פרנה או צלחת גילה מערבבת סירים ענקיים עם מטעמי עבר: קוסקוס מושלם, פקיילה, תבשיל בשר ראש ועוד. בשישי אפשר לקנות במקום אוכל במשקל הביתה (כולל סלטים וממרחים) ובצהרי היום אפשר ליהנות כאן מעסקיות (65-45 שקלים למנה) שכוללות גם סלטים למנה הראשונה.

קמפאי

אחת המסעדות המוכרות בבאר שבע, אם לא המוכרת מכולם. לא משנה את מי תשאל בעיר איפה אפשר לאכול טוב, יענו לך קמפאי. לא בכדי המסעדה הזאת כבר הפכה לרשת ארצית. קמפאי היא אחד המוקדים האסייתיים הוורסטיליים בבאר שבע והתפריט שלה מציע מגוון רחב של סושי ועוד המון מנות אסייתיות.

סושי קמפאי (צילום: אפיק גבאי,  יחסי ציבור )
סושי קמפאי|צילום: אפיק גבאי, יחסי ציבור

קונדיטוריית הפיקוד אומי

בית מאפה קטן, מקסים ומשגע בסמיכות לבסיס צבאי (זאת הסיבה שהוא גם נקרא קונדיטוריית הפיקוד). תמצאו כאן מבחר רחב של מאפים, אבל השוס פה הוא ללא צל של ספק הבורקס, שנחשבים לטופ של הטופ ברשימת הבורקס הטובים בארץ. יש אנשים שמגיעים לבאר שבע במיוחד בשבילם.

בורקס הפיקוד (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
בורקס בקונדיטוריית הפיקוד|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

פלאפל אסולין

יש לא מעט מוסדות פלאפל טובים ומוכרים בבאר שבע, אבל הפלאפל המפורסם של אסולין נפתח עוד בשנת 1958, ואי לכך מדובר באחד המקומות המיתולוגיים בעיר. הפלאפל כאן מעוטר בזרעי שומשום והמחירים משתלמים במיוחד.

פלאפל אסולין, באר שבע (צילום: samuel_k_photography)
פלאפל אסולין, באר שבע|צילום: samuel_k_photography

ז'ק מלך הפלאפל והפול

המקום הכי טעים בשוק באר שבע הוא דוכן הפלאפל העתיק שקרוי על שם מי שהקים אותו ב-1969. במבט ראשון המראה שלו לא מבטיח, אבל בדיעבד אפשר להכריז שהוא מגיש את אחת ממנות הפלאפל הטובות בארץ. קציצות הפלאפל במקום הן עגולות ושטוחות וקוטרן 6 ס"מ, והן מלאות ירק ונטולות תבלינים או פירורי לחם. נוסף לזה, הציפוי השזוף והקריספי שומר על המרקם העסיסי שלהן, שדומה יותר למרקם של לביבה. יחד עם הכדורים המופלאים האלה נכנסים לתוך הפיתה צ'יפס עגול נפוח ותוספות סטנדרטיות כמו טחינה וסלט ירקות. הדוכן נטול מיתוג ולא מנסה להפוך את האוכל שמוגש בו לטרנדי, אבל האמת היא שהמנה הזו כשלעצמה שווה הגעה לבאר שבע.

ז'ק מלך הפלאפל והפול (צילום: לין לוי, mako אוכל)
ז'ק מלך הפלאפל והפול|צילום: לין לוי, mako אוכל

אידה הלב הרחב

כמו שאפשר בקלות להבין מהשם, אידה הלב הרחב היא מסעדות פועלים (שהתמקמה במיקום מלא ההיסטוריה שבו פעלה מסעדת סמי וסוסו המיתולוגית). מסוג המקומות שגורמים לך להרגיש שלא זזו בזמן כבר עשרות שנים, וזה נאמר לחיוב. יש כאן הרבה מאוד כוונות טובות, אבל אין תפריט. בכל בוקר מגיעה לכאן אידה ומבשלת מה שמתחשק לה - פעם קוסקוס, פעם קציצות דגים או בקר, פעם קובה מכל הסוגים, פעם מפרום - בקיצור, מה שזה לא יהיה, תהיו בטוחים שיש מאחוריו יד של מאמא. המסעדה פתוחה בימות השבוע מהשעה 12:00 ועד 15:00, או עד שנגמר הסיר.

הבגט של אורי

בית האוכל המקסים הזה שנפתח בשנת 1986 הוא אחד מהמקומות הפופולריים בבאר שבע, ובדרום בכלל. השירות אדיב, והאוכל מבוסס על בגט במילויים כמו חביתה מושקעת עם ירקות, שניצלים, שקשוקה או סלט טונה. לא משנה מה תבחרו, לכל בגט יכנסו גם סלטים טריים נהדרים. רק קחו בחשבון שהמקום הומה תמידית ויש תור.

הבגט של אורי (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
הבגט של אורי|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

הבית התימני

אימפריית אוכל תימני מלאה בהומור (והרבה מאוד שלטים לקרוא ולהיקרע מצחוק), אבל יותר חשוב - באוכל תימני קלאסי וטוב. בין היתר יוצאים מהמטבח סחוג וחילבה עם לחוח ופרינה, מרקים תימניים שהם ארוחה שלמה כמו מרק שעועית, מרק רגל או מרק עוף בסגנון תימני, וגם שיפודים.

צלל

הרבה מהאוכל המוצע בבאר שבע הוא אוכל ביתי מסורתי, אבל אפשר למצוא בבירה הדרומית גם אפשרויות מעניינות ואקזוטיות יותר כמו מסעדת צלל האתיופית האותנטית. תפתחו את הראש ותקפצו לכאן לקצת אינג'רה ומטבלים טובים בגרסה צמחונית או בשרית, בליווי בירה אתיופית, מוזיקה אתיופית מסורתית ומחירים צנועים במיוחד.

קבב אמונה

אחד מהקבבים האהובים עלינו נמצא בבאר שבע, בקבב אמונה כמובן, אחת המסעדות הוותיקות המוצלחות בעיר. ההיסטוריה של קבב אמונה מוכרת כבר לכל פודי בארץ, ואין משהו שאנחנו אוהבים כמו מסעדות עם מורשת קולינרית אמיתית מאחוריהן, שמצליחות לספק את הסחורה במשך עשרות שנים באופן עקבי וראוי לשבח.

קבב אמונה (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
קבב אמונה|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

הירושלמית

פיתייה מסוגננת שחרתה על דגלה להביא את המעורב הירושלמי לבאר שבע. הפיתות (או הבגטים) כאן ממולאות במיני בשרים כמו המבורגר מבשר אנגוס, מעורב ירושלמי (שהוא מנת הדגל של המקום), שניצל ומה שנקרא פה מוקפץ סלופי קבב, למי שלא מפחד להתלכלך. למי שלא רוצה פיתה - יש גם מגוון סלטי בשרים ואפשר גם לאכול את המנה בצלחת.

הירושלמית (צילום: לין לוי)
הירושלמית|צילום: לין לוי

קו תאי

מסעדה תאילנדית מבית אימפריית המסעדנות הבאר-שבעית קמפאי. קו תאי מנסה לספק אופציות אותנטיות יותר של מטבח תאילנדי, שלא תמיד מוצאים במסעדות אסייתיות בדרום, והתפריט שלה כולל מרקים, מנות קארי, מנות ווק, שיפודים וסלטים. בין המנות: כנפיים במשרה צ'ילי ועשבים תאילנדיים; סלט חריף עם פירות ים חלוטים; פאד סי יו - אטריות אורז עם אסאדו מפורק; מסאמן קארי עם בקר ותפוחי אדמה; ולברק מטוגן בקארי אדום.

קו תאי מבית קמפאי שולחן פתיחים תאילנדי  (צילום: גליה אבירם,  יח
קו תאי|צילום: גליה אבירם, יח"צ

יקוטה

אחת המסעדות הוותיקות בבאר שבע מציעה מטבח מרוקאי מסורתי (עם מנות שמוגשות בטאג'ינים) באווירה מוקפדת ויוקרתית. קשה למצוא היום מסעדה שאינה עוסקת ביחסי ציבור, אבל ביקוטה זה כאילו עושים הכל כדי שלא תשמעו על המקום. אז הנה אנחנו כאן, ממליצים לכם שוב לקפוץ לנסות אותו, כי הוא ייחודי בנוף, גם אם נשאר מחוץ לרדאר.

יקוטה (צילום: אילן ארנון)
מסעדת יקוטה|צילום: אילן ארנון

פלאפל שווארמה הכרם

עוד אחד ממוסדות הפלאפל הרבים של באר שבע, אבל מקום שהוא הרבה מעבר לפלאפל. מדובר במסעדה לכל דבר ועניין שבין המנות שלה פלאפל מצוין, סביח, שניצלים ובשרים על האש - קבב, שיפודים כמו לבבות, פרגיות או כבדים וכמובן שווארמה. בקיצור כל מה שאפשר לחפש בבית אוכל, ואפשר גם להזמין במשלוח הביתה לבאר שבע והאזור.