שוק מחנה יהודה הירושלמי הוא מוקד שוקק חיים שתמיד כיף להגיע אליו, לא משנה מתי. גם אם אתם חובבי אוכל שמכירים את השוק כמו את כף ידכם ומחלקים ברכות שלום לבסטיונרים וגם אם אתם חדשים באזור וכף רגלכם מעולם לא דרכה ברחוב אגריפס המפויח. כי בינינו, מי לא אוהב להגיע לשוק ולהסתובב בין הבסטות של הפירות והירקות, המסעדות הוותיקות, בתי הקפה והברים המעוצבים החדשים וכמובן דוכני המזון המהיר?
הפעם הגענו לשם כדי לבדוק את כרטיס הטעימות שמציעה חברת "יאללה בסטה", שגילתה את הפוטנציאל העצום הגלום בסיורי אוכל קולינריים בשווקים ברחבי הארץ (אגב, בקרוב הם עתידים להתרחב לשווקים נוספים ברחבי העולם) ובראשם שוק מחנה יהודה.
החברה קיימת כבר שלוש שנים ומציעה כרטיסי טעימות מיוחדים בשוק לוינסקי ושוק הכרמל בתל אביב, בשוק הפשפשים ביפו, בשוק רמלה, בשוק בעיר העתיקה בירושלים ובמחנה יהודה - שבו מוצע הכרטיס המושקע ביותר, שכולל הדרכה מושמעת חדשה ובה סיפורים ומיתוסים מוקלטים על ההיסטוריה של השוק, ובקרוב גם אפליקציית התמצאות שהופכת את כרטיס הנייר הנוכחי למיותר.
"הכרטיס נולד במטרה לשרת אנשים שלא מכירים את השווקים", מסבירה אחת מהמנהלות בקבוצת יאללה בסטה, פולי שרונוב. "יש המון חשש סביב כניסה לשווקים, בייחוד למחנה יהודה, ואנשים מתקשרים אלינו מבוהלים עם שאלות כמו 'האם צריך לשלם כרטיס כניסה לשוק'". אז כרטיס הטעימות מציע מסלול שמונה 6 תחנות (בחלקן אופציות בחירה) במחיר 99 שקלים, וכולל הרבה טעימות שונות במקומות בשוק - חלקם ותיקים וקלאסיים, חלקם חדשים ומתחלפים. מי שעדיין חושש יכול להתלוות גם לסיור המודרך שמתקיים בעיקר בימי שישי, בקבוצות של עד 18 משתתפים בתיאום מראש.
איך עושים את זה לבד?
את כרטיס הטעימות ניתן להזמין מאתר האינטרנט ולאסוף מנקודת איסוף קבועה על ידי הצגת מספר ההזמנה. על הכרטיס עצמו ישנה מפה וכן קוד QR שיקשר אתכם לסיפורים המושמעים ולאינפורמציה על המקומות שאליהם תגיעו. הסיור בנוי לפי תחנות אך ניתן לשנות את הסדר לפי רצונכם.
עוד באוכל טוב:
- שקדים מתובלים שכל אחד ישמח לקבל לחג
- 4 מתכוני אורז חגיגיים לראש השנה
- ג'ירף מציעה: מנות במחירים מהניינטיז ליום אחד בלבד
מתחילים את הסיור
תחנה ראשונה: קפה רוסטרי
על המקום: קפה רוסטרי הוא סניף ירושלמי חדש (המקום נפתח בחודש אפריל השנה) לבית הקלייה והקפה קפליקס שנמצא ביפו ותל אביב. ניתן להשיג כאן את כל תערובות הקפה השוות של קפליקס לרכישה הביתה או לשתייה במקום. הקפה נקלה בסניף עצמו מהפולים הירוקים ויש כאן קינוחים נהדרים של הקונדיטורים דוד לאור ורפי טולדנו ששווה להתנסות בהם. בקרוב, עתיד המקום להתרחב גם לשלוחה בשכונת רחביה הירושלמית.
מה מקבלים במסגרת הטעימה: הפוך קטן, אספרסו או תה עם נענע (ניתן לשדרג גם לקפה קר או לאפוגטו בתוספת 10 שקלים). מומלץ להגיע לכאן בתחילת או בסוף הסיור. למי שלא בא קפה, יכול לבחור בכרטיס הטעימות באופציה השנייה, גלידה במוסלין (פירוט בהמשך).
קפה רוסטרי. עץ החיים 32.
תחנה שנייה: ארבעס
על המקום: חומוסייה קטנה ויפה שפתחו לפני 9 חודשים מספר שותפים צעירים בשם יואב בקרמן, דותן בן חיים, ניצן דווידמן וגלעד פיינברג, שנקראת על שם גרגרי חומוס, ביידיש. לקבוצה יש בנוסף גם בר בשם מזה שקיים 3 שנים והם החליטו לפתוח חומוסייה אחרי שראו שאין בכל אזור השוק מקום שמתמקד רק בחומוס. בתפריט: חומוס עם תוספות כמו לימון כבוש ופלאפל; חומוס סביך עם חצילים, עגבניות שרי, בצל סגול, ביצה קשה ועמבה ועוד (מחיר מנת חומוס החל מ-21 שקלים).
מה מקבלים במסגרת הטעימה: מנת חומוס גרגרים קטנה לצד פיתה. אפשר לפתוח כאן את הבוקר עם מנת חומוס קטנה או לבחור באופצייה הבאה - סמבוסק אותנטי בשוק העיראקי.
ארבעס. שילה 1.
וואחד פלאפל
על המקום: יונתן טימסית היה בסטיונר מן המניין עד שנמאס לו מעולם הפירות והירקות והוא החליט לשדרג את הבסטה שלו ולהפוך אותה לפלאפלייה מיוחדת בה מבשל דודו בן דוד, בתוככי השוק העיראקי (אחד המקומות הבודדים במחנה יהודה שבו ניתן עדיין לעורך קניות במחירים סבירים). בן דוד, גבר בן שבעים, שהיה בעבר בעלים של פלאפלייה שפעלה שנים ארוכות ברחוב אגריפס, סגר את המקום שלו לפני שמונה שנים בנסיבות מצערות וכעת, מכין את כל האוכל בוואחד פלאפל - כך גם קראו למסעדה המקורית שלו שהועתקה לכאן אחד לאחד.
מה מקבלים במסגרת הטעימה: סמבוסק עיראקי מקורי מלא בחומוס או פטריות (להוסיף לתענוג טחינה או עמבה, זה כבר לשיקולכם).
וואחד פלאפל. השוק העיראקי.
תחנה שלישית: חצ'פוריה
על המקום: הבית הגיאורגי שפתח טנגו שביט לפני כ-6 שנים הוא בין המקומות הטעימים בירושלים. קחו בחשבון שמכינים כאן את המאפים על המקום ויש זמן המתנה נדרש של בין 8-10 דקות (זה שווה את זה). בחצ'פוריה מכינים מגוון רב של מנות חצ'פורי גיאורגי מסורתי ולאחרונה אף נפתח בירושלים סניף חדש וגדול יותר של המסעדה (נמצא ברחוב שלומציון המלכה) בו ניתן להשיג חצ'אפורי על שיפוד - גבינה גרוזינית מסורתית עם בצק סביבה, לצד מגוון סלטי ירק גיאורגיים.
מה מקבלים במסגרת הטעימה: חצי אמרולי עם גבינה גרוזינית או גבינה ותרד. אבל אם אתם כבר פה, תטעמו גם את הפנובני - מאפה בצל עלים אלוהי ממולא גבינה גרוזינית שנוזלת על הכול ועושה טוב על הלב (16 שקלים).
חצ'אפוריה. השקמה פינת האשכול.
תחנה רביעית: מיץ אצל עוזי אלי
על המקום: עוזי אלי הוא דמות מוכרת לכל מי שמסתובב במחנה יהודה. איש ססגוני חייכן ורם קול שיש לו את אחד מדוכני המיצים המהנים והטעימים ביותר. יש כאן שלל מיצים מיוחדים כמו אתרוגים, לימון וגת; פסיפלורה חלב עזים; שקדים ותמרים; פירות יער ועוד. והמון מרקחות מיוחדות כמו קרמים לפנים ותרסיסים לטיפול בבעיות עור ועוד. מלבד זאת, אם מעולם לא פגשתם את עוזי אלי, הטקס שהוא מבצע במקום מומלץ ומשעשע מאוד. הוא יספר לכם איך הוא נולד לפני כמעט מאה שנה, איך הוא ינק מעז, איך עלה לארץ, יעשה לכם תרגילי דמיון מודרך ויתאים לכם את המיץ שהכי תיהנו ממנו.
מה מקבלים במסגרת הטעימה: כוס מיץ לבחירתכם מהמיצים במקום - בגודל בינוני.
מיצי עוזי אלי. האגוז 10.
תחנה חמישית: מורדוך
על המקום: המסעדה הוותיקה (המקום קיים מ-1982) ברחוב אגריפס בעיר היא אחת הנעימות בירושלים. איציק אגאי, בנו של מקים המקום מרדכי אגאי, היה חייל משוחרר כשחבר למקום עבודתו של אביו. בתחילה לא הייתה מורדוך מסעדה של ממש אלא יותר תכנית כבקשתך. כל יום היו באים למורדוך חברים ומבקשים ממנו שיכין להם מה שמתחשק להם לאכול כמו סופריטו או אורז שעועית והוא היה מתקין סירים. עם השנים המקום הפך למסעדה של ממש עם אותם מאכלים שביקשו החברים, רק בתפריט מודפס. את המסעדה מתפעלים בני המשפחה - איציק וחמשת ילדיו ומגישים אוכל ביתי, ירושלמי ונהדר.
מה מקבלים במסגרת הטעימה: אפשר לבחור לטעום מרק קובה אדום או קובה מטוגן, עלה גפן וסיגר (יש גם תחליפים צמחוניים לטעימה כמו כרוב ממולא, סמבוסק או מה שיש באותו יום).
מורדוך, אגריפס 70.
תחנה שישית: גלידה מוסלין
על המקום: הבעלים של מוסלין אורית ורדי הייתה בעבר הייטקיסטית מצליחה והחליטה לעזוב את העולם המתקדם ולהתחיל לרקוח גלידות משובחות בטעמים מיוחדים אותן היא מכינה בבית כבר מעל 6 שנים. כיום, שוורצפוקס משגשגת בשוק ומשתפת פעולה גם עם מסעדות ובתי קפה שווים בירושלים.
מה מקבלים במסגרת הטעימה: כוס קטנה ובה 2 טעמים לבחירה כמו למשל: פטל, מנגו, זעפרן, שומשום, אסנה, ווסאבי ועוד.
מוסלין, האשכול 6.
בשורה התחתונה
גם אם אתם מכירים את השוק היטב, כרטיס הטעימות מאפשר התנסות במגוון מנות קטנות שלא תמיד אפשר להשיגם בפרופורציות הללו במקומות עצמם (לראייה, חצי אמרולי), וכך אפשר להתנסות בהמון מאכלים שווים ולא להתפוצץ במקום אחד ולהתבאס שהקיבולת מוגבלת.
חוץ מזה, לאלה שאינם מכירים את השוק, הכרטיס מאלץ אתכם להסתובב כמעט בכל חלקי מחנה יהודה וכך זוכים להכיר את הרחובות הגדולים והקטנים ולסייר תוך כדי אכילה. המחיר, תמורת כמות האוכל שמקבלים הוא משתלם והחוויה הכללית היא תענוג אחד גדול. רק תעשו לעצמכם טובה ואל תגיעו הנה בשעות העומס כי כולם נעשים חסרי סבלנות, הצפיפות בלתי נסבלת וחווית הסיור הופכת להרבה פחות מהנה.
* הדוכן החדש של הירקות והפירות של משפחת מזרחי, ממקימי השוק - הכי יפה במחנה יהודה וכמובן הקפה של אלי מזרחי מלך השוק.
* הפרלמנט של ג'ימי - לפעמים הם משתתפים גם בכרטיסי הטעימות (בעיקר בסיורים המודרכים), אבל גם אם לא - בואו לשתות כאן עראק בטעמים באור היום (תבואו כשג'ימי שם, יהיה לכם יותר כיף).
* סביח אריכא - סביח דנדש ומומלץ ברחוב אגריפס ההומה.
* מלך הטחינה - בית טחינה חדש מבית ממלכת החלבה. יש כאן טחינה נהדרת וטעימה להפליא שטוחנים במקום. ואז מוסיפים לה 50 טעמים שונים (לדעתנו, עדיף להישאר עם הטעם הטבעי) כמו למשל טחינה במבה, טחינה שוקולד, טחינה אגוזי לוז ועוד.
* טרטוריה חבה - גן עדן של מאפים, קינוחים ודברים שווים לקנות הביתה לצד כוס קפה טוב.
* טופולינו - אחת המסעדות האיטלקיות הטובות בארץ ששוכנת כבר שנים ברחוב אגריפס.
* חמישה במאי - בר מדליק וצעיר ברחוב עץ החיים. אם אתם עוד רעבים שווה גם לנשנש פה.
* קזינו דה פריז - נשארתם בשוק עד הערב ובא לכם לשתות קוקטייל טוב או בירה לצד כל הסטודנטים הירושלמים, זה המקום בשבילכם.